Dzintra čoms ([info]mranarhs) rakstīja,
@ 2020-11-17 12:28:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
(Gandrīz) lokdauns
Nu re, Zviedrijā tagad arī ieviesīs stingrākus noteikumus. Maksimāli pulcēties varēs ne vairāk kā 8 cilvēki - tas gan attiecas tikai uz publiskiem pasākumiem. Cik sapratu, formāli koncertos utml pasākumos, kur ir noteiktas sēdvietas, spēkā ir līdzšinējais ierobežojums uz 50 cilvēkiem. Valdība tomēr iesaka visiem vadīties pēc noteiktā 8 cilvēku principa.

Daudzi vaicā (arī Zviedrijā), kāpēc nevar uztaisīt kārtīgu lokdaunu, kāpēc nevar slēgt veikalus, bārus, sporta zāles utml. Zviedrijas likumdošana to nepieļauj (un nē, to nevar tā vienkārši nomainīt, jo ir iesaistīti arī konstitucionālie likumi, kuru grozīšanai vajag divus parlamenta apstiprinājumus ar vēlēšanām pa vidu). Var ierobežot, bet ne pavēlēt kaut ko slēgt. Tāpēc arī bāros noteica liegumu tirgot alkoholu pēc 22:00. Faktiski tas ir līdzvērtīgs liegumam bāriem strādāt. Šo Zviedrijas vēsturiski izveidoto sistēmu katrs var vērtēt pēc saviem ieskatiem, taču labi ir tas, ka valdība necenšas iet kaut kādu autoritārisma ceļu, bet stingri ievēro tiesiskumu.

Protams, ir jau ticis uzdots jautājums, kā var aicināt cilvēkus neiet uz restorāniem, bāriem, sporta zālēm, ja tas viss (ar ierobežojumiem) ir vaļā. Tomēr te laikam nav cita risinājuma kā apelēt pie cilvēku godaprāta. Tāpat arī atsevišķas nozares jau pašas saprot, ka ir jādod sava artava covid ierobežošanā - kinoteātri jau ir izlēmuši slēgties. Tātad zināma pašregulācija darbojas.

Tikmēr noris darbs pie īpaša pandēmijas likuma, kas tad arī ļautu ieviest stingrākus ierobežojumus - taču tas prasīs laiku.

Es pats jau pagājušonedēļ izlēmu uz sporta zāli pagaidām neiet, un lūk, faktiski biju uztaustījis to noskaņu, kādā virzienā viss velk. Citādi jaunie noteikumi mani faktiski neietekmēs - uz bāriem es neeju, uz restorānu pēdējo reizi bijām kaut kad augustā.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]extranjero
2020-11-19 12:22 (saite)
Ierobežot cilvēku pulcēšanos vai sporta zāles aizvēršana nav nekāds lokdauns. Lokdauns ir kad nevar iziet parkā paskriet. Vai aiziet uz veikalu un nopirkt bērnam jaunas drēbītes, jo no iepriekšējām viņš jau ir izaudzis. Vai arī aizliegts satikt savu veco māti, kurai varbūt ir palikuši pēdējie dzīves mēneši un tā var būt jūsu pēdējā tikšanās.

Esmu bijis jau 3 valstīs un cilvēki tik ļoti visu mēra pēc saviem apstākļiem, ka nespēj iedomāties, cik ļoti dažādās valstīs tas ir atšķirīgi.

Un jaunākie pētījumi apstiprina, ka vislielākā efektivitāte ir tieši tajā, ja nepieļauj tieši lielu cilvēku masu pulcēšanos, nevis aizliedz vispār cilvēku tikšanos. Lokdauni šajā ziņā nav diez ko efektīvāki, bet idejas par to, ka drīkst tikties ne vairāk par 8 cilvēkiem, ir diezgan pamatotas.

Šeit ir ļoti labs raksts: https://unherd.com/2020/11/how-south-americas-long-lockdowns-failed/

Tieši Urugvajai, kas neieviesa lokdaunus, bet tikai ierobežoja cilvēku pulcēšanos, ir vislabākie rezultāti.

Varbūt ir tas, ka “vislabākie rezultāti” arī bieži vien nav nekas ideāls, tāpēc politiķi zaudē savaldīšanos un pāriet uz pilnīgiem lokdauniem. Ļoti žēl, ka tā.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]mranarhs
2020-11-19 15:29 (saite)
Es vārdu lokdauns šajā gadījumā lietoju drusku jokojot - bet arī tāpēc, ka pamatā valdības noteiktie ierobežojumi tiek traktēti kā "tuvākais lokdaunam, kas Zviedrijā vispār iespējams".

Viena daļa gan besījas, kā tā, mums saka, neejiet uz sporta zāli, bet tās nav aiztaisītas ciet. It kā visu, kas nav aizliegts, cilvēkam obligāti jādara... Par šo dīvaino aizliegumu pieprasīšanu joko - lūk, 2PK Zviedrijā bija klusēšanas kampaņa (lai neizmuldētos nacistiem), tad šie pieprasītāji būtu teikuši, nekā nebija, es varu brīvi darīt visu, kas nav aizliegts, un tagad es zvanīšu Hitleram!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?