kihelkonna - hords 20 [entries|archive|friends|userinfo]
kihelkonna

[ website | kihelkonna - apdzīvota vieta sāremā salā ]
[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

hords 20 [17. Jun 2015|10:49]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
[Tags|, ]

šo nedēļu esmu rīgā, un cita starpā pievēršos mantu izmešanai. pēc jūzera jojo ieteikuma izlasīju japāņu autores Marie Kondo grāmatu Magic of Tidying Up
http://www.amazon.com/The-Life-Changing-Magic-Tidying-Decluttering/dp/1607747308
(dabonama torentos, epub).

tur mantu izmešanai pieiet pavisam citādāk. nevis pārskatīt piebāztus plauktus, izvelkot no tiem kaut ko īpaši vecu, cauru un nodzeltējušu, bet visas viena cilvēka drēbes izbērt uz grīdas, tad tās pa vienai ņemt rokā un sev vaicāt: vai šī lieta man liek justies priecīgai? vai tā nes man laimību? diezgan daudzas lietas neizraisa spontānu prieka un laimības sajūtu, un tās hrapc forķījam ārā. rezultātā i mantu kļūst mazāk, i atlikušās uzlūkojot cilvēks jūt vienu vienīgu prieku un laimību.

un pēc tam tās sakārtot pa jaunam. kaudzē sakrauti tkrekli spēj būt kārtīgi tikai vienu dienu, jo pēc tam sagribas kaut ko no kaudzes apakšas, un kārtība vējā. vai arī kaudzes apakšā esošās lietas atmirst dēļ aizmirstības. tāpēc kreklus vajag locīt un likt vertikāli, kā grāmatas. šis jau ir pārbaudīts uz lauleņa tkreklu atvilkni. tur vienmēr bija briesmīgs savandījums, kaut arī es pa laikam mēģināju ieviest kārtību, un laulenim visu laiku likās, ka viņam trūkst tkreklu, un vajag vēl kādus piecus nopirkt. tagad jau vairākus mēnešus kārtība nav zudusi, ar visu to, ka laulenis šai kārtībai pieiet diezgan nihilistiski. jebkuru iegribētu kreklu var paņemt neizšķaidot pārējos, turklāt laulenim tagad liekas, ka tkreklu viņam ir par daudz, un ir jau vairākus vecos izmetis. (ir jau arī daudz, kādi 10 baltie un 20 tumšie.)

nu lūk. pirmdien izmetu 3 60litrīgos miskastes maisus ar drēbēm. galīgi nosprostoju vietējo atkritumu sistēmu. tagad atradu, ka man taču ir lielāki maisi, tādi metru gari, stūķēju tādā. vēl aizvien neesmu tikusi līdz miskastības saknei (ir viena tāda sen aizpildīta kaste), bet varbūt šoreiz izdosies. saņemties. atkabināt konkrēto pagātni.


upd
par minētās autores deklateringa tipiem diezgan daudz ir jūtūbē
https://www.youtube.com/watch?v=wS9tarmtYfs
autore ir gluži jauna, un visu laiku uzsver, ka savu karjeru sākusi jau 4 gadu vecumā, visādos veidos meklējot labāko kārtošanas metodi. tagad viņai ir tv šovs.

upd 2
es ieteiktu lasīt grāmatu un nevis apmierināties ar manu atstāstīto fragmentu :)
Linkir doma

