meness_berns ([info]meness_berns) rakstīja,
@ 2018-08-20 10:21:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
---
Plati smaidu, domājot, kā gan kaut kādas sabiedrisko attiecību aģentūras cilvēku galvās var rasties doma, ka tieši, lūk, kaut kas šitāds ir jāizsūta medijiem ap desmitiem rītā pirmdienas dienā.

=========

Labdien!

Zirgu lielākie ienaidnieki – „barotāji un paijātāji“

„Zirgu, kuri ganās ganībās, lielākie ienaidnieki ir garāmbraucēji un gājēji, kuriem nepietiek tikai papriecāties par šo cēlo dzīvnieku skaistumu tos pavērojot. Ļoti bieži šiem ļaudīm šķiet, ka viņu galvenais uzdevums ir zirgu pabarot, kā arī izlienot caur elektrisko ganu, vēl tos pabarot.

Zirgu veterinārārste Kristīne Pīra: “Tāds ļoti tiešs salīdzinājums, bet – zirgs nav cūka. Zirgs, pirmkārt, ir zālēdājs. Nezinātājam var likties, ka tā ir vienveidīga ēdienkarte, taču patiesībā zāle pļavā nesastāv tikai no pieneņu lapām. Bet gan no ļoti, ļoti daudziem augiem, kurus zirga gremošanas trakts ar noteiktiem bioķīmiskiem, mikrobioloģiskiem, absorbcijas procesiem un zirga vielmaiņas īpatnībām, sašķeļ un uzsūc. Zirgam nav gremošanas fermentu, lai, piemēram, sašķeltu papriku. Kā rezultātā, iedodot lietas, ko zirgs nevar pārstrādāt, var tikt izraisīti gremošanas trakta traucējumi: caureja, kolikas utt.”

Plašāku informāciju skatiet pielikumā.

Ar cieņu
--- ----
Assistant Account Manager


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]au
2018-08-20 10:31 (saite)
bet tas ir tik jauki - šito, lūdzu, uz Cāli. jo - jaunā māmiņa sēž ar raudošu zīdaini, visi saka "kolikas kolikas" un viņa vismaz var atviegloti nopūsties: "ak, zirgam taču arī tādas ir!"

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]_re_
2018-08-20 11:20 (saite)
zirgiem patiesībā kolikas ir šausminoša kaite, nereti no tām mirst. ja pēc smagām kolikām tomēr izdzīvo, tas atstāj ilgstošu negatīvu ietekmi uz zirga veselību, darbaspējām (sporta zirgiem, piemēram).

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]inese_tk
2018-08-22 01:12 (saite)
zirgiem ir baigi jutīga un trausla gremošanas sistēma un kolikas ir viens no lielākajiem zirgu un/vai staļļu īpašnieku biediem, jo ir viens no biežākajiem zirgu nāves cēloņiem.
turklāt bieži kolikas ir saistītas ar visdažādākajām komplikācijām. piemēram, saistībā ar kolikām var rasties laminīts jeb nagu karsonis, kas ir šausmīga slimība - grūti ārstējama, ļoti mokoša zirgam + "nav kāju, nav zirga".
zirgu fizioloģija ir tāda, ka zirgam nav opcijas izvemties, ja apēdis kaut ko ne to vai kaut kas sastrēdzis. tāpēc parasti smagākos koliku gadījumos ir divas opcijas - mirt vai ļoti dārga operācija (izmaksas, kas saistītas ar transportēšanu uz klīniku) ar smagu rehabilitāciju pēc tam.
tāpat - zirgiem nav vēlams uzturā lietot visādas lietas, kas parastam cilvēkam varētu likties zirgam visnotaļ piemērotas. piemēram, dažādus krustziežu dzimtas dārzeņus - kāpostus, brokoļus, puķkāpostus - jo tie rada gāzes un var izraisīt gāzu kolikas. ir gadījies aiziet uz ganiem pēc zirga un ar šausmām ieraudzīt, ka labu gribošie kaimiņi izgāzuši ganos lielu kaudzi ar kāpostiem un pēc tam līksmot, ka viss beidzies laimīgi. ok, es kā zirga īpašnieks, mēdzu pacienāt zirgu ar kāpostlapu vai neliela izmēra kāli, bet tas ir pilnīgi kaut kas cits nekā liela čupa. arī pārāk daudz ābolu, kas it kā ir tāds klasisks zirgu kārums, var radīt nopietnas problēmas.
man vairāki personīgi pazīstami zirgi ir aizgājuši ar kolikām un tas ir ļoti smagi, mokoši un sāpīgi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?