the lament configurator ([info]morloku_karalis) rakstīja,
@ 2016-01-28 10:17:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
tātad, googles deepmind tagad māk spēlēt Go, kas ir interesanti, jo cilvēkiem kaut kā nebūt nelikās zvanīts, ka datori vispār jebkad šo spēli iemācīsies. kādēļ ne - nu, viens iemesls ir vnk iespējamo gājienu skaits, kas ir salīdzināms drīzāk nevis ar gājienu skaitu šahā vai dambretē, bet gan atomu skaitu visuma redzamajā daļā. no tā izriet arī spēles izaicinājums - tas nav nekāds šahs, kurā pa lielam neko vairāk par standartsituāciju sazubrīšanu nevajag. Go tiešām ir jādomā - nevis jārēķina gājieni, jo gājienus izrēķināt nav iespējams, bet jādomā; gājienus biežāk sanāk darīt tādā pusapziņā, kad saspriegotās smadzenes saka, ka, lūk, ej šeit, bet īsti paskaidrot tieši kādēļ varbūt vienmēr nemaz nesanāk - respektīvi, process, kas daudz tuvāks intelektuālai radīšanai. tā ka, nu, kruti, deepmind. tagad, lūdzu, iemācies rēķināt integrāļus, lai atbrīvotu mūs no Stīvena Volframa tirānijas.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]mindbound
2016-01-28 10:41 (saite)
Integrāļu rēķināšanai jau ir pieejama vesela rinda CAS sistēmu, Volframa "Matemātikas" pluss ir masīva gatavu funkciju bibliotēka un lieli datu korpusi.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]morloku_karalis
2016-01-28 11:07 (saite)
nu jā, pats arī mathematica neizmantoju, bet, tīri varbūt par savu gaumi runājot, gribētu teikt, ka datori mācēs integrēt tad, kad tā gatavo funkciju bibliotēka (respektīvi, aptuveni arī mans iebildums pret šaha spēli) būs bijusi nebijusi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2016-01-28 11:12 (saite)
Gatavo funkciju bibliotēka jau ir domāta lietotāja ērtībām, lai pašam būtu mazāk jāprogrammē.

Vispāri jau integrēšana vai diferencēšana nav big deal un neprasa AI, programmu, kas skaitliski rēķina Runge-Kutta metodes, es varu uzrakstīt pusstundas laikā (simboliskā rēķināšana ir mazliet "mataināka", bet arī nekas eksotisks vai īpaši grūts).

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]morloku_karalis
2016-01-28 11:25 (saite)
ā, tu par to, ok, pārpratu - man likās, ka runā par Volframa pieeju integrēšanai un lietām vispār, kas lielā mērā balstās milzīgā "standartsituāciju" bibliotēkā, kuras robežās viss strādā ideāli, bet aiz tām, nu, ne vienmēr.

skaitliskā integrēšana, ok, nesmīdini mani, bet ar simbolisko nav tik vienkārši. vēl kaut kāda aiziepriekšējā mathematica (ar jaunākām maz darīšanas) mēdza mulst, viltīgākus integrāļus vieglu roku dalot daudzstāvīgās hiperboliskās funkcijās, kamēr cilvēks pēc zināma čakara tomēr nonāktu pie cilvēcīga atrisinājuma.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2016-01-28 11:32 (saite)
Njā, aizdomājos, vai pašreizējo heiristisko pieeju simboliskajai integrēšanai (it īpaši noteiktajiem integrāļiem) varētu vispārināt, vai arī šis ir viens no gadījumiem, kur arī cilvēki darbojas gk. heiristiku līmenī.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]yeux_glauques
2016-01-28 11:20 (saite)
vāāāā so cool. es nevarēju iemācīties spēlēt go (nu drausmīgi sarežģīta spēle), sanāk, ai ir spējīgāks par mani :D

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]mindbound
2016-01-28 11:27 (saite)
Spējīgāks arī par Eiropas līmeņa čempionu un, iespējams (redzēsim martā), par pasaules.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]morloku_karalis
2016-01-28 11:27 (saite)
manas politiskās partijas sauklis vispār būs "mašīnas ir labākas par mums".

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)

Par spēlēm
[info]dunduks
2016-01-28 11:53 (saite)
Atmetīsim dambretes (vismaz tās uz 8x8 laukuma), kuras ir pietiekoši pārskaitāmas, bet par šahu viss ir greizi.

Sākot jau ar to, ka cilvēki, t.sk. tāds cilvēks kā Mihails Botviņņiks, bija pārliecināti, ka datori šahu spēlēs, tāds sīkums kā standartsituāciju sazubrīšana palīdz, bet, ja vien pozīcija nav 1:1 tāda pati, tad bieži izrādās, ka velns slēpjas detaļās (protams, ja man iepotētu, piemēram, Kasparova atmiņu, es spēlētu būtiski labāk, bet tas nepalīdzētu pret nolikšanu vienā gājienā), līdz pat galvenajam - kamēr datori spēlēja ar brute force metodi, tikmēr tos varēja apspēlēt visādi dunduki - lielais lēciens bija algortimu, vērtēšanas funkciju u.c. ar skaitļošanas jaudu nesaistītas lietas.

Par go nezinu gandrīz neko bez tā, ka tas bija palicis pēdējais lielais bastions human vs computer mačā (+ melnie un baltie akmeņi un bezgalīgais laukums un teritorija), tomēr pieļauju, ka arī tur konkrētikai ir sava loma. Tāpat, kā augstāk komentāros rakstīts, izskatās, ka pēdējam bastionam varētu sākt klāties grūti.

(Atbildēt uz šo)


[info]peacemaker
2016-01-28 12:46 (saite)
mani bērnībā žilitona go ai visu laiku apspēlēja :(

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?