porcelāna lellīte [userpic]

19. Augusts 2022 (13:23)

Es saprotu, kā tas ir cēlies un ik pa laikam veiksmīgi izdodas ar to dīlot, bet tas prasa darbu un ir cieši saistīts ar grūtībām pastāvēt par sevi, savām robežām, vajadzībām, par vēlmēm nemaz nerunājot. Un man ir šausmīgi grūti palūgt to, ko man vajag. Par mazsvarīgiem sīkumiem un draugiem es varu (arī ne vienmēr) un tikai tagad mācos atteikt lūgumiem, plāniem un citu vajadzībām, ja tās konfliktē ne tikai ar Objektīviem Šķēršļiem, bet arī ar manām vēlmēm, nogurumu vai citiem apstākļiem.
Viena no lietām, par ko regulāri rīstos ir 'atļaušanās sev'. Gan materiālā, gan nemateriālā plāksnē. Mazpilsētā ar mammu un reizēm arī ar vīru, kad vajadzēja atvilkt elpu/pasēdēt/atgulties uz asumiem, atslābināt muguru, da kaut vai vienkārši pasēdēt istabā vienai klusumā, tad trenēju omm ja kādam uz sitiena vajadzēja lai es ko izdaru. Tas bija baigi grūti ne tikai pateikt 'es tagad esmu aizņemta ar x, es izdarīšu, bet ne tagad' un gan noturēties un iedot sev to tobrīd ļoti vajadzīgo, gan nepakļauties aizkaitinātām nopūtām un daudznozīmīgiem skatieniem vai ja kāds to steidzamo (kas parasti nebija steidzams, piemēram nomazgāt traukus vai tml) izdarīja un Cieta, norādīt, ka es paņēmu laiku sev, es teicu, ka izdarīšu un ja negribēja gaidīt, sorrī, man bija svarīgi izdarīt x.

Un šobrīd es rīstos un man ir nenormāls besis, jo pirmdien par zobiem iztērēju 85, pirms 3 nedēļām 68 un pirmdien vajadzētu sataisīt pēdējo caurumu kaut kur augšā un lai apskata kas par diskomfortu ir otrā pusē un lai arī abas summas ir adekvātas un saprotamas un tā nav nekāda ekstra un mēs to varam atļauties, man drusku raudāt gribas un es saprotu, ka šovasar zobu higiēnu nē, jo nu jau ZB maksāt par to, ka tev dara pāri un vēl būs jāiet pie dakteres kas ir kā kihelkonna saka 'nomirusi, tikai to nav pamanījusi' un jāpārliek spirāle.
Tā kā labāk (ja nav noslēpums un slinkums) komentāros sarakstiet ko un par cik un nejutāties vainīgas, ka sev-foršajai iztērējāt. Var nesen, var pirms 15 gadus ieliktos pupus

Comments

Posted by: austra ([info]au)
Posted at: 19. Augusts 2022, 14:22

nekad nedomāju par veselību kā "iztērēts sev", tas nav man, tas ir mums visiem, ja, jo ir svarīgi man nenomirt vai nezaudēt zobus.

bet sev, nu jā, tur grūti, ikdienā es nejūtos apdalīta, bet kad pavasarī nopārdevu dzīvokli un manā kontā pēkšņi bija Ļoti Daudz Naudas, tad tik un tā neko nenopirku. jogas retrītu, ok, nu labi.

savukārt par to, ka visiem visu vajag tai brīdī, jā - dienas laikā tas nestrādā. ar bērnie strādā jēdziens "mamma izdzers kafiju un tad varēs". jo ir tā, ka daudzi nesaprot jēdzienu "miera mirklis", tam jābūt ar "darbību". nu tad darbība ir dzert kafiju :)

Posted by: porcelāna lellīte ([info]neraate)
Posted at: 19. Augusts 2022, 14:26

Problēma nav bērni, bet pieaugušie, jo bērniem ik pa laikam tiešām ir steidzama katastrofa

