Kurvjzieža kontemplācijas

Nīgrs ņerkšķis par provinciālismu

Krāšņais Kurvjziedis

Nīgrs ņerkšķis par provinciālismu

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Latvijā ir ļoti daudz žurnālistu, kuri raksta par modi, popmūziku, kulināriju, Ušakova kaķiem, sadzīves negadījumiem un vietējām intrigām. Diemžēl neesmu pamanījusi nevienu, kurš jēdzīgi rakstītu par ārpolitiku vai notikumiem ārvalstīs, atskaitot lidmašīnu avārijas un divgalvainu teļu piedzimšanu. Pieņemu, ka, ja sāktos kodolkarš ar visu kodolvalstu, izņemot ASV, iesaistīšanos, Latvijas iedzīvotāji to uzzinātu nedēļu vēlāk un interneta portālos šī ziņa būtu atrodama stipri zem kliedzošajiem virsrakstiem "S.Āboltiņas friziere kļūdījusies matu krāsas izvēlē" un "Lembergs noliedz baumas, ka kļuvis par veģetārieti".
Mums ir viens Indijas eksperts - Ivbulis, viens universāls Tuvo Austrumu eksperts - Taivāns. Un daži, kuri brauc filmēt NATO militārās bāzes. Tie arī visi informācijas avoti, kas veido Latvijas iedzīvotāja priekšstatus par pasauli aiz ES mātišķā impēriskā klēpja robežām.
  • Ha! A Sandra Veinberga, ko?:))
  • Nu, diemžēl jā. Ik pa brīdim šajā tuksnesī parādās kāda maza oāzīte, piemēram, žurnāls Nedēļa, taču ne uz ilgu laiku, jo acīmredzot caurmēra lietotājam neko vairāk par divgalvainiem teļiem nevajag.
    Tagad RL ir sācis pretendēt uz apgaismotāja lomu, btw.
    • "Nedēļa" bija tāds pakusls mēģinājums, kas mani diez ko nepārliecināja - piemēram, Taivāna islamofobiskais raksts, ko man vienā numurā gadījās lasīt, bija pasniegts kā vienīgais Eksperta un Autoritātes viedoklis, nevis daļa no polemikas, kas būtu normāli.
      Un tas, ko dara RL, noteikti nav politikas analīze, un labi, ka tā, tas arī nebūtu tas, ko es šajā žurnālā gribētu lasīt.
  • Visādi citādi ir jāņem vērā tas, ka mēs esam riktīgi maza valsts ar ļoti mazu latviešu valodas auditoriju, atbilstoši, maziem plašsaziņas līdzekļu budžetiem. Visa veida ārpolitikas eksperti maksā naudu un viņu līmenis šā vai tā būs zemāks par tādu ārvalstu ekspertu līmeni, kuri "visu ko var atļauties". Līdz ar to, ja kādu tiešām interesē ārpolitika, tad mūsdienās nav grūti sameklēt informāciju svešvalodās, ja nezin, savukārt, pilnīgi nevienu svešvalodu, tad arī ziņa par divgalvaino teļu ir pilnīgi pietiekoša.
  • Spriežot pēc Streipa cepiena par to, ka topošie žurnālisti nezina, kas notika Tulūzā, domājams, arī nebūs.
    Senāk bija Globuss, kurā gan arī bija daudz un rotaļīgi par divgalvas teļiem, bet tagad pat tā vairs nav.
  • paldies :)
  • Jau labu laiku NRA atzinīgi vērtēju tikai viņu ārpolitikas apskatnieku dēļ, kuru dēļ attiecīgā rubrika bieži sanāca daudz līdzīgāka oriģinālkopsavilkumam nekā vidējā Dienas ziņu kvalitāte pat šī laikraksta labajos gados.
    • viņi mēdz trāpīt svarīgākajam, jā. ja vien vēlmi lasīt to laikrakstu neatsit vietējo ziņu tendenciozums.
  • jā, turklāt tie nav tikai laikraksti, kad biju Rīgā, biju mērenā šokā, kad pa ilgiem laikiem redzēju Panorāmas dienas kopsavilkumu:/
  • Nekas jau nerodas no nekā. Ja tu būtu gatava atstāt savus trīs latus par nedēļas žurnālu, iespējams arī rastos arī šādi žurnāli. Bet kamēr mūsu kosmopolītiskajā un visādi citādi izglītotājā valodas telpā skanēs apgalvojumi "es lasu ārzemju ziņu lentes, jo tur ir ātrāk, lētāk un interesantāk", tas tā pat būs cūkām pērles. Jebkuri žurnālistu izmisīgie mēģinājumi pagarināt savu virtuālo pimpi, interesē vien pašus žurnālistus un citus izredzētos. Un nebūt ne Lemberga jaunās hūtes fotogalerijas ir pie vienas tam, ka nevienu tas vienkārši nepis. Tested.
    • Ai, nu tā ir mūžīgā diskusija par olu un vistu, par pieprasījumu un piedāvājumu.
      • Ne pārāk.

