обои - [entries|archive|friends|userinfo]
Scandalo Calmo

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Links
[Links:| fffff pajautā komenti jauns labot secondhand vissvienā ]

[16. Apr 2009|12:53]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Linksamēramies

Comments:
[User Picture]
From:[info]vedjmah
Date:16. Aprīlis 2009 - 14:18
(Link)
gandrīz kā tikko no Marokas, kuskusa patēriņa lielvalsts.
Uzzināju, ka tā kā to mēs te esam gatavojuši - aplej ar ūdeni un sabriedina - tādu metodi viņi uzskata par indīgu.

Pareizi esot tā: paņem kuskusu un drusku aplej ar aukstu ūdeni (let the couscous to drink! - teica Abdou Laghferni, sahrawi iedzimtais), tad ūdeni nolej, paņem plaukstās eļļu un visu apjomu pamazām ņem saujās un sarīvē ar eļļu (piemēram, olīvu virgin). Īsāk sakot, viss pagatavojamais apjoms ir delnās jāizmasē un jāsaeļļo. Tad katliņā kaut kādā liec sautēties dārzeņus - visu, kas mājās, piemēram burkānus, kartupeļus, zirņu, papriku. Apakšā nedaudz eļļas, ūdens tik minimāli, cik vien minimāli var, jāpanāk sākumā situācija, ka no dārzeņiem izplūst dabiskā sula un uz maga lēnas uguns tā izspiežas laukā un dārzeņi peld sevī. Te drīkst piedalīties arī gaļa - dajebkāda, izņemot cūku, lōģiski! Noņem vāku, uzliec katlam virsū sietu smalkacainu, tik smalkacainu, lai iegūtā kuskusmasa nekrīt lejā cauri. Un uz tās pašas megalēnās uguns turpina sautēties dārzeņi (kuros drīkst piedalīties gaļa), savukārt katla tvaikos tvaikojas kuskuss, kuru ik pa mirklim jāsakrata, lai virsa nokļūst lejā un apakšau augšā, vopšem - vienmērīgi tvaikojas viss sastāvs. Process aizņem pailgu laiku (spriežot pēc tā, cik ilgi mēs gaidījām Abdou māmiņas gatavojumu), bet ir to vērts.

Beigās kuskusu iegāž šķīvi, smuki pa virsu uzkārtojot dārzeņus, kuros drīkstēja piedalīties arī gaļa. Pāri palikošajā šķidrumā 'izdomā mērci'.

Dārzeņus sautējot drīkst apbērt ar marokāņu tradicionālajām garšvielām vai to maisījumiem - kurkumu, ground cumin (nezinu latviski), ras-el-hanout, spice-mix pour tagine, utt. utt.
[User Picture]
From:[info]up
Date:16. Aprīlis 2009 - 14:20
(Link)
vo, sho metodi es izmeegjinaashu for sure!
[User Picture]
From:[info]chimera
Date:16. Aprīlis 2009 - 14:34
(Link)
opā!
From:[info]
Date:16. Aprīlis 2009 - 14:36
(Link)
Omg, cik kārdinoši. Vienīgi es ar kuskusu esmu pilnīgi uz jūs, kāds šitādam ēdienam ir jāpērk? Kinski, ko nozīmē "pusfabricētais"?
[User Picture]
From:[info]vedjmah
Date:16. Aprīlis 2009 - 14:41
(Link)
secinājām, ka tas, ko Rīgā veikalos pārdod prefasētu tomēr kaut kādā netveramā veidā atšķiras no Marrakechas tirgū pirktā. Puskīlo izdevās atvest līdzi, bet pagaidām bail tam ķerties klāt un [sabojāt] gatavot pašai pirmo reizi pēc noskatītās metodes. Tas tirgus kuskuss ir kaut kāds nevienmērīgs, graudiņu izmēri atšķiras, daži lielāki, daži mazāki. Tas tā - vienīgais, ko es uz aci saskatu atšķirīgu. Te gan jāsaka, ka veikalkuskusu es arī nekad neesmu baudījusi pareizi gatavotajā veidā, līdz ar ko, varbūt garšo tāpat - ja pareizi dara.

Principā jebkurš veikalā atrodamais iepakojumā esošais kuskus der. Līdz šim esmu lietojusi ZARA (pasta) un vēl vienu kā nosaukumu neatceros. Iz stokmaņa plauktiem.
From:[info]
Date:16. Aprīlis 2009 - 14:46
(Link)
Jauki, brīvdienās pamēģināšu. Ja pareizi atceros, tad vispār kuskusu esmu ēdusi vienu reizi (metakafe), ļoti garšoja. Tā kā, par laimi, vienīgais, ar ko salīdzināt, būs šis nepareizais, eiropiešu variants.
[User Picture]
From:[info]kinskis
Date:17. Aprīlis 2009 - 00:01
(Link)
āreče - man praksē tikai pantellerias kuskuss. to sevi cienošs restorāns gatavo tikai reizi nedēļā - sak, pie katra pantellerias kroga rakstīts - kuskusu dodam trešdienās, vai, tur, ceturtdienās, par piemēru. jo mežonīgs čakars esot ar pagatavošanu. mūsu dammuso īpašnieka sieva turēja ķēķi vienā tādā, un lāga ļudis mūs jau laikus sakārdināja, ka tajā dienā, kad būs kuskuss, vakariņās jāiet turpu.
sieva tajā dienā pēc pusdienām nemaz nenāk mājās atlaisties, bet krogā berž graudus pati savām rociņām. tādējādi rodas kuskusa pamatmasa (ko arī tu, acīmredzot, iegādājies tirgū - tā varbūt vēl ir arī pie reizes kaltēta, vai vēl sazin, kas tur ar viņu, katrā ziņā, nekāds 'fertig in 15 min' tur noteikti nebūs).
pēc tam gan jau arī viņi ņemas ar kuskusa tvaicēšanu, jo visā tajā krastā ir ieviesies arī italizēts apzīmējums couscousiera:



runa, katrā ziņā, ir par diezgan laikietilpīgu procesu. tikai uz šķīvja galu galā viss ir juku jukām, nevis tā kā stāsti Tu un starro - kuskuss + uz tā uzkārtoti dārzeņi un mērce.
From:[info]kinskis
Date:16. Aprīlis 2009 - 22:59
(Link)
tas ir tas, ko pārdod paciņās (ok, arī uzdodas par ražotu marokā), un uz kura visās eiropiešu valodās uzrakstīts, ka jāgatavo aplejot ar verdošu ūdeni proporcijā 1/1 - gatavs 15 minūtēs (gibt's doch gar nicht). kad uzbriedis, tad tajā jāieliek ķipiņa sviesta, un var mažīt ar ko vien ienāk prātā. redz, šis ieteikums mani nekā pārāk nepārliecināja. turklāt tas couscous, ko ēdu pantelleriā, bija ar jūras jaukumiem. pēc galaprodukta spriežot recepte bija kaut kas uz to modi, kā stāsta džeina. tb, tur nebija graudo klājums ar aizdara pikuci vidū, bet gan tāds homogēni izmaisīts ēdamais, viss juku jukām, kā tādā risoto.
From:[info]
Date:17. Aprīlis 2009 - 10:51
(Link)
velns, es atcerējos, ka man nemaz nav tāda sieta, kā veģma rakstīja!