Posted by: Birjuza ([info]ninona)
Posted at: 19. Augusts 2022, 14:33

Nu, es vainas un kauna sajūtas ziņā esmu krietni apdalīta. YESSSSS! :D
Tāpēc man par jebkādām savām manipulācijām nav vainas sajūtas. Nu, tur lux pēcdzemdību palāta, kruts fizioterapeits, Madara kosmētika (kādreiz šķita dārgi), dārgs telefons (A man piekasās, es blisinu acis, jo tas dārgums attaisnots, un vai tiešām 300eur ir dārgi, ja kalpo vairāk nekā 2 gadus?), frizieris galvaspilsētā 3x dārgāks nekā vietējais un jebļa ar nokļūšanu, tādā garā.

Bet man tāpat ir "iemesli" visu ko sev nedarīt. Es esmu skopule - nu, no tiem, kas krāj naudu un ar milzu apmierinājuma sajūtu acīm glāstu ciparus krājkontā (vai vecos laikos fiziskā formātā). Tāpēc, ja var netērēt, es netērēju... Bet, ja tērēju, nekādas vainas vai nožēlas, vai vēl sazinkā. Nafig pašai sev darīt pāri!

Posted by: Birjuza ([info]ninona)
Posted at: 19. Augusts 2022, 14:37

Nesen sarēķināju, ka tikt vaļā no maniem gudrības zobiem varētu prasīt 1000 naudasvienības. Pagaidām pārdomāju, jo tā nav vajadzība - netraucē, nebojājas, tā tīri tāda iegriba, jo gribētos pielabot sakodienu, ja tas vispār manā gadījumā ir iespējams, neizmetot vēl dažus tūkstošus. Un vispār man vienkārši negribas visu to ņemtni :D Ja gribētu, cena esošajā fin.situācijā nebūtu šķērslis.

Posted by: porcelāna lellīte ([info]neraate)
Posted at: 19. Augusts 2022, 14:40

Oi, es ļoti bieži to, ko gribas nerealizēju, jo nauda naudai, bet tas čakars.. :D

Posted by: formica ([info]formica)
Posted at: 19. Augusts 2022, 18:36

https://youtu.be/YXSgL-aYlwg

The greatest medicine of all is teaching people how not to need it
-Hippocrates


https://orawellness.com/is-it-wise-to-have-your-wisdom-teeth-removed/

Posted by: austra ([info]au)
Posted at: 19. Augusts 2022, 14:46

jā, vēl piekritīšu, ka labs frizieris, madaras kosmētika vai masāža nav extra, tā tomēr kaut kādā vecumā ir vienkārši vajadzība.

Posted by: jā un nē ([info]dzeltens)
Posted at: 19. Augusts 2022, 15:06

No mūžā pirmās nopelnītās algas nopirku brezenta lietusmēteli no veikala 21lifestyle (tāds kādreiz bija) skatloga, kas šķita bezgalīgi stilīgs. Man tas mētelis joprojām ir, drusku noplīsušām piedurknēm, bet aizvien vēl šķiet stilīgs un atgādina, cik svarīgi ir atļauties sev to, ko vari atļauties, kad vari atļauties.
Piemēram, šobrīd nekas nevarētu mani piespiest nopirkt kaut kādu drēbi par pus algu, bet tagad vienkārši ir citas prioritātes nekā 18 gados.
Vēl tikko varēju atļauties, izlaboju sakodienu, biju pieaugušais ar breketēm. Pirms tam tomēr baigi kompleksēju un smaidīju ar ciet muti.
Pirms pāris gadiem atļāvos uztaisīt uzacis pūdertehnikā.
Tajā pašā laikā jau gadu neatļaujos jaunu, pat ne jaunu lietotu aifonu, jo tas laikam vienkārši nešķiet svarīgi, kamēr vecais nav pavisam beigts.

