tas ir absurds ([info]mazeltov) rakstīja,
@ 2015-08-03 19:02:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Entry tags:kino

Noskatījos "The True Cost" - dokumentālo filmu par apģērbu ražošanas aizkulisēm, kurās īpaši ieskatīties neviens nevēlas, jo nekā īpaši skaista jau tur nav (atšķirībā no skaistajiem korporāciju code of conduct dokumentiem). Filma aizskar tādas tēmas kā apģērbu šuvēju sliktie darba apstākļi, atalgojums, dabas piesārņošana, cilvēku veselības apdraudējums cenšoties parādīt apģērbu industrijas ēnas pusi.
Īpaši pēdējā pusstunda dod pa nerviem.

Izskatās, ka nekas cits neatliks, kā turpmāk mest līkumu zarām, h&m, viktorijas sekrētiem, gapiem, topshopiem un citām lielajām ķēdēm, kamēr viņu biznesa modelis ievērojami nemainīsies.

http://www.imdb.com/title/tt3162938/



(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]kbrgs_
2015-08-04 02:22 (saite)
I know. Es arī noskatījos. Gap un VS ir vislielākie grēkotāji, kopumā ar Walmart utt lielajām ķēdēm. Es jau kādu laiku atpakaļ sāku mēģināt atteikties no fast fashion, un vispār diezgan normāli sanāk. Liela daļa no problēmas ir tā, ka cilvēki mēdz apģērbu ātri mest laukā - tāpēc arī visu laiku jāmaina kolekcijas, jāturpina ražot, utt. Tāpēc, ja arī ko nopērku no ķēdēm un made in Bangladesh (jo Ķīnā, starp citu, krietni uzlabojušies apstākļi), novalkāju ilgi un pēc tam ziedoju.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]mazeltov
2015-08-04 03:02 (saite)
Man joprojām kauns, ka nenoturējos un vienreiz tomēr nopirku šo un to Walmart no pārtikas + 1 sporta krūšturi (kas, bļin, ir baigi labs un nemaksāja daudz), lai gan, kopš ierados Kanādā, nosolījos, ka neatbalstīšu to monstru. Kāja paslīdēja, kad otro reizi kopā ar savu šībrīža istabas izīrētāju tur ievilkos, kura tur mēdz iepirkties. Es ar viņiem reiz runāju par šo jautājumu, taču viņi grib izmantot tās izdevīgās cenas. Nevaru jau arī viņus vainot - naudas viņiem nav daudz, tāpēc taupa uz visu, uz ko var ietaupīt, it īpaši paikas ziņā.

Kopumā gan varu sev sist uz pleca, jo man ir ļoti maz drēbju - tas, ka regulāri kaut kur pārceļos, motivē nepirkt neko lieku - pēdējos dažos gados diezgan labi veicas tajā, ka pērku to, ko vajag, nevis to, ko gribas. Tāpat, ja ir drēbes, kuras nevalkāju, bet kuras vēl ir labas, tās nesu vai nu uz drēbju konteineriem vai lietotajiem apģērbiem.

Taču šī filma mani turpmāk pamudinās iepirkties vēl atbildīgāk.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]tikko_pamodos
2015-08-04 09:52 (saite)
Nekad neesmu varējusi saprast, kā izvēle nepirkt var palīdzēt šiem cilvēkiem. Vai dzīvniekiem. Jo pirks un ēdīs tāpat, ja ne es, tad citi. Tur laikam ir jāmāk aiz katra burgera saskatīt govi un aiz katrām apakšbiksēm - nomocītu strādnieku. Laikam tas būs tas slavenais empātijas trūkums.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]mazeltov
2015-08-04 19:41 (saite)
Labrīt, asais spuraini!
Manu cīņu ar vējdzirnavām veido šādi elementi:

1) dzīvot ar pēc iespējas mazāk mantām in general un nav jau arī nemaz tik grūti dzīvot bez lupatām, kas izskatās pēc lupatām jau veikalā uz pakaramā;

2) nedot savu naudu korporācijām/dot to pēc iespējas mazāk (jo korporācijām mēdz būt tik nereāli daudz brendu, ka reizēm tomēr gadās to izdarīt nejauši);

3) nu un tad cilvēki un dzīvnieki - reizēm tas, ko esmu redzējusi tiešām ietekmē tik ļoti, ka pēc tam nevaru to preci pirkt - piemēram, KitKat - nevaru izdzēst no atmiņas to vienu PETA vai kādas citas organizācijas Nestle antireklāmu, kur, nolaužot gabaliņu no KikKat, parādās spalvas un asiņu peļķe - kā vēlāk noskaidrojas - oranguntana spalvas un asinis. Kopš tā (pirms kādiem vismaz 5 gadiem, ja ne vairāk) brīža vairs nepērku neko no Nestle ar ļoti retiem kājas paslīdējumiem. Tāpat nepērku Nestle ūdeni zinot vairāk background info par to (vai vispār jebkādu ūdeni, ja vien neesmu spiesta to darīt - piemēram, kad braucām pāri Kanādai un vajadzēja mašīnā ūdeni, ko dzert pa ceļam).

Nu un šoreiz mani ietekmēja tā filma par drēbēm - tie līķi, tās īstu cilvēku asaras, tās asinis, tie apstākļi, tās aizdirstās upes, tie slimie cilvēki.

Tas nekas, ka būs tie miljoni vai miljardi, kas ies un pirks. Es neiešu un tas nekas, ka tas var izskatīties reāli bezjēdzīgi no malas, jo es zinu, ka ir vēl tādi cilvēki, kuri dara tāpat. Aizvakar, kad biju kempingā, nejauši sanāca noklausīties sarunā, kur viens pāris runāja par to, kā viņi cenšas iepirkties mazajos veikalos un cik tas ir besīgi, ka viņu mazpilsētā tagad būs Walmart, kas apdraudēs mazos biznesus.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mazeltov
2015-08-05 06:14 (saite)
orangutana

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]rosewater
2015-08-04 12:55 (saite)
https://www.youtube.com/watch?v=VdLf4fihP78


Džonam Oliveram ir jauki video. Šeit par šo pašu tēmu.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]mazeltov
2015-08-04 19:42 (saite)
Jā, viņš ir OK. Noskatīšos, kad būs brīvs brīdis.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?