Chloroform Sauna ([info]martcore) rakstīja,
@ 2010-01-17 21:39:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Entry tags:cinefilia

A Serious Man (2009, Ītens Koens, Džoels Koens)

Ebreju matemātikas profesors, nedaudz intraverti ļenganais Larijs Gopniks kādu dienu konstatē, ka vienmuļā ikdienas dzīve sāk strauji un kolektīvi doties lejā akā. Sieva viņu pamet ar labāko draugu, dēls pīpē zāli un Toras ivrita stundās klausās rokenrolu, meita nedara pat to, taču visu laiku mazgā matus. Brālis, kurš ir izbesījis visu ģimeni, caurām dienām sēž tualetē uz poda.Priekšniecībai pienāk anonīmas vēstules, kuras nostāda Lariju ne tajā labākajā gaismā. Kaimiņš - antisemīts. Kaimiņa sieva dārzā sauļojas kaila. Viens no skolniekiem viltīgi iedod profesoram kukuli, lai viņu pēc tam šantažētu. Veselība arī klibo. Skaidrs, ka kādiem augstākiem spēkiem ir ienācis prātā plāns sagraut Gopnika dzīvi neatgriezeniski un pavisam.

Koenu, šķiet, autobiogrāfiska filma (viņi abi arī ir auguši Mineapolē) var atbaidīt skatītāju kaut vai ar izvēlēto tēmu - ebreja attiecības ar ebreju dievu. Turklāt, tas viss notiek absolūtas ebreju kopienas ietvaros. Brāļu pēdējās trīs filmas ir noteikti labākās viņu karjerā, un arī par kapeikām uzņemtā (aktierus mēs, piemēram, redzam pirmo reizi) "A Serious Man" fascinē ar savu izsmalcinātību līdzīgi "No Country For Old Men" vai "Burn Before Reading". 

Visu filmas jēgu var izstāstīt pāris vārdos - ja Toras Ījaba grāmatu (teoloģisko pusi) sakrusto ar Šrēdingera kaķi (zinātniskā puse), tad rezultātā mēs saņemam tos zīmējumus, kurus atsevišķā kladītē zīmē onkulis Arturs. Pasaule ir pārāk sarežģīta, visa tās loģika ir pārāk paradoksāla, lai mēs vispār kaut ko tajā saprastu, visdrīzāk mēs tāpat nonākam tā klasiskā Koenu idiotisma varā, kurā cilvēki pie rabīna dodas meklēt atbildes uz jautājumu "kāpēc cilvēkam uz zobu aizmugures ir uzrakstīts "palīdzi man?" Tā vietā, lai mēģinātu konstruēt metafizisku pasauli, Koeni gluži vienkārši izsmej tos, kuri to cenšas darīt; viņi ironizē arī par Ījaba grāmatas morāli (kurā Dievs Ījaba ciešanas finālā bagātīgi atmaksā ar pamatīgu naudas summu un, šķiet, septiņiem bērniem), šeit gaidītā hepīenda vietā izrādās, ka šo kantori piejāt nevar - tur ir vienkārši šika kombinācija ar rēķinu, atzīmi un telefona zvanu. Hepīends - tas zāli ir labāk uzpīpēt ar kaimiņieni, nevis parīties. Un tā vietā, lai censtos kļūt par Nopietno Cilvēku, kas atradīs atbildes uz visiem jautājumiem, labāk ieklausīties tajā, ko rabīns Maršaks saka viņa dēlam - esi labs džeks.

in 2010 martcore says
treškonteiners!/ sēdies, divi / otrreiz nesaņemtos / apm.ņurd./ afigkino -



(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]kugis
2010-01-17 21:47 (saite)
+1. Man ļoti patika filma.

Vienīgā tehniskā piezīme - tur māca nevis, idišu, bet ivritu. Pie tam Toras ivritu, kas nedaudz atšķiras no laicīgā ivrita.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]martcore
2010-01-17 21:47 (saite)
paldies, es izlabošu

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]kconcrete
2010-01-17 21:49 (saite)
man ari jaredz...

(Atbildēt uz šo)


[info]fxp
2010-01-17 21:56 (saite)
Braalis Artuurs, liekas, nevis seezh uz poda, bet no kakla kaut ko atsuuc.

(Atbildēt uz šo)


[info]vinsents
2010-01-17 22:55 (saite)
nez, nez,... lai gan parasti par Koeniem fanoju, šoreiz galīgi nepaņema mani tā filma. tāda, nekāda...

(Atbildēt uz šo)


[info]chaika
2010-01-17 22:56 (saite)
ebreju attiecības ar ebreju dievi jau nu galīgi nevar atbaidīt - tās parasti ir tik smieklīgas un perdelīgas, ka traki pievelk!

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


(Anonīms)
2010-01-17 23:13 (saite)
Labāk savus ahujiķeļno gudros komentārus būtu paturējusi pie sevis, kā rakstīt te caurejas līmeņa komantārus.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]sara
2010-01-18 10:50 (saite)
jānoskatās, jo man pēdējā burn after reading likās riktīgi hilarious.

(Atbildēt uz šo)


[info]zifs
2010-01-18 14:08 (saite)
Uzvārds viņam arī tāds smieklīgs. Atgādina kaut ko no ieslodzīto slenga

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]martcore
2010-01-18 14:21 (saite)
tāds pilnīgs antipods tēlam, jā :)
kā mēs dažreiz smejamies vajadzētu terminatora švarcnēgeram iedot vārdu Hermans W. Kotjatko

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?