rūsganais sprakšķis

padodiet ožamo sāli, es ģībstu!

rūsganais sprakšķis

padodiet ožamo sāli, es ģībstu!

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
nav ne pms, ne pilnmēness, bet man ir ieslēdzies kaut kāds superjūtelīgums, vakar jau pusdienu noņuņņājos, jo suns slikts, šodien knapi valdos.

vispirms mani milzu pļavas vidu izlamāja tante, kam bija iebildumi gan pret maniem suņiem, kas sēdēja uz taciņas un gaidīja, gan pret to, ka es fotografēju putnus. godīgi atbildēju, ka zinu, ka pārkāpju likumu un, jā, viņa var mani nofotografēt ar telefonu, kas esot kabatā, ja grib. Nosauca mani par nekauņu.

Kontemplēju šo nākamo pusstundu, jutos slikti, līdz vienā no bezgalgarajām mazdārziņu ejām priekšā pamanīju baru ar vistām. Izskrēja cilvēku sugas būtne, kliedza uz mani krieviski. Jā, kad mani sveši cilvēki uzrunā krieviski, es atbildu ar "Ko, lūdzu?". un,ja viņi turpina krieviski, saku, ka nesaprotu.
šī būtne tikai kliedza ot kuda ti vzjalasj s svoimi sabakami, es stāvēju un gaidīju, kad viņa savas vistas sadzīs atpakaļ teritorijā; diemžēl vistas negribēja sadzīties un būtne palika arvien niknāka, kiedza uz mani vēl, es atbildēju, ka nesaprotu, uz ko saņēmu pa krieviski ne? da skoro tut vsja budjet rosiija.

Turpināju gaidīt, diezgan nožēlojot, ka man ir paklausīgi ganu suņi, kas sēž blakus (neba viņiem nebija vēlmes iesaistīties), jo "nedrīkst", varēja tak man būt kāds medību suns un mēs paķertu vienu vistu līdzi vakariņām.

2 stundas vēlāk man vēlarvien ir milzu smagums pakrūtē, gribas raudāt un jūtos itkā man kāds būtu uzlaidis Atprātotājus. Jo viss prieks šai pasaulē ir pazudis.
  • nu pag - daudzi tgd ved tajās pavadās, kas ir TIK tievas, ka tās pa gabalu vispār nevar redzēt. Tad ko tu dari?
    Man šo laika grūtāk saprast, jo pārzinu suņu psiholoģiju un mani katrā ziņā mazāk baida suns, kas iet blakus saimniekam BEZ pavadas nekā liels suns, kas iet starp diviem cilvēkiem, un kuru no katras puses ar savu pavadu tur divi sievišķi (jo es zinu, kāpēc).
    Kā arī tie, kas uzskata, ka viņa suns ar tekstu "viņš tikai grib paostīt, viņš neko nedara, viņš nekož" laiž savu pavadā esošo suni mierīgi klāt manam bērnam. Un tādu netrūkst! Un galvenais, ka netrūkst starp praktiski visa izmēra suņu saimniekiem.
    Es tieši tāpat kā mufs agrāk staigājot ar savu vilku suni pārkāpu likumu, jo suni nesēju saitē. Bet man tieši tāpat kā mufam bija pārliecība, ka mans suns neskries pakaļ gar priekšu skrejošai izmukušai vistai, kaķim, un neskries klāt apostīt pretimnācēju vai tml. Un tieši tāpat, ja es redzēju, ka nāk cilvēki pretī, gāju tā, lai nesanāktu viņiem iet tuvumā. Toreiz, kad mācīju sunim iet blakus, tieši mācīju iet labajā nevis kreisajā pusē, jo tā vieglāk uz šaurām ietvēm izmainīties ar pretimnācējiem, lai viņiem nerastos sajūta, ka suns nāk virsū. Arī tāpat - pieturēju.
    Skaidrs, ka bailes īpaši nepakontrolēsi. Redzu, kā mans bērns baidās no suņiem (mainly dēļ saimniekiem, kuri laiž savējos kas ir bērna augumā klat - tikai apostīt, utt..) Bet nu arī suņu nepārzinātājs var jau kaut kā mēģināt skatīties, kā izskatās, vai saimnieks to suni kontrolē, vai suns klausa. Ja saimnieks tik bļaustās riņķī un suns būtībā dara ko grib - no tādiem jāuzmanās, neatkarīgi no pavadas. Bet, ja suns pareizi iet blakus bez siksnas, tas jau vien nozīmē, ka ir mācīts un visticamāk ir mācīts pietiekami, lai bez iemesla ikurāt klāt neskrietu un kājā nekostu katram pretimnācējam.
    • funny, izlasot Tavu komentāru sapratu, ka ne Tev, ne man nav jēgas to visu rakstīt, jo kamēr vidējais aritmētiskais suņa saimnieks LV nepaliks saprātīgāks, cilvēku bailes no mūsu suņiem ir totāli legit.

