Dzintra čoms ([info]mranarhs) rakstīja,
@ 2021-11-05 09:49:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Transhumānisms 3.0
Pieņemsim, ka tiek atrasts risinājums, kā pārcelt, ko nu [info]ctulhu un [info]mindbound grib pārcelt no ķermeņa uz kaut kādu mākslīgo aparātu, kas nemirst. Tiktāl viss ir saprotams. Taču, cik nopratu no viena [info]mindbound komentāra (kuru man tagad ir slinkums meklēt), process ietver sevī kopēšanu un attiecīgi kopiju skaits var būt faktiski neierobežots. 

Tādā gadījumā man rodas jautājums - tie visi būs īsti ego, kas paši sevi apzinās? Tātad tie būs vienādi, bet tajā pašā laikā nošķirti? Teorētiski, ja tā tiešām ir 1:1 kopija, tad viņiem visiem vajadzētu domāt un darīt precīzi vienas un tās pašas lietas. Bet tas nav iespējams, jo viņi nav vienā un tajā pašā vietā.

Kaut kas man te nelīmējas kopā un nemeiko sensu. Ja nu vienīgi tās kopijas ir tikai un vienīgi kopijas, tādā imitāciju nozīmē - tur nav ego, kas pats sevi apzinās un spēj pašreflektēt. Kā grāmatas kopija, kas nav izlasāma, jo nokopēta datoru valodā, kuru prot viens neeksistējošs dators.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]mranarhs
2021-11-05 11:30 (saite)
"Ja kopē, tad katrs no kopētajiem tieši tāpat pamostas un jūtas tas pats."

Kas ir tas "tas pats", kā "jūtas" tā kopija, kas uztaisīta no manis? Neviens, nu tā kā precīzi neviens nevar justies tā, kā jūtos es, man šķiet, tas ir kaut kas aksiomātisks.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2021-11-05 11:33 (saite)
Ir vienkārši 2 drusku dažādi ( jo saņam dažādu pieredzi) es no kuriem katrs jūtas kā nokopētais es.

Nu tipa pieņemsim ka tu aizej gulēt. Tevi noskenē. Bet tev nesaka. Tu pamosties un vispār neko nezini. Kurš tu esi - noskenētais vai ``oriģināls`` tu arī nezini. Tieši tāpat otrs kaut kur citur.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mranarhs
2021-11-05 11:57 (saite)
Tu operē ar pieņēmumu, ka ego ir iespējams kopēt. Līdz šim nekas tāds nav izdarīts.

Zinu, tu tūliņ teiksi, ka agrāk neviens nelidoja, raķetes kosmosā nelaida, utt utjp. Tā ir klasiska loģikas kļūda, survivorship bias, izvēlēties veiksmīgos stāstus un tad teikt, ka, tā kā tiem džekiem izdevās, tad man arī sanāks. Aiz katra veiksmīga izgudrotāja slēpjas 100 citi, kuriem izgudrojums nesanāca. Un kāds pat, testējot savu izgudrojumu, sakropļoja sevi, vai arī gāja bojā.

Tā ir tāda sistemātiska panākumu gūšanas iespējamības pārvērtēšana.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2021-11-05 12:26 (saite)
Te ir drusku cita nianse

Redz, ja es teiktu ka jātaisa mūžīgais dzinējs vai laika mašīna, tad varētu teikt ka visticamāk nekas nesanāks, jo tur ir konkrētas fizikā zināmas lietas kas to neļauj.

Šite tā nav. Nav zināmi nekādi teorētiski aizliegumi šo izdarīt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mranarhs
2021-11-05 13:06 (saite)
Kad izdarīsi un tas būs pārbaudīts - tad parunāsim.

Līdz tam - cerēt nav aizliegts, bet cerība un centība neko nepierāda.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2021-11-05 13:09 (saite)
Nu teiksim tā melnsvārčiem es savu naudu netērētu, šitam tērētu, also runa galīgi nav par cerēšanu, runa ir par plānošanu un eksperimentiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]mranarhs
2021-11-05 13:08 (saite)
Tev laikam nepieleca, kas ir tās loģikas kļūdas būtība. Paskaidrošu. Lūk, Bils Geitss uztaisīja veiksmīgu biznesu. Man arī nekas neaizliedz izveidot veiksmīgu biznesu. Bet, ja es pamēģināšu, tad var sanākt, bet var arī nesanākt. Tāpēc ir vērtīgi vismaz laiku pa laikam apskatīties uz neveiksminieku stāstiem, tas labi palīdz atvēsināt iekarsušu prātu, kas mums stāsta, ka vajag tik rakt, un tad jau būs.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2021-11-05 13:11 (saite)
Nu tāpēc jau es teicu, ka jādomā kur rakt. Mūžīgo dzinēju mēģināt uztaisīt nav vērts. Lopsīt halucinogēnus cerībā ka atvērsies superapziņa arī nav vērts. Untātālāk. Nu tas ir - nav vērts darīt lietas par kurām ir zināms ka nekas nesanāks. Ir vērts darīt lietas kas teorētiski sanākt var. Šis var.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2021-11-05 13:13 (saite)
P.S. Sliktāk jau nebūs. Es varu nosprāgt un es varu nenosprāgt. Ir vērts mēģināt nenosprāgt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?