Pērkons ([info]perkons) rakstīja,
@ 2019-05-25 15:40:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
It kā aiz loga 21. gadsimts. Pases ar visādiem iestrādātiem kodiem, ID kartes ar čipiem, bet vēlēšanu iecirknī, kad stāvi nelielā, bet tomēr rindā, tavu identitāti pārbauda pēc persõnas koda, ko palūdz nosaukt balsī, un tā ievadīšanas planšetē, kas jāapstiprina ar kapču (tiešām? TIEŠĀM?).
Nav tā, ka sūdzos – vairāk neizpratnē. Kā tad paliek ar visiem izslavētajiem GDPR, kā dēļ pirms gada visi vai juka prātā, un joprojām īsti nav atgājuši? Kā ar tiem kodiem/čipiem pasēs un ID kartēs? Tas priekš kaķiem?

UPD:
Un jā! Laikā, kad kosmiskie kuģi vago kosmosa āres, mēs balsojam ar papīra biļeteniem.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


(Anonīms)
2019-05-25 16:07 (saite)
Kas tā par letiņu neizpratni bez Igaunijas salīdzinājuma pieminēšanas beigās?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]perkons
2019-05-25 16:15 (saite)
Kādam tie stereotipi jālauž.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]unpy
2019-05-25 16:16 (saite)
Gribēji kā smalks kundziņš, ar zamša biļetenu balsot? :)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]perkons
2019-05-25 16:23 (saite)
Oj, zinot to, kādās dzimumattiecībās ir jāstājās ar vēlēšanu sistēmu saistītām persõnām (mums abiem zināmai persõnai, ja precīzi), tad jebkāda materiāla biļetens ir veiksmes stāsts.
Bet, atbildod uz tavu jautājumu, – nu ir tak šitie visi komputatõri un tās lietas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]unpy
2019-05-25 16:41 (saite)
Ar elektrisko balsošanu lielākais čakeris ir ne tik ļoti tehnisks, cik loģisks - ir ļoti grūti nodrošināt visa procesa caurskatāmību, vienlaikus nodrošinot pilnīgu balsotāju anonimitāti. Ja šobrīd Ciblas novadā ir kaut kāda komisija, kas varēs nozvērēt, ka tik tiešām no septiņiem balsotājiem četri nobalsojuši par Pēteri, divi par Mirdzu un viens biļetenā izšņaucis degunu, bet neviens nezin, kurš tieši, lai gan aizdomas ir, tad elektriskajā balsošanā gala rezultāts izgaismosies kaut kādā uzpariktē un nevienam nebūs nekādas skaidrības, kā tas viss tai uzpariktei sanācis. No pasaules pozitīvākajiem piemēriem ir zināms, ka Maskavas domes vēlēšanās ar steigu grib elektrisko balsošanu ieviest, jo pusslepus mest paciņas ar falšiem biļeteniem caurspīdīgā urnā ir kas viens, kamēr pareizos elektronus iebarot kaut kādam printera un patvāra krustojumam - kas pavisam cits.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]perkons
2019-05-25 16:51 (saite)
Es nemēģinu teikt, ka jābalso no mājām – nē.
Tāpēc mums ir visas šīs ne tik lētās persõnu apliecinošās kartes. Noskanē, iespraud (jūsu izvēle) un balso vesels. Sisķikā reģistrējās, ka jūzeris ir atzīmejies - alles. Un arī Ciblā vai Tožās "novērotāji" redzētu un varētu pārbaudīt balsotāju pēc sejas un līdzības. Arī tos septiņus vai divus.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]unpy
2019-05-25 17:00 (saite)
Jā, bet stāsts jau ir par to, ka pašreizējā papīra balsošana nodrošina to, ka žūksnītis cilvēku var apliecināt ne tikai to, ka 7 atnākuši nobalsot, bet arī to, par ko tieši viņi ir nobalsojuši. Kamēr elektriskajā šo pārliecību dikti grūti iegūt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]perkons
2019-05-25 16:59 (saite)
Ejam vēl tālāk – pasēs un ID ir biometriskie dati, aļa pirkstu nospiedumi. Vuaļā, lūdzu, reģistrējamies ar pirkstu un balsojam.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]unpy
2019-05-25 17:02 (saite)
Ar cilvēku identifikāciju nekādu sarežģījumu nav, sarežģīti ir nesasiet kopā identitāti ar balsojumu un gūt pārliecību, ka gala balsojumu rezultāti ir kopīgā balsošanā panākti, nevis šos sadzejojis paģirains servera administrators.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]perkons
2019-05-25 17:05 (saite)
Šeit mēs nonākam pie dalbajobiem, pardon my french, kuri šobrīd izīrē skaitīšanas sisķiku.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]unpy
2019-05-25 17:42 (saite)
Nē, nu teorijā viss ir dikti smuki, pavisam vienkāršoti būtu kaut kā tā, ka katrs vēlētājs uz vēlēšanām dabon tiesības uzģenerēt kaut kādu bitkoinu un to bitkoinu tad iemet sev tīkamās partijas grozā. Skumjajā realitātē ir tā, ka pēc vēlēšanām Gaišo Spēku pārstāvošais Antons sāk kliegt, ka viss ir safalcificēts un Kalnazlēku radošā inteliģence bibliotekāres un slaucējas personās, kas sēdējušas iecirkņa komisijā, ir gribējušas viņam ieriebt un aplami saskaitījušas plusiņus ar mīnusiņiem, kā rezultātā Marija tiek saeimā, bet Antons galīgi nē. Tad nu paņem Kalnazlēku balsošanas talonus, iespiež neatkarīgajiem skaitītājiem rokās, šie visu pārskaita un vai nu Antonu nosauc par lohu, vai nu bibliotekāri ar slaucēju aizsūta uz cietumu. A ar saģenerētajiem bitkoiniem fig tā izdarīsi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]begemots
2019-05-27 08:41 (saite)
Jup.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]rasbainieks
2019-05-25 17:10 (saite)
es laikam kaut kādās citās vēlēšanās piedalījos. uzrādi pasīti, nevienam neko balsī nesauc, nekādu kapču, reģistrs papīrā, parakstījies un soļo.

(Atbildēt uz šo)


[info]bozena
2019-05-25 21:33 (saite)
Es domāju, ka būs kaut kāds drusku neapdāvināts tas iecirkņa darbinieks gadījies, man ar neko nelika balsī saukt, lai tas Kungs mūs no tā pasargā!

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?