Chloroform Sauna ([info]martcore) rakstīja,
@ 2012-04-18 10:57:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
history of musica de la roca
nē, nu to, ka sacerēt un spēt nospēlēt divas dziesmas ir milzīgs panākums, to jaunā paaudze nesaprot
tāpēc pastāstīšu jaunajiem rokeriem par tehnoloģisko procesu latviešu andergraundā pašā 90-o gadu sākumā

Lai rastos vēlēšanās sacerēt dziesmas, ir nepieciešams īpašs radošais izrāviens un izpratne, ka pasaule guļ pie tavām kājām. Izrāviens parasti hronoloģiski sakrīt ar otrā akorda apgūšanu (vēl var močīt pa nepiespiestām ģitāras stīgām; daudzi domā, ka tā ir figņa, bet mēs, apskaidrotie, varam apliecināt, ka tas ir savdabīgs sol mažors. Ne tas labākais sol mažors, bet sol mažors).

Līdz ar to visi priekšnosacījumi divu gabalu sacerēšanai ir pilnīgi piepildīti. Nu jā, pa gabalam uz akordu. A čo?
Kā, lūdzu? Piedziedājumiem ir jāatšķiras no pantiņiem? Ejiet ellē, grjobanie estēti. Jums varbūt vēl kādu soliņu iepiļīt? Varat doties bučot pakaļu savam stīvijam vejam, vai kā to mudaku sauca. Soliņi ir sisīšiem. Nē, nu var drusku virtuzaurot, spēlējot trīs notis uz vienas stīgas. Bet ne vairāk!

Teksti, nu skaidrs, vai nu par mīlu vai par nāvi, vai arī vēlāk izdomās. Esmu jauns, mani neviens nesaprot un es pats gandrīz nevienu nesaprotu, bet vissūdīgākais ir tas, ka mani nesaprot tur tā ģevka. A es, kā reizi, viņu saprotu.

Kas notiek tālāk? Tālāk cilvēks apjēdz, ka viņa rokās ir materiāls pilnvērtīgas grupas dibināšanai.
Tādēļ viņš dodas uz kādu sociāli aktīvu rokeru spietošanas vietu meklēt pāris domubiedrus, lai sastāvs būtu kā nirvanai. Domubiedrus atrast nav grūti, jo tur visi ir domubiedri.
Nē, nu kāda viņiem starpība, ja katrs tāpat jau spēlē kādās astoņās bandās, kas, zapadlo spēlēt devītajā? Da ņištjaks. Grupas top desmit minūtēs. Galnais, ka ir divas dziesmas, ko spēlēt.

Kolektīva pirmajā mēģinājumā dalībnieki apspriež konceptuālās tēzes, mūzikas stilistiku un cenšas saprast, kāda ir savstarpējā saskaņa. Kad dadzerts ir pēdējais trauks un ir panākts konsensuss par to, kurš ir labākais the cure albums, dalībnieki apmierināti izklīst pa mājām ar pārliecību, ka ir ielikts fundamentāls akmens rokmūzikas vēsturē.
Otrais mēginājums no otrā, pirmkārt, atšķiras ar faktu, ka rokeri tomēr izpako savus instrumentus. Tiesa, pieslēgt tos neizdodas, jo pēkšņi sāk turpināties tīmbīldinga cikls ar visām izrietošajām sekām, pirmajā mēģinājumā neaizvērtajiem jautājumiem un citām filozofiskām domām par the cure labāko albumu.

Trešajā reizē beidzas vai nu idejas vai nauda, tādēļ šoreiz instrumenti tiek arī pieslēgti, un tiek mēģināta pirmā dziesma. Izrādījās - tas ir visai vienkārši, ja visi sāk kopā spēlēt pēc četru koku sasišanas un skaitīt reizes tā: četras sākumam, četras pantam, četras piedziedājumam, četras pantam, četras piedz...karoče, grūti sajaukt.
Pēc tam parādās kāds paziņa ar degvielas resursiem, tādēļ no benzīna ieliešanas rīklē un prieka par paveikto, grupa kļūst hiperiedvesmota, lai neteiktu ekstātiska, un otrā dziesma top maksimāli ātrā laikā. Nu, tas, kas jums likās formas kritums, cilvēkiem likās kā formas virsotne.

Ko iesākt tālāk? Tālāk grupa ir absolūti gatava spēlēt koncertu.

Te jā piebilst, ka tas, ko jūs tagad uzskatāt par koncertu, 90-o sākumā bija pilnīgi cits jēdziens. Nu, tas tagad tur mazpazīstamākā grupa iesilda, pazīstamākā spēlē visu vakaru. Vai arī koncerts vispār ir ar vienu bandu.
Biedri, mūsu laikos aktīvā dzīve tika mērīta ar festivāliem, kuru bija vairāk nekā "koncertu" (vārds koncerts parasti apzīmēja to pašu festivālu, kurā ap vienpadsmitiem vakarā pasākumam tiek aizslēgtas durvis, un visi iztriekti ārā lietū un sniegā).

Festivāla organizators izdara daudzus telefona zvanus, aptaujā cilvēkus un tusovku, lai vakarā mēģinātu izkalkulēt, cik īsti grupas sestdienas vakarā uzstāsies - astoņpadsmit vai divdesmit. Tādēļ vienas festa dienas setlists visdrīzāk atgādina hokeja komandas "Edmonton Oilers" spēlētāju rosteru.
Piedevām visi vēlas dzirdēt kaut ko jaunu. Tādēļ šādā vakarā jauna banda ar laiku "divdesmit minūtes" - tas vispār nav jautājums, tas ir milzu saksess! Un, lūk, kad banda ir nomočījusi savus divus gabalus, viņa var doties mājās un nolikt instrumentus, lai vairāk kopā šādā sastāvā nespēlētu. Because it's next level.  



(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]meness_berns
2012-04-18 11:19 (saite)
Bija tā, bija. Parakstos zem katra vārda.

Manam čomam Morozovam bija grupa PMMP (Pavļika Morozova muzikālais projekts), kurai pastāvēšanas vēsturē bija divi konči - viens Olainē un viens Robinsonā. Vienā no tiem pēc otrās dziesmas viss beidzās, jo ģitārists kaut ko nemācēja nospēlēt, sāka raudāt un nogāja no skatuves. Kas var būt skaistāks kā stāsts par punkeru blici, kurai notiek šādi! Viņu lielākais hits bija "Tu esi cūka, tu biji cūka" par K., kura pameta PMMP līderi un vēlāk apprecēja Fifi no "Exit".

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]martcore
2012-04-18 11:21 (saite)
es pazinu PMMP! )

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]rasbainieks
2012-04-18 11:29 (saite)
ahh, pavļiks morozovs :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]meness_berns
2012-04-18 11:43 (saite)
Aktieris un futbola komentētājs. Neņem grādīgo mutē jau astoto gadu. Mīļi!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]hotai
2012-04-18 11:19 (saite)
aptuveni tā arī tapa grupa "Kuprainais kalns", kurā gan bija tikai viens instruments (ģitāre) + bungmašīna, za to mēs sniedzām vienu koncertu klubā Depo un pēc tam izjukām.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]hotai
2012-04-18 11:20 (saite)
nē, grupas tomēr saucās "Kuprainais Kauns"

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]nulle
2012-04-18 11:20 (saite)
es cerēju ieraudzīt par citām tehnoloģijām :D

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]martcore
2012-04-18 11:22 (saite)
viss iet uz spirta un ventas fūžiem!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]nulle
2012-04-18 11:22 (saite)
un elfām :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?