tas ir absurds ([info]mazeltov) rakstīja,
@ 2015-06-02 11:19:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Entry tags:vkkf

1. Pagājušo ceturtdien aizsūtīju epastu Ingai Baltajai, VKKF mērķprogrammas "Raiņa un Aspazijas gads" kuratorei, un palūdzu atsūtīt finansētā projekta "Saules ceļš" tāmi. Projektam piešķirti 15 000 EUR.

Saņēmu atbildi, ka varu nākt ar tāmi iepazīties VKKF birojā. Aizsūtīju vēl vienu epastu, kurā atbildēju, ka personīgi ierasties nevaru, bet vai nevarētu izmantot ļoti mūsdienīgo saziņas un info apmaiņas veidu un tomēr atsūtīt tāmi elektroniski. KLUSUMS.

2. Vēl viens šajā mērķprogrammā atbalstīts projekts ir Letonikas fonda iesniegtais projekts "Zelta pods", kam piešķirti 20 000 EUR. Ņemot vērā, ka parasti piešķirtās summas ir dažu simtu līdz dažu tūkstošu apjomā, mani ieinteresēja šie dāsnāk finansētie projekti.
Meklēju ziņas internetā, taču tās ir visai skopas. Google rezultātu pirmajās dibās lapās parādās rezultāti par šī nodibinājuma reģistrācijas numuru, adresēm. Sākot ar trešo parādās informācija, ka fonda valdes locekle ir Janīna Kursīte - Pakule, ko apstiprina arī Lursot izziņa, kuru iegādajos (valdes locekle gan viņa ir tikai pēdējos 3 gadus, kā saprotu). Bilance rāda, ka fonda galvenie ienākumi 2014. gadā bija dotāciju veidā. Par citiem gadiem nepārbaudīju, cik, kas un kā - dārgs prieks tās Lursoft ziņas.

Kas man nav izprotams - kāpēc viņiem nav savas mājas lapas kaut vai facebook, kur informēt ziņkārīgos reņģēdājus par viņu paveikto? Piemēram, fonds ir iepriekš saņēmis 176 860 LVL zinātniskā projekta "Latvijas novadu attīstība: humanitārā un sociālā dimensija" (2006 - 2009. gadā) izstrādei. Piemēram, skatīt Latvijas Zinātnes padomes vienu no atskaitēm - skatīt 5. punktā informāciju par vienu no piešķirtajiem finansējumiem: http://www.lzp.gov.lv/lemumi/L7_14-2-1.htm

Kad sāk meklēt pēc atslēgvārdiem "Latvijas novadu attīstība humanitārā un sociālā dimensija", aina kļūst daudz skaidrāka - parādās dažādas izdotas grāmatas. Un tomēr - ne jau 100 grāmatas tiek izdotas gadā un vispār, kāpēc palaist garām iespēju uztaisīt feisbukā lapu, kur apkopot un publicēt informāciju par katru izdevumu vai pabeigtu pētījumu?

Man liekas ļoti neforši, ka trūkst šī caurspīdīguma, ka, lai uzzinātu kaut ko vairāk, ir jāvelta gana daudz laika, lai raktu, meklētu, zīmētu kopējās bildes un ainavas, kā arī jātērē sava nauda, pērkot Lursoft ziņas.

Haha, tagad jāsāk čekot arī Latvijas Zinātnes padomes atskaites, ja nu tur jau Latvijas nokija izdomāta, tikai neviens par to nezina?



(Ierakstīt jaunu komentāru)

letonika
[info]elina
2015-06-02 19:53 (saite)
man domāt,ka zelta podā iekšā ir visas ekspedīcijas un rakstu krājumi, kurus pēc tam izdod. vismaz parasti tā ir ;)
internetā gan maz, bet aizejot uz Visvalža ielu visos rakstu krājumos ieraudzīsi letoniku. es tā pieņemu, jo tajos dažajos,kas man ir - tajos visos letonika iekšā.

nu jā, a tu pasaki filologu tantēm, ka vajag feisīti..par to droši vien neviens nemaksā un nemāk lietot :))

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)

Re: letonika
[info]mazeltov
2015-06-02 20:10 (saite)
Nu, man arī nemaksā pētīt un vētīt un ekseļa tabulas taisīt par VKKF un projektiem, bet es to daru. Tā, piemēram, man sabira pateicības (tai skaitā no Tevis), kad par radio Oira uzrakstīju. Varbūt mana ieraksta dēļ tagad uz "Saules ceļu" Pedvālē aizbrauks melnais tūkstotis.

