Šugā faiv
 
20.-Jul-2021 04:19 pm
Ā, jā, beidzot dabūju savakcinēties.
Nē, vienkārši tas nebija.

Pirmkārt, vakcinē Japānā tikai pēc vecuma grupām un tie, kam kārta vēl nav pienākusi, vakcinēties nevar.
Vakcinēties nevar vienkārši pierakstoties pie ārsta, bet ir jāgaida vēstule ar individuālo vakcinācijas numuru no pilsētas pārvaldes.

Saņemot vēstuli, atkal, nevar vienkārši iet pie ārsta. Ir jāgaida sava kārta reģistrācijai vakcinācijas portālā.
Kad pienāk reģistrācijas diena, ir jāatver portāls, jāsameklē ērtākā vakcinācijas vieta pilsētas robežās un jāpierakstās uz poti.
Un tikai tad, noteiktā dienā un laikā notiks vakcinācija.

Kā jau japāņiem ir ierasts, dzelžaina kārtība un disciplīna ir pārāki par mērķi, tāpēc Japāna pēc vakcinācijas ātruma ir pēdējā vietā attīstīto valstu vidū.

Bet nu, cilvēkiem gadās dažādi un dažviet pierakstus atceļ. Vakcīnas tiek sagatavotas iepriekš, tāpēc rodas dilemma: izmest vakcīnu vai iedot to kādam citam. Normāls, disciplinēts japāņu cilvēks, protams, nedarīs tā, kā to neparedz instrukcija. Bet, tomēr, ne visi ir robotiski, ārsti ir dzirdējuši par Hipokrāta zvērestu (cik zinu, Japānā viņš nav jādod), tāpēc pēc savas iniciatīvas klīnikas veidoja atcelto vakcīnu gaidīšanas sarakstus un tā sistēma lieliski darbojās. Vakcināciajs ātrums izauga līdz vienam miljonam dienā.

Tad kāds valdībā saprata, ka tas taču ir ceļš savakcinēties tiem, kam vēl nav kārta un aizliedza to darīt, spiežot klīnikas neizlietotās vakcīnas izmest.
Man arī ap to laiku bija pieraksts kādā klīnikā uz vakcināciju un viņiem nekas cits neatlika kā piezvanīt un diezgan parupji atteikt pierakstu. Es nezinu kāpēc viņi bija rupji, jo varēja taču normāli paskaidrot kas notiek, bet man skaidroja, ka iemesls nav vispāri nekāds, tā ir tikai atcelšana, slēpjot zvanu no valdības. Par zvanu esamību, starp citu, pēc pāris dienām jau bija zināms pa visu valsti no avīzēm.

Pēc saprotama sašutuma pēc pāris nedēļām aizliegumu atkal pa kluso atcēla.

Tā nu, toreiz vakcinēties nesanāca, tāpēc gaidīju vien savu individuālo numuru. Numurs atnāca, piezvanīju vakcinācijas centram un piereģistrējos uz atcelto vakcīnu. Pēc nedēļas saņēmu zvanu un pēc pusstundas biju ar pfīzeri rokā.

