27 November 2018 @ 08:56 pm
 
Es pēdējā laikā esmu pilnība novērsusies no garīgas dzīves. Vispār vairs neskatos nekādas garīgās intervijas, nelasu garīgas grāmatas, ar piespiešanos paklausos kādu sprediķi, pēdējo reizi meditēju varbūt pirms gada, neeju pie Rūperta. Pirms aizmigšanas Dievam man būtībā nav ko teikt, parasti pasaku paldies, ka visi ģimenē vel velk dzīvībiņu un ka nav noticis nekas ļoti slikts, un ka man ir mantas un nauda, vēlēšanās vairs man nekādas nav. Izteikt vēlēšanās man šķiet izcili cietsirdīgi.

Protams, garīgā dzīve nav atrodama nevienā grāmatā vai sprediķī. Protams, garīgā dzīve nav kaut kāds trips. Protams.

Garīgā dzīve ir kā grīdas mazgāšana. Nometies ceļos, ar sāpošu muguru un padevību tu vienkārši berz, un mēģini to izdarīt pēc iespējas rūpīgāk un regulāri, lai pašam un citiem būtu patīkami par tīru grīdu staigāt ar netīrām kājām.

Katra jauna diena šķiet kā milzīgs, svinīgs Dievs, kam tev jāmetas pie kājām un jālūdz piedošana, pirms vēl esi to sācis. Un tu nekad nespēj izdarīt pietiekami, neviens tavs darbs nav gana labs. Tu zini, ka vairākas reizes tev misēsies, varbūt pat tīšu prātu, un tad tev būs jānorij šis kļūdas, ļaunuma, vainīguma gliemis, un jācer, ka neesi šo trauslo, spožo laimes iespēju izpostījis uz mūžiem, neatgriezeniski iznīcinot mazu, mikroskopisku krikumu esības, kas varēja būt..

Katru nakti tu ieraujies gultā maziņš un trausls un mīksts, un nepelnījis un grēkojis un iznīcināts. Divi vai trīs vientuļi domu vai lūguma vai pateicības vārdi un teikumi kā akmeņtiņi iekrīt un nogrimst tavas sirsniņas tumšajos ūdeņos, un atbalsojas prāta vēlajā dūmakā, līdz satumst.

*

Tādējādi un tā arvien, laikam atkrīt mani pretenciozie garīgās dzīves nolūki. Tā kā man nav nekas ko nekam pierādīt, tad man arī nav vajadzības nekur iet un neko norunāt un neko izdarīt, nebūt daļai no nekā, nekam nepiederēt un ne uz ko negaidīt. Un tad tev būs jānorij šis kļūdas, ļaunuma, vainīguma gliemis.

*

Un arvien, tu tieci sēdināts šajā esības tronī - priekš kam?
 
 
( Post a new comment )
adele_varbut[info]adele_varbut on November 28th, 2018 - 12:16 am
Bet vai visa dzīve nav neizbēgami garīga, neatkarīgi no (ne)izlasītajām grāmatām, (ne)noklausītajām intervijām utt.?
(Reply) (Thread) (Link)
[info]methodrone on November 28th, 2018 - 12:23 am
Jā, man šķiet tas ir beidzot atklājies man dzīvē. Tāpēc varbūt, ka novēršanās no introspekcijas ir laba zīme.
(Reply) (Parent) (Link)
iokaste[info]iokaste on November 28th, 2018 - 10:03 am
Varbūt garīgums ir tikai stils, tāpat kā tīrība?
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
[info]methodrone on November 28th, 2018 - 12:13 pm
Manuprāt, garīgums ir the fabric of the universe.
(Reply) (Parent) (Link)
[info]krishjaanis2 on November 28th, 2018 - 01:46 am
"Kad es redzu Tavas debesis, Tavu roku darbu, mēnesi un zvaigznes, ko Tu esi radījis,- kas gan ir cilvēks, ka Tu viņu piemini, un cilvēka bērns, ka Tu viņu uzlūko?
Tikai mazliet Tu viņu esi šķīris no Dieva, ar godību un varenību Tu viņu esi pušķojis, esi to darījis par valdnieku pār Saviem radījumiem, visu Tu esi nolicis pie viņa kājām: avis un vēršus visnotaļ, arī lauku zvērus, putnus zem debesīm un zivis jūrā, un dzīvību, kas jūras dzelmju tekas izlodā.
Kungs, mūsu valdniek, cik goda pilns ir Tavs Vārds visā pasaulē!"
[8. psalms]
(Reply) (Link)
[info]tiesibsargs on November 28th, 2018 - 11:44 am
šķīstajam viss ir šķīsts, tā rakstīts bībelē.
(Reply) (Link)
snauts[info]snauts on November 28th, 2018 - 12:10 pm
Es esmu ateists un uzskatu, ka reliģija ir opijs, bet nepieciešams opijs. Tāpat kā morfiju izmanto medicīnā, nav nekas labāks izgudrots par ticību priekš cilvēkiem, kas atrodas grūtā vietā savā dzīvē. Ar šo es nevēlos ielaisties diskusijā par šo tēmu, bet ja nu reiz neprasās pēc garīguma, tad varbūt tas nozīmē, ka ar dzīvi viss ir kārtībā. Garīgums garīguma pēc IMO ir vanity.
(Reply) (Thread) (Link)
[info]methodrone on November 28th, 2018 - 12:13 pm
Es negribu garīgumu, garīgums grib mani.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
snauts[info]snauts on November 28th, 2018 - 12:44 pm
Es nesaprotu, ko tu ar to vēlējies pateikt.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
[info]tiesibsargs on November 28th, 2018 - 04:39 pm
iesākumā bija vārds, un vārds bija dievs.

