Chloroform Sauna ([info]martcore) rakstīja,
@ 2011-06-27 13:55:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
В одном из детских садов Швеции не стало ни мальчиков, ни девочек. Детский сад не закрылся - его по-прежнему посещают те же 33 ребенка. Но только теперь у них нет пола - они просто "друзья", передает Associated Press. Сотрудники детского сада стараются избегать местоимений "он" и "она". По-шведски "он" - han, "она" - hon. Чтобы избежать этих местоимений, воспитатели используют бесполое слово hen. Хотя в классическом шведском языке это слово отсутствует, но в жаргоне некоторых гомосексуалистов и феминисток оно используется.

"Мы используем это слово, когда в детский сад собирается прийти, например, доктор, полицейский, электрик или водопроводчик. Мы не знаем, будет это мужчина или женщина, так что мы просто говорим, что hen придет около двух часов дня. Таким образом, дети могут представить себе как мужчину, так и женщину. Это расширяет их кругозор", - говорит заведующая детским садом 52-летняя Лотта Райалин.

Чтобы дети не "впадали в гендерные стереотипы", воспитатели уделили особое внимание подбору новых детских книг, а также виду и цвету игрушек. Хотя куклы обладают всеми анатомическими особенностями, присущими мальчикам и девочкам.

"Общество ожидает от девочек, чтобы те были женоподобными, милыми и красивыми, а от мальчиков - чтобы те были мужественными, грубоватыми и общительными. Но Egalia дает детям фантастическую возможность быть такими, какими они хотят быть на самом деле", - поясняет воспитательница Дженни Йонссон.

Детский сад, функционирующий за счет бюджета, открылся в 2010 году в Содермальме, известном своим либерализмом районе Стокгольма. Он рассчитан на детей в возрасте от года до шести лет и стал одним из самых радикальных примеров проявляемого в шведском обществе стремления к равенству полов, начиная с раннего детства.

В детском саду Egalia бывшие мальчики и бывшие девочки вместе играют с кукольной кухней, занимаясь "приготовлением пищи". Рядом с этой игрушечной кухней выложены наборы кирпичиков Lego и других игрушечных стройматериалов - специально для того, чтобы в сознании детей не возникало барьеров между такими занятиями, как приготовление пищи и строительство.

Кстати, куклы, в которые играют дети - чернокожие, в связи с чем детский сад уже получал угрозы от местных расистов. Но заведующая оптимистична: в ее заведение стоит большая очередь, и только одного ребенка родители забрали обратно.

Заведующая Райалин указывает, что ее задача - создать обстановку, терпимую к гомосексуалистам, лесбиянкам, бисексуалам и транссексуалам. Поэтому детям она дает читать такие книжки, как, например, историю о двух самцах-жирафах, которые переживали, что не могут иметь детей, пока не нашли брошенное крокодилье яйцо. Да и почти все книги в этом детском саду рассказывают об однополых парах, одиноких родителях и детях-сиротах. Исключены такие сказки, как "Белоснежка" или "Дюймовочка", поскольку они наполнены традиционными гендерными стереотипами.
------------------------------------------------
fošisti nah


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]up
2011-06-27 15:04 (saite)
nu es nezinu, man gan šķiet, ja visus šos lācēnus stripos no visiem genderu stereotipiem/marķieriem, tad kas paliek? tāda bezdzimumu robotu sabiedrība, kurā visiem viss ir atļauts un nevienam nav nekādu pienākumu. var jau būt, ka teorija pati par sevi nav slikta, bet praksē cilvēks gala beigās izmantos iespēju kļūt aizvien inertāks un gaidīt ko no citiem.
Ilustrēšu ar piemēru, ja kādreiz bija čotka dalījums - vecis nes mājās mamutu, sieviete viņu gatavo un tā tam bija būt, patīk vai nepatīk, un viņi cēlās un darīja to, kas jādara, tad attīstot no dzimumiem brīvu sabiedrību ne jau šie abi mainīsies lomām, bet izvirtīs un ar paziņojumu, ka nedarīs to, ko sabiedrība gadsimtiem uzpiedusi pēc dzimumidentitātes, atgulsies dīvānā un gaidīs no kāda brīnumainā trešā, kura nemaz tā īsti nav.