Redz, nav taisnīgi, ka Tu prasi, kāpēc mana mamma nepārkvalificējas no piena lopkopības uz kaut ko citu (es vēlāk atbildēšu, jo tur var būt gari), bet aizstāvi filoloģes, sak, viņas neko no feisīšiem nerubī un viņām par to nemaksā.

Nu un - uz Visvalža ielu (vai VKKF) es, saprotamu iemeslu dēļ, aiziet nevaru. Savukārt citi, kuri varētu aiziet - tie nav informēti, ja paši neizdomā interesēties. Respektīvi - būtu jacenšas tie savi darbi popularizēt, jo savādāk (kas ir mans lielākais iebildums saistībā ar daudziem VKKF atbalstītajiem projektiem) nauda tiek iztērēta un ieguvēji ir ļoti maza sabiedrības daļa, nereti un galvenokārt tā, kas dzīvo Rīgā. Tik pat labi tu varētu ieteikt uz Visvalža ielu iet tiem, kuri dzīvo Varakļānos, Nīcā, Alūksnē, Blīdenē - viņiem, protams, drusku ērtāk un lētāk nekā man, bet nu, arī tā ne īpaši ērti.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: letonika
[info]elina
2015-06-02 21:44 (saite)
nu, darbi tiek popularizēti, tikai tu droši vien, objektīvu iemeslu dēļ, esi palaidusi garām (nu, doši vien neklausies LR1) :)
vismaz es esmu bijusi vairākās grāmatas prezentācijās un rakstu krājumos, kas izdoti pēc ekspedīcijām. tagad, kad sāki par to interesēties sīkāk, noteikti sanāks arī kādu izlasīt ;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: letonika
[info]mazeltov
2015-06-02 23:26 (saite)
Tu klausies LR1 vai arī kaut kā savādāk par tām grāmatu prezentācijām uzzini?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: letonika
[info]elina
2015-06-03 23:34 (saite)
es klausos lr1 :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)

Re: letonika
[info]rosewater
2015-06-03 10:12 (saite)
Baigi labi, ka par Oiru atkal atgādināji. :D Ieslēdzu!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)

Re: letonika
[info]termostats
2015-06-04 12:38 (saite)
Interesanti, vai līgumā ar to KKF ir minēts, kuros kanālos un cik intensīvi ir jākomunicē ar sabiedrību. Droši vien nav. Līdz ar to, jautājums nav par to, vai tantes māk vai nemāk internetu, bet viņām tas vienkārši nav jādara un viss.

Tāpat arī jautājums, vai tajā pašā līgumā finansējuma saņēmējam ir uzlikts par pienākumu dalīt savu finanšu dokumentāciju katrai trešajai personai, kura viņiem uzraksta e-pastu.

Caurspīdīguma noteikti varētu būt vairāk, bet tā nodrošināšana un veicināšana ir naudas devēja, nevis ņēmēja kompetence. Tam ir jāpilda līgums un jārealizē projekti, kaut kas kādam no malas jāskaidro.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: letonika
[info]mazeltov
2015-06-04 19:38 (saite)
Lūdzu, klikšķini šeit, norullē līdz lapas apakšai un uzklikšķini uz Ētikas kodeksa: http://www.vkkf.lv/#44

Skatīt 1.6 punktu un tā apakšpunktus.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: letonika
[info]termostats
2015-06-05 11:15 (saite)
Nu bet tas kodekss attiecas uz darbiniekiem, nevis finansējuma saņēmējiem, kuriem tu pārmet facebook lapas neesamību.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]daarta
2015-06-02 22:50 (saite)
nu, tāmes viņi elektroniskā veidā no projektu iesniedzējiem nepieprasa - daži sūta, bet principā var paņemt līdzi papīriņu

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]pirx
2015-06-02 22:56 (saite)
Nu jā, protams, tās tāmes tantes uz rakstāmmašīnām drukā lai ir "papīriņš" ko paņemt līdz... nevajag sūdu stumt, mūsdienās visi dokumenti tiek sagatavoti elektroniski un līdz ar to nav problēmas nosūtīt uz epastu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]daarta
2015-06-02 23:53 (saite)
paga, es taču nesaku, ka projekta iesniedzējam nav :) bet VKKF neprasa, tāpēc tas, ka tiek sagatavoti elektroniski, nenozīmē, ka viņiem stāv elektroniski mapītēs - tāmes tiek smuki saliktas papīrīšos mapēs plauktos

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mazeltov
2015-06-03 00:56 (saite)
Domā, ka viņiem rokas nokalstu ieskenēt to vienu tāmi, ja nu tā kā reiz ir tā, kura nav elektroniski?
Protams, ka nokalstu. It īpaši ņemot vērā, ka viņiem, droši vien, ir apmēram 100 tādu pieprasījumu dienā :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)

(Paslēpts puksts)

[info]mazeltov
2015-06-04 21:01 (saite)
Teorētiski (kam guvu arī praktisku apliecinājumu) - iepazīties var, jo VKKF Ētikas kodekss sola (1.6. punkts), ka viņiem jāsniedz info sabiedrībai, ja tā to pieprasa.