viss takš skaidrs!
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
snauts[info]snauts on November 28th, 2018 - 04:46 pm
Tavi teksti pēdējā laikā ir gaužām nesakarīgi.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
[info]tiesibsargs on November 28th, 2018 - 05:49 pm
ak tā. nu paldies par vērtējumu, recenzenta kungs.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
[info]methodrone on November 28th, 2018 - 05:58 pm
Lols.
(Reply) (Parent) (Link)
[info]methodrone on November 28th, 2018 - 04:47 pm
To ir grūti un varbūt neiespējami izskaidrot, tā vienkārši ir vilkme/sajūta/nepieciešamība/uncanny loģika.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
snauts[info]snauts on November 28th, 2018 - 05:03 pm
Es esmu to pieredzējis, ka teksts liekas nejēdzīgs, līdz brīdim kamēr sajūtu līmenī neesmu piedzīvojis tur aprakstīto, un līdz tam nekāda skaidrošana vai paskaidrošana tur nelīdz. T.i. garīgums vēl nav mani gribējis, lai ko tas arī nozīmētu.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
[info]methodrone on November 28th, 2018 - 05:58 pm
Vispār būtībā nav nemaz tik sarežģīti. Ir tā kā tu uzrakstīji, es vienkārši esmu grūtā vietā dzīvē jau kopš kādu 5 gadu vecuma, jeb cik sevi atceros. Un garīgums, šķiet reizē adekvātākā representācija un terapija manam eksistenciālajam grūtumam.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
snauts[info]snauts on November 28th, 2018 - 08:06 pm
Es tavu postu sapratu kā sirdsapziņas pārmetumus par nepietiekamu nodošanos garīgumam, bet manuprāt par to nav jājūtas slikti.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
[info]methodrone on November 28th, 2018 - 09:18 pm
Well, es jūtos mazliet slikti, jo garīgums man palīdz būt sakarīgākam cilvēkam. Bet, kad es atkal aizeju pašplūsmā un nepiedomāju, tad atkal piezogas vecie, nešpetnie ieradumi, un ne pati sev patīk ne pasaule.
(Reply) (Parent) (Link)
J. S. Badger[info]217 on November 28th, 2018 - 01:10 pm
(jo internetā grūti nolasīt intonācijas: šis nav uzbrauciens, man patīk Tavi ieraksti, citādāk es nelasītu žurnālu, kas tik ļoti pretējs visiem maniem uzskatiem) bet es izlasīju šo ierakstu, un vienīgais, ko es spēju padomāt, ir kā var tik daudz lietas, pat visvienkāršākās, padarīt tik smagas un grūtas sev, apliet ar svinu un vilkt sev līdzi daudz smagu un bēdīgu akmeņu. priekš kam vilkt sev līdzi to vainas, sarežģītuma un nepilnības sajūtas nastu.

iespējams, iespējams, esot tajā vietā un esot tādam cilvēkam, nekas cits kā nožēlot un kaisīt pelnus sev uz galvas nav/nešķiet iespējams, bet no malas tas izskatās kā paša izvēlēta sāpju agonija

(Reply) (Thread) (Link)
[info]methodrone on November 28th, 2018 - 04:49 pm
Man viss ir labi, man nav agonijas, man šad tad ir melanholisks noskaņojums. Vispār nezinu vai saprotu, kāpēc tāda reakcija, jo viss ko aprakstu man pašai šķiet normāls un dzīves sastāvdaļa.
(Reply) (Parent) (Link)