302cc9b4780f8cbef6f70c3a8417913050b6aafb ([info]mindbound) rakstīja,
@ 2020-07-17 14:05:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Garastāvoklis:working
Mūzika:Kammarheit - The Starwheel: A Room Between The Rooms
Entry tags:articles, science:praxis

In laboratories and universities, the spirit of Trofim Lysenko has suddenly been woke

Whenever science has been corrupted by falling prey to ideology, scientific progress suffers. [To] stem the slide, scientific leaders, scientific societies and senior academic administrators must publicly stand up not only for free speech in science, but for quality, independent of political doctrine and divorced from the demands of political factions.

Lawrence Krauss

https://www.wsj.com/articles/the-ideological-corruption-of-science-11594572501



(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]mindbound
2020-07-17 18:30 (saite)
Mana pozīcija: visi viedokļi viennozīmīgi nav vienlīdzīgi, bet mazāk vienlīdzīgos viedokļus nevis vajadzētu mēģināt aizliegt*, bet gan pie lēmumu pieņemšanas vienkārši sekot tobrīd pieejamajam varbūtību sadalījumam.

Tas arī nozīmē to, ka nav nepieciešams kaut kā mākslīgi prioritizēt "zinātniskos viedokļus" — tā vietā pietiek ar to, ka lēmumu pieņemšana ir evidence-based. Zinātnē arī tiek pieļautas kļūdas un eksplicīts "zinātnisku viedokļu" protekcionisms nozīmētu, ka šādām kļūdām tiek dota iespēja inkubēties un izplatīties.

* Kas individuālā līmenī vispār nav izdarāms bez maksimāli drakoniskiem mēriem un arī institucionālā līmenī lielākoties korelē ar rigiditāti un turēšanos pie izlasītas evidences tā vietā, lai nepārtraukti apdeitotos no jaunas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2020-07-17 18:33 (saite)
Nu jā lēmumu pieņemšana ir atslēgvārds. Tas nozīmē noteiktu lēmumu pieņēmēju atlasi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2020-07-17 18:39 (saite)
Tur, savukārt, man nešķiet adekvāts neviens no esošajiem vai tipiski apskatītajiem modeļiem. Varētu teikt, ka tā ir plaša tēma pētījumiem, bet nē — plaša tēma pētījumiem ir tas, kā vispār varētu būt iespējams veikt šādu modeļu pētījumus (jo ir skaidrs, ka standarta veidā eksperimentēt uz dzīvām populācijām nav iespējams vai pieļaujams).

Iespējams, ka arī šajā sfērā nākotnē būtisku lomu spēlēs AI bāzēti modeļi un pētniecības rīki: https://www.technologyreview.com/2020/05/05/1001142/ai-reinforcement-learning-simulate-economy-fairer-tax-policy-income-inequality-recession-pandemic/

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?