Posted by: jā un nē ([info]dzeltens)
Posted at: 19. Augusts 2022, 15:12

Ā, vēl es sensenos laikos noliku pati par savu naudu tiesības.

Posted by: jā un nē ([info]dzeltens)
Posted at: 19. Augusts 2022, 15:16

Bet vispār varu teikt, ka man arī, kā visai mūsu paaudzei, ir pagrūti kaut ko atļauties sev, un tas ceļas no tā, ka mammai manā bērnībā galīgi nebija naudas, tāpēc es nekad neko neprasīju man nopirkt, pat ja vajadzēja.
Šis pārgāja tikai pašai sākot pelnīt. Ja man būtu jāprasa nauda vīram, gan jau atkal bērnības trauma izlīstu laikā un neko nevarētu paprasīt.

Posted by: porcelāna lellīte ([info]neraate)
Posted at: 19. Augusts 2022, 15:23

Jā, man ne tikai no bērnības, arī vēlāk ar nabadzību cīnoties nebija iespējas visu, ko vajag, kur nu vēl ko gribas un tas ieradums ir atstājis gara nabadzību, tādu trūkumcietēju maindsetu

Posted by: porcelāna lellīte ([info]neraate)
Posted at: 19. Augusts 2022, 15:20

Es nopirku sev lina kleitu, kas man ļoti patika par savu 'zeķubikšu naudu' un ļoti priecājos, gribu no viņiem arī garo lina kleitu (lai gan es neesmulina fans), bet 200 liekas par šerpu. Ja būtu viegli izvēlēties moš arī baigo nedomātu. Tas ir tā vērts un kvalitāte laba, bet man šobrīd nav, vīram neprasīšu un sakrājušās tiešām daudzas citas objektīvas lietas. Un ļoti gribu vienas adītājas vilnas džemperi vai jaku, bet raustos par ciparu. Jo nu nav

Bet tie apavi, ko esmu sev atļāvusies (skaistas izejamās sandales) un ekskursijā par gandrīz visu naudu nopirktie Loretas Saulītes auskari iepriecina tiešām katru reizi, kad uzcērtos un arī ja tikai paskatos

Posted by: notes to myself ([info]mirdza)
Posted at: 19. Augusts 2022, 16:04

Šobrīt tieši ar sevi tirgojos, cik daudz naudas esmu gatava ziedod kvalitatīviem, lietišķai etiķetei atbilstošiem apaviem (kurus atrast ir teju neiespējami, bet tas jau cits stāsts).
Vēl joprojām esmu procesā un mācos nepirkt sev pēdējo sū, jo tā ietaupīšu naudu. Ir progress. :) Tāpat pateikt, ka tagad man vajag atpūsties vai da jebko, kad saistīts ar mani.
Bet tā mācīšanās tāds bezgalīgs stāsts, augšā lejā, ar progresu un atkritieniem. Tu to iemācīsies arvien labāk. Forši, ka tagad pamani savu vajadzību, mācies to nokomunicēt. Pat ja reizēm neizdodas, kā cerēts, Tu esi malacis. Nudien.

Toties higiēnists. Klau. Manējā taisa ar ultraskaņu. Ja ir melni pigmenti, tos nenoskrāpē, bet viss zobakmens lieliski nonāk nost. Un pēc tam nav tā, ka 3 dienas sāp smaganas. Skaņa procesa laikā tuč ausīs griež, bet tas arī viss. Vrb kāds Tavā galā arī šo praktizē?

