Lee ([info]lee) rakstīja,
@ 2013-01-09 22:30:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Gastronomiskās piezīmes
Šovakar cīnījos ar Tom Yam Ņam Ņam!!!
Drusku nočītoju īstā buljona vietā ņemot parasto Gaļinu, un citronzāles pulveri arī nekur nevarēju atrast (ne tirgū, ne Stokmanā), nācās izlīdzēties ar citronzāles biezeni, tīģergarneles mājās bija izbeigušās, tāpēc piebēru mazās ziemeļu garnelītes (a la pandalus borealis vulgaris) tomēr vistrakāk pietrūka kinza (vecums, atmiņa, jū nōv). papildināju recepti ar tomātu - izšķīdis tas veido zupas biezumu un kopā ar citronu rūpējas par skābulīti. Kopumā ņemot, viss diezgan labi pat izdevās, tomēr man kā izteiktai garšu mīlei nācās vēl uzprišināt receptes daudzums ar papildus ķiploku un citronzāli pašās beigās, tomēr kinzas iztrūkumu tas nemazināja. Nākamreiz jāiet uzbrukumā ar kinzu!!!

Pamata recepti skatīt šeit: http://www.fotoreceptes.lv/tom_yam.html


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]le_minga
2013-01-09 23:05 (saite)
man svaigs koriandrs vienmērs smalki sakapāts saldētavā :) - šoksasaldēts, aromātu pilns :)
manļoti garšo, bet zinu daudzus, kam šis zaļums riebj jau no skata vien (kā mana māsa saka: smaržo un garašo kā blaktis) - ļoti "na ļubitjeļa"

kam man mājā nav (un nedomaju, ka kādreiz būs), kā ar neizprotu pielietojuma vajadzību, "Gaļinas un tml" kaut kādi buljona kluchiem.. ja mīli garšas, kam tev to ķīmiju tik burvīgā receptē pa vidu jābāž? vai viņa dod ko īpašu? ir kāds speciāls mērķis/uzdevums tam kubiņam??

paldies par ideju! :)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]lee
2013-01-09 23:20 (saite)
Gaļina nāca talkā pēc tam, kad līdz 21.00 norukā mellu muti ekseļos un tā gribas ēst, ka nav izturības vārīt īstu buljonu, true story :)
Visos citos gadījumos izvēlos vārīt normālu buljonu ar vistiņu un sīpoliņu + burkāniņu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]le_minga
2013-01-09 23:37 (saite)
nu jā - to saprotu :)
man tik nesaprotami, kāpēc to buljonu vispār vajag, jo pārējās sastāvdaļas un kombinācija izklausās ļõõõti gardi savā salikumā, kam tur vispār buljons vajadzīgs? (tāpēc prašiju, vai fiņam ir kāda īpaša funkcija tai ēdmaņā - vai dod kādu īpasu garsu un tml.)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]lee
2013-01-09 23:51 (saite)
Godīgi sakot, man liekas, ka var iztikt bez buljona, jo viss pārējais jau ir gana, it īpaši tas sākuma "sacepums" ar ingveru, šalotes sīpolu, čilli un ķiploku. Laba doma - nākamreiz jāpamēģina iztikt bez viņa!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]lee
2013-01-10 00:01 (saite)
Tikai tagad pamanīju, ka pati recepte nemaz nav pārkopējusies, vai manu vai. papildināju ierakstu :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]le_minga
2013-01-10 00:18 (saite)
hehe - tavs apraksts bija gana rosinoš, lai bez visas īstas receptes, siekalas mutē saskrietu ;)
man jau šķiet, ka gaļas buljons garneļu zupītei nav obligāta vajadzība :) visas garšvielas tur jau ir tik feini sabalansetas, ka būs mega gardi arī bez buljona (sevišķi ta pakaļdarinājuma sausā veidā) - kindzai vien ir stipra garšu buķete, un vēl citronzāle un ķiploks un ingvers utt. kāds tur vairs buljons :)
pieņemu, ka tā recepte garda būtu arī ar vistas fileju (gaļu) - tādā variantā vaŗetu vārīt kaulu buljonu un pēcak garneļu vietā zupā izmantot filejas

Katrā gadījumā - paldies par ideju!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]le_minga
2013-01-10 00:22 (saite)
receptē beigās tiek pielieta zivju mērce (lai ir zivs garša droši vien) - nu kam tur vēl kaut kādu gaļas buljonu :)
buljonā tiek ievārīta selerijas sakne - garšīgi būtu (ja buljonu neizmanto, bet grib bik to aromātu) pievienot, lai savārās, nedaudz sīki sasmalcināts svaigu seleriju lapas

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]lee
2013-01-10 00:25 (saite)
Domāju, ka ar vistu varētu štīmēt pilnīgi noteikti! :)
To, kas noteikti jāievēro: skābs, salds, sāļš, rūgts un ass vienā katlā (zivju mērce, starp citu, ļoti iederējās, pat vairāk kā tas buljons, ja godīgi.)
Lai labi garšo un izdodas garšu alķīmija!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]le_minga
2013-01-10 00:30 (saite)
"zivju mērce, starp citu, ļoti iederējās" - skaidrs, ka iederējās - jo sastāvdaļas jau tādas, kas uz zivi tendētas un pamatgardums: garneles... (noteikti daudz labāk par buljonu der :) )
par garšām vienā katlā : zinu, dzirdēts, tiek ikdienā izmantots - ļoti labs padoms :)
Paldies :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]antuanete
2013-01-10 10:55 (saite)
Ja gribas pa rokai turēt buljona kubiņus, pat Rimi tagad ir nopērkami visādi eko un bio kubiņi - dārzeņu buljona kubiņos taukviela ir palmu eļļa (nekas briesmīgs, organiski audzēta), un pārējais ir visādi garšaugi; nātrija gļukomāta nav.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]madevil
2013-01-10 13:31 (saite)
Nebūs mums mājās nekādi ekosūdi :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]lee
2013-01-10 17:56 (saite)
Tas gan, var arī pats novārīt buljona koncentrātu un sasaldēt, tik man nav iekšā tā ņemšanās ;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]negaisiic
2013-01-10 10:57 (saite)
Pēc kinzas var nākt ciemos pie manis - ir visīstākā, no Gruzijas izgājšgad vestā :)

(Atbildēt uz šo)


[info]goo
2013-01-10 13:38 (saite)
es ar šito plānoju šodien uztaisīt, un man ar nav citronzāles, pat gemosā nebija :D

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?