        Paņemam, piemēram, Newsweek - tirāža pusotrs ļimons pa dolāram. Nav slikti, pat bez visas reklāmas. Paņemam par etalonu Rīgas Laiku (žurnāls Sestdiena ar saviem 35 tūkst. būtu utopija kvardrādā) - 7 tūkstoši mēnesī. Būsim nenormāli optimisti, un teiksim, ka nedēļas metiens būs 5 tūkstoši. Pat ar visu cenu 3 LVL tie ir nožēlojami 15 tūkstoši. Nu, nav pats optimistiskākais skats, ja vien tev nav dziļa kabata kur pagrābties.

        So, nekādas alfas un omegas. Vienkārši matemātiski aprēķini.
        • Man ziņo, ka par cenu es ļoti meloju. Newsweek cena 5 USD, kas situāciju dramatizē tieši 5 reizes.
        • Ko Tu man tagad mēģini pierādīt ar visiem šiem aprēķiniem?:) Ka neraksta tāpēc, ka nebūs, kas lasa? :)
          • Principā jā. Kvalitatīvām ziņām nedēļas žurnāla apjomā latviešu valodā nav tirgus. Nu, hobija līmenī, teiksim tur komunikāciju studentiem, var uzbliezt kādu portāliņu.
            • Es neciešu no nedēļas žurnālu trūkuma. Es ciešu no kvalitatīvu ārzemju ziņu latviešu valodā trūkuma - dienas, nedēļas, mēneša, drukāto un elektronisko saziņas līdzekļu formātā. Es ciešu no tā, ka saņemu informāciju par ārvalstīs (jo īpaši ārpus ES un ASV) notiekošo fragmentāri, bez minimālas analīzes.