      un man nav ne jausmas, kā tos cilvēkus padarīt saprātīgākus, jo es esmu n reizes muti sausu izrunājusi, bet neklausās - vai tas ir, kur/kad/kāpēc ņemt kucēnu vai par pamācīšanu - kliedz pret vēju, beztolks.
      • Jā, tā diemžēl tas ir. Man tās striķa pavadas uz atsperes konkrēti besī, jo tādu neredz un viegli sapīties, īpaši cilvēkiem augumā zem metra. Man viens bērns pamatoti baidās no svešiem suņiem, arī mazajiem un man lielākoties viņi visi besī, jo nav patoloģiski jāuzmanās no viena bomža suņa un dažiem pēc skata dienesta vilkiem, visi citi labi audzinātie ir izstāžu un vienmēr pie pavadas.

        Diemžēl es neredzu ka situācija uzlabosies bez skarbiem sodiem, ja policija būs ieinteresēta iekasēt. Un pašai man laikam nebūs, ja māja būs Rīgā vai tml
        • es jau ceru, ka manas dzīves laikā (lol) varētu ieviesties kāds likums, kas nosaka, ka suņi nokārtojuši BH (or whatever) drīkst staigāt bez pavadām, jonu, tas ir tik nav godīgi, ka nav iespējas aBzinīgiem izņēmumiem

          kā entelekts rakstīja, kādi viņiem tur Bavārijā noteikumi pat uz mikro suņiem, nu kāpēc tā nevar

          • bet zini kā, tā bailes cilvēkiem jau nerodas no labajiem suņiem, bet no sliktajiem, un tas, ka būs ar likumu atļauts iet bez pavadas, mani mierīgāku nepadara. jo man nepatīk neviens suns bez pavadas. jo Neko Nevar Zināt, vai ir saimnieks apzinīgs vai nē.
            • nene, es nerunāju par to, ka ar likumu būs atļauts bla bla, es runāju par likumu, kad suņi, kas ir nokārtojuši temperamenta un paklausības testu, drīkstēs iet bez pavadas.
              testu, kas NAV viegli, sagatavoties un nokārtot,
              testu, kas prasa nejau 10 reiz aiziet grupā paluņoties, bet tiešām darbu ar suni.
              • jā, es saprotu, bet kā es ejot pa ielu un redzot suni bez pavadas varēšu zināt, ka viņš drīkst iet bez-pavadā, jo ir mācīts un gudrs?
                • jo es runāju par tāltālā nākotnē?

                  man regulāri Mežaparkā, Biķerniekos, dajebkur, kur es ar saviem suņiem aizbraucu staigāt, uzrodas sveši suņi, kam es pat neredzu saimnieku. Man ir totāli iebildumi pret tādiem. Un uz ielas visādi kvanķšķi un arī lieli teļi, kas karājas pavadās - man arī IR bail.

                  es negribu tikai kādu superizņēmumu sev, es gribu, lai globāli cilvēku attieksme mainās.

                  līdz tam, es staigāšu ar saviem suņiem bez pavadas (tiem, kas ir līdz tam izauguši/ nav no tā aizdemencējušies) un, redzot nākam pretī cilvēkus, suņus savākšu. īpaši cilvēkus ar bērniem, jo mana vecā kaza mīl bučot bērnus
                • Nu, ja pie pavadas ietu tikai tādi. Ja ir konkrētas krāsas kaklasiksna, kurā drīkst bez pavadas. Ja saimniekam ir, nezinu, veste vai sunim kāds apzīmējums.
                  Teorijā var, bet praksē mums arī sarkanās kakla siksnas+pavadas+uzpurņi nestrādā
                  • kādas pavadas, kādi uzpurņi, ja saimnieks uz manu kliegšanu, kad tas suns nāk zobus atņirdzis virsū, smejas.
                    man te ir daži suņi, kurus pie apvāršņa pamanot, mūku, jo es fiziski nevaru nosargāt divus savējos.
              • Ai, nu kamēr ir problēmas apzīmēt un nevairot agresīvos un visi tik ļoti pret ķēdēm, par ko tādu var vispār nesapņot. Nemaz nerunājot par to upcycling kas notiek (un kā)
          • Nu nezinu, pat to noteikumu, kuri ir labi un derīgi, kaut kā nevedas, neesmu baigi cerīga. Ir labas lietas, lokāli progresi, semināri par labturību, bet nu nez. Kamēr vienīgie entuziasti, kas izglīto sabiedrību ir gaisā pasisti neredzu straujas izmaiņas, bet nu es pa lielam tev piekrītu, pa mazam lielai daļai suņus atņemtu un daļu pat ne kastrētu (suņu), bet midzinātu. Tā kā labi, ka man nav teikšanas :D
            • jā, es arī nepārstāvu uķipuķi, tā, ka nekautrējies
    • cilvēks bez suņa nepārzin suņu psiholoģiju, es neticu pilnīgi nevienam sunim. man nekādu sliktu traumu vai notikumu dzīvē ar suņiem bijuši, bet dzīvnieks ir dzīvnieks un viņam uzticēties nevar. ne cilvēks, kas redz viņu pirmo reizi uz ielas.

