porcelāna lellīte [userpic]

15. Februāris 2020 (21:25)

Un vēl es šonedēļ nejauši uzzināju, ka viens no maniem kulinārijas atklājumiem/mantojums no mātes un iespējams tālākiem senčiem, draugiem/padomju pavārgrāmatām vai kaucmindiešu gudrībām (sīpols+burkāns+selerija) ir no franču virtuves un to lieto daudz un tam ir proporcijaa 2:1:1 un to sauc mirepois
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Mirepoix_(cuisine)

Comments

Posted by: kihelkonna ([info]kihelkonna)
Posted at: 15. Februāris 2020, 21:40

trīs sastāvdaļas! skan labi! un ko ar to mirepoiksu tālāk dara? ēd pa taisno?

Posted by: porcelāna lellīte ([info]neraate)
Posted at: 15. Februāris 2020, 22:14

Sautina sviestā vai taukvielās (var izčurkstinātā speķī, apceptā gaļā) kamēr mīksti, var likt klāt rīsus tad ir risoto, var likt tomātus savā sulā, citur dārzeņus un (+-pupas, ķirbis, paprika), vai nu sautējums vai zupa, var vnk liet klāt ūdeni/buljonu, kad uzmet burbuļi ieliek sagrieztu kartupeli un ir zupa.
Var ēst tāpat apceptus uz maizes, var jaukt klāt makaroniem vai griķiem. +Krējums vai kečups katram uz porcijas.
Šis bija mans nabadzīgā studenta ēdiens, jo šie mums vienmēr dārzā izaug. Var vnk sajaukt ar olu, likt ietaukotā veidnē un cepenē, var klāt saldo krējumu ja ir un apkaisīt ar sviestu.
Var nesagrieztus likt klāt ceptais gaļai ja to sutina, uzreiz ir cita garša, pat ja klāt vēl tikai sāls, ja pipari, lauru lapa un smaržīgais pipars vispār mmm

Posted by: kihelkonna ([info]kihelkonna)
Posted at: 15. Februāris 2020, 22:22

Ljoti labi. Un kaa jums maajaas vinu sauca? Par mirepoiksu?

Posted by: porcelāna lellīte ([info]neraate)
Posted at: 15. Februāris 2020, 22:36

Nekā nesauca. 'seleriju un sīpolu jau pieliki?' :D jo burkānus mēs liekam visur. Principā mirepois, lauru lapa, melnais pipars un smaržīgais pipars iet iekšā jebkurā mūsmājās gatavotā ēdienā ja vien konkrētā recepte neparedz ko citu. Klāt var būt viskautkas, bet šie ir pamatā. Var arī vnk izsautētiem pielikt miltus, ūdeni un sablendēt mērcei
Sakārojās

Posted by: nova ([info]nova)
Posted at: 15. Februāris 2020, 21:41

Attēlā ir zaļās lapu/kātu selerijas
Bet ar kurām taisi Tu? Sakņu? Kātu?

Posted by: porcelāna lellīte ([info]neraate)
Posted at: 15. Februāris 2020, 22:19

Sakņu vai lapu, jo man kāti negaršo :D
Pirmo reizi taisot jāņem kāti, labi burkāni un parastais dzeltenais sīpols, tā garša būs pazīstama, tāda ir daudzos sautējumos, zupās, mērcēs.
Jo ja tā ir dārza selerija, garša baigi atšķiras un tad pēc sajūtām, citreiz pietiek ar vienu mazu kātiņu un ir labi, ja ņemu no žāvētajām, tad divas šķipsnas, bet ja sakni, tad daudz citreiz pat divas ja lietains laiks un garša maz izteikta

Posted by: putnu novērotājs ([info]_re_)
Posted at: 16. Februāris 2020, 10:12

sauc mirpuā, par pirmo zilbi neesmu precīzi droša, bet fr no oix iznāk uā

Posted by: باب ([info]dooora)
Posted at: 16. Februāris 2020, 19:26

uā sanāk jau no oi :) x vnk neizrunā.
aha, marķīzs un maršals de Mirpuā:
https://en.wikipedia.org/wiki/Gaston_Pierre_de_Lévis

Posted by: putnu novērotājs ([info]_re_)
Posted at: 16. Februāris 2020, 20:12

zinu, zinu, tāpat ois gadījumā, piemēram. arī nevienu pašu x y vai zed neizrunā :)

9 Lasīt komentārus piebilst