              Iespējams, ka tam ir ekonomisks pamatojums, proti, ja "Delfos" vai "Dienā" vai enīvej kur citur kārtējo " 'Aikāgaršo' šefpavāra padomi Lieldienu olu krāsošanā" vai "Pļaviņās apgāzies auto ar alus kravu" būtu izvērsts raksts par situāciju Irānā, Mali vai Sīrijā, lasītāju skaits strauji kristos. Iespējams.
              Bet manas skumjas tas nemazina.
              • par portāliem neko neteikšu, taču Dienas ārzemju ziņu nodaļas virzienā tu velti lej darvu. Ar uzsvaru - laikraksta ārzemju ziņu sadaļā. Nevis portāla.
                • Var jau būt, ka nelasu pietiekami regulāri.
                  • nu, ja tevi izbrīna, ka es rakstu par ārpolitiku (ceru, ka dzēstos komentārus meilā saņem), tad - jā, par regularitāti to nosaukt ir grūti.
                    • Nesaņemu. Piedod.:)
                    • Man no sirds žēl, ja esmu negribot kādu aizskārusi un, iespējams, "Diena" pēdējā gada laikā tiešām ir piedzīvojusi šajā ziņā radikālus uzlabojumus (es neironizēju, goda vārds!). Taču man subjektīvi ir radies priekšstats, ka šādas informācijas plašsaziņas līdzekļos kopumā ir pārāk maz un tā ir grūti pamanāma visādu mēslu jūrā.
                      • problēma ir tā, ka cilvēki (tas nav tieši tev mērķēts) grib kvalitatīvu info par velti un tad sāk sāk sašust, ka žurnālistika ir sūds (kas pa lielam tā arī ir), spriežot tikai pēc tā, ko var portālos sagrābstīt. Tā visa rezultātā kvalitatīvus materiālus sagatavot tiešām ir problemātiski, jo tam ir nepieciešama nauda - tu negribi zināt, cik izmaksāja, piemēram, manas reportāžas no Krievijas prezidenta vēlēšanām :D -, taču to ir arvien grūtāk nopelnīt, ja plašs info blāķis ir atrodams internetā pa velti. Tas ietekmē arī reklāmas tirgu, jo aģentūrai ir vienkāršāk parādīt reklāmdevējam klikšķu skaitu, ar to pierādot, ka reklāma pamanīta, nekā ielikt iekšā drukā. Portāli pa lielam parazitē uz tā, ko veido drukātie mediji, tajā pašā laikā tos pašus drukātos novājinot iepriekšminēto iemeslu dēļ.
                        Taču, piesienoties argumentācijai, esmu samērā pārsteigta, ka Tu postulē vispārējo degradāciju, taču to pašu Dienu, spriežot pēc pēdējā komentāra, nemaz pēdējā gada laikā neesi redzējusi.
                        Šodien ir labs Ķezbera materiāls par Bosnijas karu. Iespējams, ka reģiona speciālistam būtu par vāju, taču kā izglītojošais materiāls vidējam lasītājam ir ļoti labi. Jāatceras arī vēl tas, ka jāņem vērā tas sasodītais vidējais lasītājs, kura dēļ nevar pārāk topikus samudrīt. OK, es rakstīju n rakstus par vairākiem ES līgumiem, kas ir ļoti svarīgi, taču pat nedomāju, ka tas katram D. lasītājam būtu interesanti, svarīgāk ir par Loginovu vai tām sievietēm, kas izvēlas nedzemdēt, pašausmināties.
                        • + viens ļoti personīgs jautājums. Cik konkrēti Tu (mēnesī, gadā) maksā par mediju satura lietošanu?
                          • Regulāri pērku "Rīgas Laiku" - tas ir, 2.50X12=30 LVL gadā, bieži - "Leģendas" (varam pieskaitīt vēl kādus 15-20 LVL gadā), pilnīgi neregulāri un neprognozējami - "Ir", "Dienu", "Sestdienu" vai vēl kaut ko, kas pievērsis uzmanību, tāpēc aprēķināt kādu vidējo summu būs pagrūti.
                        • Ieraksts, goda vārds, nebija domāts kā uzbrauciens vai heitspīčs LV žurnālistiem. (Un noteikti ne personiski Tev.):) Pilnīgi piekrītu, ka vaina nav tikai žurnālistos, ka iemesli bieži vien ir tieši tie paši, kāpēc latviešu valodā ir pieejams tik maz dažādu nozaru zinātniskās un populārzinātniskās literatūras utt. Un, protams, visu cieņu tiem, kuri kaut ko dara un, pateicoties kuriem, ir Vismaz-Kaut-Kas. Taču tāpat kā daudzās citās jomās - ar viņu pūlēm ir par maz. Krietni par maz.
              • Nu vari turpināt skumt. Delfi un TVNet klikšitu trūkums būtu šo portālu pašnāvība. Un tas pat nav pieņēmuma formā.
  • un ārzemēs dzīvojošo tautiešu blogi;)
  • Jā. Tas bija ļoti labi manāms pērn, kad Ziemeļāfrikā panesās Amurikas dēmokratizācijas vilnis, par to vārijās visi sevi cienošie vecās Eiropas plašsaziņas līdzekļi, katru stundu informējot par situāciju un sniedzot analītiskus kopsavilkumus, bet LV labi ja reizi dažās dienās parādījās kāds pāris minūšu sižetiņš par to, ka vispār notiek kaut kāda militāra darbība. Tāpat arī ES lietas tiek atspoguļotas minimāli un brīžiem ir sajūta, ka vietējie portāli īsti nesaprot, kas no visa tur notiekošā ir pietiekami svarīgs un kas - nē. Ja ārzemju ziņas vajag darbam, tad tās ir jāsalasa ārzemju avotos.
  • Zini, nesen es tieši meklēju Indijas ekspertu, un toreiz man pat LU Āzijas studiju centrā nevienu citu bez Ivbuļa, kas pie tam bija slims un nekomunicējams, nevarēja ieteikt! Labi, beigās es, protams, atradu vairākus normālus variantus, bet es nemestu akmeņus mediju laukā, ka viņi nevar veselu nedēļu bizot un meklēt kādu slēpto dimantu.
    No ārvalstu žurnālistiem es zinu tikai Buholcu, kas gadiem rakstīja NRA tieši par ārlietām.
Powered by Sviesta Ciba