      un par pavadu - arī tievās var redzēt pēc suņa paša gaitas.
      • Tev abolūta taisnība, cilvēks no malas nevar zināt NEKO un tieši tā viņam ir jāattiecas pret pretīmnācēju ar suni.

        bet manā ierakstā es nekādi nevienu neapdraudēju, ja es esmu daudzdesmit metrus no Tevis, tad tomēr nav jāsatraucas, manuprāt.
        • Manā pieredzē sunim tie daudzdesmit metri neko nenozīmē. Man no tāda attāluma uzbruka retrīvers, kuram man nācās iespūst purnā piparu gāzi, lai viņš atstātos.
          • uzbruka retrīvers? Lūk šis man vispār neiet kopā. Retrīveri vispār var kādam uzbrukt?
            • labradori retrieveri un zeltainie retrīveri ir vienas no populārākajām škirnēm UN tās nekādi negarantē audzinātību un stabilu psihi.

              man veco kazu jaunībā tieši labradori vairākreiz sakoda. jo cilvēkiem liekas, ka tie jau tādi chappy toas jau nav jāmāca.

              Nav nevienas šķirnes, kas būtu 100% garants
            • jap, saimnieks daudzmetru attālumā pļāpāja pa telefonu, es speciāli vēl nokāpu no divriteņa, lai suni nekārdinātu un lai man būtu barjera. nu un šis retrīvers mani ieraudzīja, drausmīgā tempā nikni riedams metās klāt, viņam vēl piebiedrojās kaut kāds terjers. es vēl brīdināju saimnieku, ka man ir pipargāze, lai savāc. saimnieks lika mīksto, līdz es izpūtu gāzi un tad viņš metās man klāt un draudēja mani nosist. man nācās tēmēt pipargāzi arī uz saimnieku un tad biju situācijā kur pret mani agresīvi bija divi suņu un liels vecis. not fun.
      • nu funktieris jau tāds: ja vaļā drīkstētu staigāt TIKAI mācītie, un pārējie tiktu pienācīgi sodīti/kontrolēti, tad jau tā pārliecība varētu būt lielāka..
        Plus PAVADA arī negarantē NEKO. Sorrī - negribu iedvest vēl lielākas bailes, bet tā tievā pavada, tas nav nekas baigi labs un baigi drošs. Pietiekami stiprs suns un/vai pietiekami gara pavada nemācītam sunim komplektā ar stulbu saimnieku un tev var uzbrukt jebkurš suns. Arī pavadā. Kā jau rakstīju - zinu, ka bailes nav racionālas, tās vnk ir, bet nu tu esi pieaugusi, vari mēģināt censties tās kkā saprast/pārvarēt. Protams, to visu būtu krietni vieglāk pārvarēt, ja mums būtu audzināti suņu saimnieki, kas saprot,ka NEVAR zināt svešs cilvēks, kuram nav pašam nekādas saistības bijušas ar suņu dresūru, ka reku "suns tak tikai grib pieiet klāt, paostīt". Un plus, pat, ja nebaidāsun zina, ka tikai paostīt - nu bļin - jebkuram cilvēkam ir tiesības, lai viņam uz ielas nenāk klāt un neosta viņu sveši suņi! Un es nezinu, kā šo pamattiesību ieborēt lielas daļas suņu saimnieku galvās :(
        • Es visu saprotu, bet man manas attiecības ar suņiem dzīvot pilnīgi netraucē, manas bailes nav ne smagas, ne paralizējošas, nekas man tur nav jāpārvar :) bailes tikai tādas, ka arī es slikta garastāvokļa dienā gribētu bļaut uz saimniekiem ar suņiem bez-pavadā.
Powered by Sviesta Ciba