Turklāt kā tad ar fizioloģiski noteiktajām lietām - TAS nevar dzemēt. dzemdēt arvien var tikai TĀ, kā tieši nešķirot pec dzimuma šajā gadījumā?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]martcore
2011-06-27 15:07 (saite)
vīrietis, pirmkārt, parasti ir fiziski spēcīgāks
kas vien jau ietekmē darba dalīšanu sabiedrībā

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]martcore
2011-06-27 15:08 (saite)
cits moments, protams, ir, ka pasaulē smags fizisks darbs ir aizvien mazāk nepieciešams
līdz ar ko...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]up
2011-06-27 15:11 (saite)
nu a skapi pārbīdīt un ziemas drēbju čemodānu no antresola nocelt, tam jāievieš speciālas tehnikas vai īrējamu atsaldeņu vienības?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


(Anonīms)
2011-06-27 15:17 (saite)
skapi pārbīdīt, ja ļoti vajag, var arī vairākas meitenes kopā. been there, done that, nevajag tikai ņerkstēt un žēlot manikīru, aizbildinoties ar to, ka sievietei tas nav jādara.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]up
2011-06-27 15:21 (saite)
jēziņu, tu ne tajā dārzā akmeni met, ir i skapji bīdīti i trubas metinātas, ne par to ir stāsts. es drīzāk par to, ka jebkura ideoloģija, jebkurš jauns uzstādījums parasti attīstās ne jau uz to pusi kā sākumā teorētiķu un dažu atsevišķu sapņotāju izdomāts - cilvēka dabā ir ņemt šoortkatus e.g. nevis izmantot jaunradīto iespēju DARĪT, bet NEDARĪT

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


(Anonīms)
2011-06-27 15:28 (saite)
ā, nu, tas protams. bet es domāju, ka tanī brīdī, kad divi tādi bezdzimuma draudziņi/draudzenītes izsalkuši sēdēs piemēslotā dzīvoklī, tad gribi-negribi, tomēr nāksies tos pienākumus sadalīt. neatkarīgi no tā, kas katram starp kājām.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]up
2011-06-27 15:31 (saite)
vai arī pašķirsies un spruks katrs pie kāda pagātnes relikta - hipsterpuika pie padzīvojušas matronas, kas apkops un apčubinās, bet meituks ar īkvalī manikīrētiem nagiem pie veča, kam kakls vienmērīgi saplūst ar galvu un kas ir spējīgs noalgot mājkalpotāju, kamēr jaunā māksliniece humpalkafejnīcā lasa lekciju par dzimumizšķirības nevajadzību.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


(Anonīms)
2011-06-27 15:33 (saite)
nu es biju iedomājusies modeli, kur tādu matronu un bezkakla tēviņu vairs nav, bet trauki tomēr kādam jāmazgā :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]up
2011-06-27 15:40 (saite)
skērī tā tava pasaules perspektīva, kur visi cilvēki izskatās pēc Toma Ostrovska

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


(Anonīms)
2011-06-27 15:45 (saite)
es arī neeju uz tādu perspektīvu. man vienkārši gribas domāt par nākotni kā par pasauli, kura ir atbrīvojusies no 50to gadu stereotipiem un kur vīrietis var uzvilkt rõzā un netikt apsaukts par geju (it kā tas būtu kaut kas slikts).