Paldies par e-pastu - uzrakstīšu ar, mēģināts nav zaudēts.

Kā tu zini par to Letonikas izdevumu popularitāti? Pati filologs un apgrozies attiecīgo aprindu kuluāros?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]amievil
2015-06-04 21:18 (saite)
apgrozos jau pasen.

hm, protams, tas ir subjektīvi, bet Letonika droši vien Kursītes specifisko interešu dēļ pašlaik vairāk attiecas uz folkloristu izdarībām. un tā ir tikai kāda 1/5 no visiem filologiem. pārējie dara nedaudz citas lietas - literatūra, valodniecība, lituānistika, teātris.

lai gan pag. gada beigās tieši iznāca kkas Letonikas ietvaros, kas apkopoja literatūras un folkloras pētnieku rakstus. vienīgi bija ļoti dīvaini, kad solīja divus atsevišķus, dažādu sastādītāju veidotus krājumus, bet galā iznāca divu cilvēku divdaļīga grāmata ar rakstiem. varbūt neprot menedžēt, varbūt nobāž naudu kkur. grūti komentēt, bet par kursīti visp priekšstats bojājas ar katru gadu (arī tāpēc, ka neesmu folka un nebaudu viņas samedītos fonda līdzekļus).

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mazeltov
2015-06-04 21:45 (saite)
Par to, ka Letonikas fondu vada Kursīte uzzināju nejauši - izvēlējos kādu no dāsnāk atbalstītajiem projektiem un tad skatīties, kas ar to ir saistīts.

Mans priekšstats par Kursīti nav īpaši labs viņas deputātes darba dēļ, galvenokārt tas priekšstats sabojājās saistībā ar dažādiem viņas citētiem izteicieniem medijos. Viens no tiem bija par "skaitļu maģiju" - toreiz runa bija par valsts budžeta pieņemšanu, ja pareizi atceros. Skaitļu maģija? WTF? Vai arī tas viņas atbalsts prezidentam Bērziņam - viņa ir ētikas komisijā un kad žurnālisti sacēla haju par "Kājiņām", Kursīte presei teica, ka neko nevarot iesākt. Tāpat arī Bērziņš atbalsta Nacionālo Rakstniecības atbalsta fondu, ir piedalījies Kursītes grāmatas atklāšanā.

Nē, nu kas tur ko nesaprast. LV sakari un pazīšanās ir ļoti svarīga lieta un cilvēkiem tur ir jādzīvo un tiltus nevar ar pārāk lielu flammi dedzināt. Naudas arī ir tik cik ir un tad nu ir jādraudzējas. Nu žēl, žēl, ka ir tik maz dumpinieku un partizānu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]amievil
2015-06-04 22:17 (saite)
hm, bija doma dumpoties - sataisīt kādu blogu, kur tiktu pamazām atklāta patiesība un novērojumi. bet nu tas ir pietiekami riskanti, dzīvojot Latvijā, kā saproti.
un vēl, protams, tas, ka Kursīte ir galva daudzās padomēs, kas, piemēram, piešķir grādus. tātad - kamēr nav iegūts vajadzīgais grāds, labāk ar viņu nedirsties. diemžēl esmu tieši šajā stadijā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mazeltov
2015-06-04 22:55 (saite)
Skarbi. Man arī pirms tevis ir teikts, ka tās sasietās rokas un mēles kā reiz šī iemesla dēļ veidojas. Ne jau tikai kaut kādās radošo aprindās, bet visās jomās.
Es būšu rebelis arī par tevi! Lai gan publiski būšu pazīstama kā dzimtenes nodevēja :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]amievil
2015-06-04 23:41 (saite)
sarunāts! sadod arī L.L. :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mazeltov
2015-06-04 23:46 (saite)
Liānas un Noras Ikšķiles karaļvalstij ar Soduma balvu! (Jo latviešiem ir svarīgi, lai katram būtu savs - sava balva, sava partija, savs cilvēks vajadzīgā vietā!)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?