Vakcinācijas centrus organizē militārie, tāpēc viss ir efektīvi, ātri un bez liekas mūļāšanās. Izkāpjot no lifta mani uzreiz ielika rindā, kurā medmāsa nomērīja temperatūru, ielika rokā numuru un vajadzīgos papīrus. Rinda kustējās ātri un jau pēc pāris minūtēm sēdēju ārsta priekšā, kurš skaidroja kādi vakcīnai ir efekti. Kad visam piekritu, cits kungs aizveda līdz palielai istabai, kur vienlaicīgi varēja špricēties kādi astoņi cilvēki un pēc minūtes jau biju uzgaidāmajā telpā, nogaidot normatīvās 15 minūtes. Katram uz krūts tika uzlīmēts lipīgā papīra gabals ar beigu laiku un kad laiks pienāca, kāda kundze pienāca, noplēsa nost papīru un biju brīvs.
Comments 
20.-Jul-2021 11:03 am
un Latvijā vakcinēšot kapusvētkos..
20.-Jul-2021 11:04 am
es gan nezinu, vai tas ir reāls projekts vai ideja, bet citur izbraukumos gan vakcinē.
20.-Jul-2021 11:21 am
Bet tas ir lieliski.
Tas bardaks ar vakcinācijas biroju, protams, bija kauna traips, bet kā tas notiek tagad, kad vakcinācija notiek proaktīvi: kapusvētkos, tirgū un diskotēkā, ir vienkārši skaisti.
22.-Jul-2021 12:18 am
Anonymous
Par diskotēkām neesmu dzirdējis, bet tas būtu skaisti, gluži kā kādreiz Rīgas gejklubos noteiktās dienās varēja veikt HIV testu.
Tikmēr Viļņā var vakcinēties autobusā:
https://www.lsm.lv/raksts/zinas/arzemes/vilna-sakusi-kurset-vakcinacijas-autobusi.a413783/
20.-Jul-2021 12:41 pm
Baigi!
Bet nu apsveicu ar laimīgām beigām :D
20.-Jul-2021 12:55 pm
Paldies! Laimīgās beigas būs, kad paies divas nedēļas no otrās potes, bet pagaidām sākums ir OK.
20.-Jul-2021 12:49 pm
Japānā lasa drukātas avīzes?
20.-Jul-2021 12:52 pm
Protams! Es gan vairāk spriežu no drukāto avīžu interneta vietnēm, bet drukātie izdevumi joprojām ir topā.
20.-Jul-2021 01:28 pm
Ha, vispār ļoti līdzīgi sistēmai Nīderlandē (ar vēstules gaidīšanu, reģistrēšanos vakcinācijas portālā un pēc tam ierašanos noteiktā laikā un noteiktā vietā).
Te bija bardaks ar AZ un Janssen vakcīnām, kuras pārticīgā NL pasludināja par pārāk bīstamām tiem, kas jaunāki par 60, bet pēc pāris nedēļām (vai pat dienām) pārdomāja un izsludināja, ka pēc brīvprātības principa var tikt arī pie AZ un Janssen. Janssen izgrāba burtiski minūšu laikā, jo nav jāgaida otrā pote.
20.-Jul-2021 02:22 pm
LU arī tāpat. Pavasarī nedaudz skauda, ka LV lielākā daļa pazīstamo jau maijā bija vismaz pusvakcinēti, bet tagad šķiet, ka tās vēstules tomēr radīja zināmu pozitīvu ekskluzivitāti. Tiklīdz vakcinācija nonāca līdz lielākajai 30-55 g. grupai, vietējos forumos tā kļuva par topa tēmu, kurš dz.g. šobrīd saņem uzaicinājumus.
20.-Jul-2021 02:43 pm
Kas ir LU?
Man negribējās vairot negativitāti, tāpēc par to nerakstīju, bet Japānā gan slimošana ar kovidu, gan vakcinēšanās ir kauna lieta un par to nerunā. Droši vien visi ir satraukušies, ka tas viņus parāda no vājākās puses, jo mačoisms Japānā ir liela lieta.
20.-Jul-2021 04:33 pm
Luksemburga
20.-Jul-2021 08:57 pm
Anonymous
Latvijā lielāka vakcinācijas kapacitāte un daudz vairāk potējamo (nu jau laikam gan neviens neraujas). Turklāt LU sestdienās/svētdienās nepotē, jo, well, ir takš vīkends un vīkendos nav paredzēts strādāt, kaut valdība pati izteicās, ka covids vīkendos nesnauž :D Un par to, ka LU mestu ārā neizlietotās devas gan nav dzirdēts, turklāt jebkurā laikā var brīvprātīgi iestāties rindā uz neizlietoto Astru un JJ.
20.-Jul-2021 03:42 pm
apsveicu ar pirmās vakcīnas iegūšanu
20.-Jul-2021 07:18 pm
Ko Tev pastāstīja par vakcīnas efektiem?
21.-Jul-2021 10:03 am
Detaļās neatceros, diezgan daudz visādu standartīgo frāžu.
Sak, temperatūra būs gandrīz noteikti, iedzer zāles, ja traucē. Sāpēs roka, būs galvassāpes. Ja trūks elpa vai būs pavisam slikti vairākas dienas, ej pie ārsta. Apmēram tā.
Realitātē sāpēja roka, miegainums un vairāk nekas.
21.-Jul-2021 11:12 am
man sāpēja roka apmēram 1 dienu, bet nekādu citi efektu nebija. nesāpēja galva, nebija miegainība, nekas nebija.
30.-Jul-2021 03:41 pm
DKorejā problēma ar vakcīnā (maz jeb vēlu piegādāja) tāpēc vīra māsīca ar ģimeni atlidoja uz LV sapotēties. Nebij tā, ka spec tikai dēļ vakcīnām, bet sanāca apvienot, jo katru gadu uz mēnesi lido uz LV radus satikt.
This page was loaded Apr 19. 2024, 12:17 pm GMT.