porcelāna lellīte [userpic]

21. Augusts 2020 (09:12)

Klau, tīri tehniski ko nozīmē pasterizēšana? Es ņemu lielu katlu, lieku apakšā dvieli vai lupatu (kādu?), ieleju kaut cik ūdeni, lieku tās burkas ar ņammu un tad vāru? Receptes atradu, autoriem viss šķiet pašsaprotams, pati neesmu darījusi un šogad procesu neesmu redzējusi

Comments

Posted by: austra ([info]au)
Posted at: 21. Augusts 2020, 09:20

Es nezinu, vai tā ir pasterizēšana, bet es tieši šitā daru ar ķirškompotiem. Ūdeni līdz burks augšai, un to dvieli apakšā vienkārši, lai burkas karstumā nelēkā un nesaplīst.

Posted by: Hedera helix L. ([info]hedera)
Posted at: 21. Augusts 2020, 09:56

Tīri tehniski pasterizēšana nozīmē iznīcināt mikroorganismus pārtikas produktā, karsējot zem viršanas temperatūras. Bet tīri praktiski nekad to neesmu darījusi, neko par to nezinu un no šī mana komentāra nav nekādas praktiskas jēgas. :D

Posted by: porcelāna lellīte ([info]neraate)
Posted at: 21. Augusts 2020, 10:01

Nu es zinu teorētisko pusi. 70'C, laiku neatceros, vēsturi aptuveni varu izstāstīt, bet jautājums bija par citu aspektu :D

Posted by: tante ([info]tante)
Posted at: 21. Augusts 2020, 10:04

pasterizēšana ir vienkāršs process.. galvenai, lai katls ir gana plats un augsts (man savlaik bija 20 cm augsts katls, kurā līda 8 vai pat 9 burkas, riktīgi vairs neatceros cik)..
dvieli, protams var klāt apakšā, bet tis nau obligāti..

burkas ar uzliktiem (bet vēl neuzskrūvētiem) vākiem liek katlā, labāk remdenā ūdenī.. ūdenim jābūt apmēram kādu centimetru pusotra-2 zem burkas augšas..
vāku neksrūvē ciet tāpēc, lai dotu iespēju burkām izlaist lieko gaisu un, ja pārāk nosēžas tilpums, būtu iespēja pieliet klāt vēl marinādi vai kas nu tur jāpielej..
karsē uz vidējas uguns - ilgāk, toties burkas neplīst (es bez dvieļiem karsēju)..

kad ūdens sācis vārīties, sāk novērot burkas - tās karsējas lēnāk, jo ie piebāztas..
principā 10-15 minūtes kopš ūdens sācis vārīties, burkām jābūn jau pietiekoši izkarsušām.. ņem pa vienai ārā, ātri aizskrūvē un gāž uz mutes, lai dziest.. gāž uz mutes tieši tai vietā, kur paredzēts tās turēt līdz atdzišanai - kamēr nav atdzisušas, labāk nekustināt..

Posted by: tante ([info]tante)
Posted at: 21. Augusts 2020, 10:07

un vēl - burkas nedrīkst likt katlā cieši vienu pie otras - jāseko, lai starp tām ir vismaz puscentimetrs brīvs, labāk vairāk...

Posted by: porcelāna lellīte ([info]neraate)
Posted at: 21. Augusts 2020, 10:33

Kļūda aprēķinos. Man jādara pa vienai - lielais katls nemaz nav tik liels :D

Posted by: tante ([info]tante)
Posted at: 21. Augusts 2020, 10:47

nu tad tev tā pasterizēšana vilksies ilgi.. pa vienai karsēt ir baiss čakars..
aizbrauc uz kādu Latgalīti vai ko līdzīgu un paskaties vai nevari par pāris eiro nopirkt kādu lietotu platu, bet zemu katlu.. manējais bija prasts alumīnija, kad vēl konservējos (tas bija diezgan sen)..
katlam nav jābūt ar vāku, mierīgi var iztikt bez..

Posted by: tante ([info]tante)
Posted at: 21. Augusts 2020, 10:50

+ vēl varu aizdot savu aukstās gaļas katlu - kāds 4 burkas ar reizi tur ielīdīs...

Posted by: Birjuza ([info]ninona)
Posted at: 21. Augusts 2020, 13:42

Varot pasterizēt cepeškrāsnī konvekcijas režīmā, tik jāsameklē instrukcijas. (Es šitā tukšas burkas sterilizēju.) Ā, bet Tev norm. cepenes ar naU...

9 Lasīt komentārus piebilst