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]up
2011-06-27 15:49 (saite)
mani savukārt biedē iespēja, ka mana vēlme valkāt rozā varētu drīz sākt kļūt nosodāma un saucama par atpalicību, no kuras jākaunās

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


(Anonīms)
2011-06-27 15:54 (saite)
es vēlreiz gribu uzsvērt (tiem, kas nesaprata) - es neatbalstu pretējo grāvja pusi, bet gan to, lai rõzā kleitu var vilkt jebkurš, neatkarīgi no hromosomu skaita, un netapt par to aizskarts, izsmiets un nosodīts. viss, paldies.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


(Anonīms)
2011-06-27 17:02 (saite)
vīrietim un sievietei ir vienāds hromosomu skaits, ja kas ;o)

bet par kleitas vilkšanu piekrītu :D

/rāvējslēdzējs

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]martcore
2011-06-27 17:04 (saite)
starp citu, par kleitu runājot - viens mans labs paziņa šo freedom ideju aizstāvēja reaļņikā, planējot pa vecrīgu minētajā tērpā
pats 100% hetero

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


(Anonīms)
2011-06-27 17:22 (saite)
nu kleitveidīgs paltraks ir samērā ērts (vismaz es esmu izmēģinājis drīzāk mūkveidīgu talāru nevis kleitu; un atzinis to par labu esam). kalnos kāpšanai neder, bet vasarā balts un plāns zīda vai kokvilnas bruncis būtu kudiš sakarīgāks apģērbs par ūziņām, staigāšanai pa uzkarsēto Rīgas asfaltu. esmu pilnībā par to, ka cilvēks var lietot ērtāko no iespējamajiem apģērbiem, nevis to, kas skaitās pareizs viņa starpkāju telpas formai.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]up
2011-06-27 15:09 (saite)
arīdzan, jā, nu, izņemot mūslaiku hipsteru jaunatni, kurā dominē tādi tizli sausiņi, kurus jānes pāri peļķei.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]unpy
2011-06-27 15:16 (saite)
Tieši tā! Vīrietis ir fiziski spēcīgāks, viņš vienmēr varēs ievilkt pa muti bābai, ja viņa pie plīts negribēs stāvēt!
:D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Anonīms)
2011-06-27 15:15 (saite)
"tāda bezdzimumu robotu sabiedrība, kurā visiem viss ir atļauts un nevienam nav nekādu pienākumu."

es atvainojos, bet kāds tieši ir hromosomu skaitā balstīts pienākums?! dzemdēt? nekur, izņemot reliģiozas un senilas valsts, kā arī karaliskās ģimenes, dzemdēt nav pienākums. viss pārējais ir normāli atrisināms pārrunu un pienākumu sadalīšanas ceļā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]up
2011-06-27 15:18 (saite)
te nav runa par pienākumu, bet reālu iespēju. nekādā pienākumu sadalīšanas vai pārrunu veidā tu nevari panākt, ka pāra kopīgo bērnu dzemdē vīrs, lai kā gribētos.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


(Anonīms)
2011-06-27 15:27 (saite)
es par konkrēto citātu, tomēr. esmu neizpratnē, kur bezdzimuma sabiedrībai saistība ar to, ka nevienam nav nekādu pienākumu.
pieņemsim, ka sabiedrība ar šādām tendencēm eksistē pirms visi bērni tiek ražoti mēģenēs - ok, sievietes dzemdē, ja to vēlas (t.i., tas nav pienākums), taču bērna kopšanu, audzināšanu, nakts pamperu mainīšanu un visu pārējo ņemtni, kas apzīmējas ar "dekrēta atvaļinājums līdz bērndārza vecumam" tikpat labi var uzņemties vīrs, kamēr sieviete iet medīt mamutu. normāli? normāli. tikai tie retie gadījumi, kad tas patiešām notiek, sabiedrībā čota netiek uzņemti ar sapratni un atbalstu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]up
2011-06-27 15:36 (saite)
tā nav tiesa, ka netiek pieņemti un atbalstīti. tas, ka tas ir neierasti - jā. tas, ka mājās atstātais vīrs, (un te nemeklēt nekādas sakarības ar manu pieredzi) kamēr sieva pašī, ļauj bērnam staigāt ar 2kg smagu piedirstu pamperu, kamēr pats sēž, teiksim, oho, lūk tā ir reālā prakse (ar atsevišķiem, burvīgiem izņēmumiem), tas gan, sevišķi pēdējos gados ir redzams itin bieži. gala beigās diemžēl tikuntā viss paliek uz sievietes pleciem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?