Posted by: porcelāna lellīte ([info]neraate)
Posted at: 19. Augusts 2022, 16:22

o! kur, kā sauc un par cik?

man vienkārši nepatīk, ka mutē kko dara un vienmēr smaganas baigi asiņo un pēc tam ilgstoši sāp, plus vēl dārgi un ņemtne tikt (kur likt bērnus, kā aizbraukt etc) un viss ir ar mentolu no kā man mutē metas jēlumi vai avenēm, no kā alerģija :D

par apaviem un auskariem man vispār necik nav žēl, īpaši ja der un patīk

Posted by: notes to myself ([info]mirdza)
Posted at: 19. Augusts 2022, 16:39

Par higiēnistu aizsūtīšu Tev info wa.
Un tikko nopirku ecco kurpes par 129. Jā, viņi ir sliktie, jo atbalsta karu Ukrainā. Bet centra bodēs manai platajai pēdai nebija vispār nekā cita, ko varētu apsvērt izvēlēties..

Posted by: jā un nē ([info]dzeltens)
Posted at: 19. Augusts 2022, 17:49

Ojā, pilnīgi pievienojos, ka ultraskaņas higiēnists ir LIETA, man jau liekas, ka tagad daudz kur ir tie aparáti, pat manos laukos ir, par ko savulaik loti nopriecájos.

Posted by: zan ([info]zan)
Posted at: 19. Augusts 2022, 16:19

Uzrakstīju, izdzēsu, uzrakstīju, izdzēsu bet nu galu galā, pats par savu naudu dzēru, kāda starpība.

Trīs lietas uz kā balstās mana vispārējā labklājība:
Psihoterapeits reizi nedēļā - 100eur
Masāža 1-2 reizes mēnesī - 60eur
Salonā balināti mati 3-4 reizes gadā - 250eur

Citas lietas gan ir grūti saņemties, botēs jau caurumi, bet “vēl taču ir labas”, gribētos jaudīgāku putekļu sūcēju robotu, kas māk arī grīdas mazgāt, bet “kā tad pirks jaunu, ja vecais vēl iet” utt.

Posted by: porcelāna lellīte ([info]neraate)
Posted at: 19. Augusts 2022, 16:26

man vajadzētu nomainīt visus apavus uz '3-4 cm papēdis' vai labu ortopēdisko pēdiņu (man ir) vai zem papēža silikona spilventiņu. bet es vismaz pavasarī atkratījos no visa liekā, kas ir labs, funkcionāls, bet nav ērts vai kkā nevelku un izmetu gandrīz visus ar defektiem. atstāju vienus rudens zābakus, ko nevarēs salabot jo laikam no papīra, toties ir uz papēdīša un smuki un baidos izmest, jo tad man tai sezonai paliek vieni un katrai sezonai vajag vismaz 2 pārus. nu vai vismaz pusotru. kad nopirkšu citus, šie ies uz miseni (šņuk. baigi smuki feikā krokodilādas lakāda ar pērļu pogām)

masāža izklausās baigi labi

Posted by: Nezāles neiznīkst ([info]jan09)
Posted at: 19. Augusts 2022, 23:44
?

jautājums par masāžu - viena reize 60 eur? Kas tur ietilpst, ja drīkstu vaicāt?

Posted by: helvetica ([info]helvetica)
Posted at: 19. Augusts 2022, 21:27

apavi, ēdiens, māksla, kino-teātris. Īsti nejūtos vainīga, jo, nu, pati pelnu un pati tērēju. Tas, ka pēc tam vajag pierauties ar īrēm un kredītmaksājumiem ir cits stāsts. Bet tā - nesaprotu kategorijas, kas ietvertas jautājumā.

Posted by: Inde ([info]auksts_entelekt)
Posted at: 20. Augusts 2022, 00:19

bija laiks, kad dzīvoju bez virtuves (Vācijā tiek izīrēti tukši dzīvokļi, tikai ar rozetēm sienās), mazgāju traukus vannas istabas izlietnē un vienmēr izvēlējos aizbraukt kārtējā ceļojumā, nevis nopirkt virtuvē skapīšus un pielikt izlietni.
Nekad neesmu taupījusi uz apaviem. Man vieglāk nedēļu neēst nekā paiet garām kurpēm, kuras "uz mani skatās".

21 Lasīt komentārus piebilst