Dzintra čoms ([info]mranarhs) rakstīja,
@ 2021-01-14 10:27:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Domuzīme
Es par šito jau sen brīnījos un nevarēju saprast, vai es esmu zābaks un nerubīju gramatiku, vai arī grozītāji ar meistarību izcēlušies...

"Sākotnējā versijā Satversmes 110. panta pirmais teikums bija: "Valsts aizsargā un atbalsta laulību, ģimeni, vecāku un bērna tiesības." 2006. gadā stājās spēkā papildinātā versija: "Valsts aizsargā un atbalsta laulību — savienību starp vīrieti un sievieti, ģimeni, vecāku un bērna tiesības." Ievietojot teikumā paskaidrojumu "savienību starp vīrieti un sievieti", pazūd skaidrība par tālāko teikuma daļu (nelabvēlīgi interpretējot, var saprast, ka laulība ir "savienība starp vīrieti un sievieti, ģimeni, vecāku un bērna tiesības"), precīzāk – teikuma otro daļu vairs nav iespējams saprast burtiski, bet tikai atceroties, ka Satversme tika mainīta, lai par visām varītēm iedabūtu iekšā šo "vīrieti un sievieti". Acīmredzami tajā laikā nepietika politiskās gribas ielikt arī otru domuzīmi aiz vārda "sieviete", kas uzlabotu teikumu ja ne no jēgas, tad vismaz no gramatikas viedokļa."

https://satori.lv/article/gimenes-sapratnes-robezas


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]extranjero
2021-01-14 11:40 (saite)
Nē, tie, kas aplami punktuāciju sauc par gramatiku nav eksperti lingvistikā vai arī neprecīzi lieto terminus, tāpēc viņu teiktajam nav liels svars.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]mranarhs
2021-01-14 12:12 (saite)
Kanske det, kanske det...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-01-14 13:03 (saite)
Piemēram, mani personīgi kaitina argumenti, ka vienīgā pareizā domuzīme ir em-dash, jo tāda ir latviešu gramatika!

Vismaz tulkotājiem un citiem, kas strādā ar valodu, būtu jāiegaumē:

* punktuācija (jeb interpunkcija) – tipogrāfisko zīmju lietošana rakstītā tekstā, lai uzlabotu izpratni.

* tipogrāfija - paņēmieni, kā šo rakstīto tekstu padarīt estētiski baudāmu (šeit būs vairāk par fontiem, atstarpēm, domuzīmju garumiem utt.).

* gramatika – principi, pēc kuriem tiek veidots teksts (vārdu kārtība, locījumi, struktūra, vārdu saistījumi). Šis attiecas uz valodu kā tādu, nav svarīgi vai izrunātu vai rakstītu. Gramatika arī nav ortogrāfija, kas ir par vārdu rakstības normām.

Valodas nespeciālisti par gramatiku bieži vien sauc visas ar valodu saistītās normas. No wiki: Jeremy Butterfield claimed that, for non-linguists, "Grammar is often a generic way of referring to any aspect of English that people object to."[6]

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mranarhs
2021-01-14 14:52 (saite)
Tad tas jāieraksta Satversmē.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?