Comments:
[User Picture]
From:[info]antuanete
Date:17. Jūnijs 2015 - 11:03
(Link)
Vai tad kāds lietas vispār kārto citādi, nevis izberot kaudzē uz grīdas? :)
Par apģērbiem piekrītu, ir stingri jājautā sev "vai es šo tiešām vilkšu?" Man galvenā problēma, ka nav īsti drēbju skapja, tāpēc labas lietas, kas ir atvilktnes apakšā, aizmirstas, un apritē ir tikai daži apģērbi (kuri ātŗi nolietojas un tad iestājas "navkovilktmugurā" moments). Tas pats ar vīra apģērbiem, viņam viss ir kaudzē izvelkamajos grozos, un apritē dažas vienības, lai gan T-kreklu mums mājās ir vesela jūra.
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:17. Jūnijs 2015 - 11:13
(Link)
"vai šo es patiešām vilkšu" nav pareizais jautājums, jo daudzi velk lietas, kas viņiem īsti nepatīk. izstrādāt čuju uz lietām, kuras uzlūkojot iemirdzas acis, par to ir stāsts :)
un jā, te ir vešām (nemaz nav tik sarežģīti, kā izskatās)
https://www.youtube.com/watch?v=tglp9eWQEhY&list=PLtGnkxtt87e_efF0dCHXqhXbLTEgDF1Fc
kaut kur ir arī par tkrekliem, slinkums meklēt
[User Picture]
From:[info]antuanete
Date:17. Jūnijs 2015 - 11:47
(Link)
Vispār jau šis ir jāpiemēro pie apģērba PIRKŠANAS - iegādāties tikai to, ko uzvelkot mirdz acis. Tad arī nav jāmet ārā knapi pāris reizes uzvilktas lietas. Pie šī strādāju :D
[User Picture]
From:[info]glam_our
Date:17. Jūnijs 2015 - 11:08
(Link)
āā, cik interesanti! Paldies!
[User Picture]
From:[info]rediiss
Date:17. Jūnijs 2015 - 11:13
(Link)
man ir tā, ka skaidrs, ka ir šāds tāds apģērbs, kas nenes līksmību, bet es apzinos savu slinkumu un to, ka ir brīži, kad šis apģērbs ir vienīgais tīrais. un tad viņš ja arī nenes līksmību, tad vismaz piesedz mani. tomēr pēdējā laikā jūtu pastiprinātu vēlmi kaut ko mainīt šajā sistēmā.
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:17. Jūnijs 2015 - 11:15
(Link)
nu varbūt pa visu skapi ir tomēr kāda viena lupata, kas tev rada spontānu prieka sajūtu? :D
[User Picture]
From:[info]rediiss
Date:17. Jūnijs 2015 - 11:22
(Link)
ir ir! :D bet te akal ir tāds moments - man prieku izraisa viens krekliņš, kas ir bišku par mazu :D aaaaaa, tas ir tik sarežģīti! bet paldies par ideju, varbūt, ka izdosies pielāgot sev :)
[User Picture]
From:[info]rediiss
Date:17. Jūnijs 2015 - 11:50
(Link)
haha labi, mēģinās lasīt :D man gan ļoti patīk tavi atstāsti :)
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:17. Jūnijs 2015 - 11:53
(Link)
daudzas grāmatas pēc maniem atstāstiem vairs nav vērts lasīt, jo viss ir izstāstīts, bet šis varētu nebūt tas gadījums :) tur ir arī daudz par papīriem, grāmatām, dāvanām un piemiņas lietām :)
[User Picture]
From:[info]jojo
Date:17. Jūnijs 2015 - 12:37

(Link)
man viņa tā patika, ka es grāmatu pat nopirku. :)
[User Picture]
From:[info]jojo
Date:17. Jūnijs 2015 - 12:40
(Link)
un, jā, mums visiem atvilktnes tagad šitā sakrāmētas, kopš pērnā gada biegām jau, nav bijusi nekāda vajadzība pārkrāmēt. un, es, kā tavs laulenis, visu laiku tikai pirku un pirku ikdienas apenes un vienmēr man bija par īsu. kad šitā salika, uzreiz bija skaidrs, ka par daudz.

tiesa, es neuzdrīkstējos tik radikāli lupatas sašķirot, tāpēc man vēl skapī nevalda tikai prieks un līksmība. bet kopumā visa māja ir daudz gaišāka (nebij jau nekāds dižais bardaks ar ko sākt (es agrāk ar flylady niekojos)).
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:17. Jūnijs 2015 - 12:42
(Link)
lūk flylady man galīgi negāja pie dūšas, ieteikumi jau labi, bet es nevienu reizi tos neizpildīju :)
[User Picture]
From:[info]jojo
Date:17. Jūnijs 2015 - 14:29
(Link)
oi es to viņas pomodoro metodes variāciju (viņai 15 min taimeris un pauze popodoro variantā 25 minūtes / 5 minūtes) visās mācībās izmantoju. lieliska metode kā tikt galā ar atlikšanu uz vēlāku.

un, ka reizēm pietiek, ja plāna vidus pierausts. kad tā padomā, es arī gulēt neeju, kamēr virtuve nav kārtībā, pārējo gan neizmantoju, par daudz tur visa kā.
[User Picture]
From:[info]mufs
Date:17. Jūnijs 2015 - 12:49
(Link)
eee.. kā var apenes sakārtot kā grāmatas, jeb es kautko nesapratu?
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:17. Jūnijs 2015 - 13:54
(Link)
[User Picture]
From:[info]mufs
Date:17. Jūnijs 2015 - 14:04
(Link)
hmm, mans sanāk neracionāli izmantota telpa, jo manas 36.izmēra zeķes tad jāliek 3 stāvos,lai aizpildītu atvilkni, par vīra groziem nemaz nerunājot...
jāpadomā.
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:17. Jūnijs 2015 - 14:08
(Link)
tādas salocītas zeķes jebkurā gadījumā aizņem mazāku tilpumu nekā bumbuļos saspraustas, tā ka parastajā groza atvilknē nevajadzētu būt lieliem tukšumiem. es nupat vienā groza atvilknē tā saliku bērnu krekliņus.
[User Picture]
From:[info]mufs
Date:17. Jūnijs 2015 - 12:52
(Link)
vot es par sevi domāju.
es mēdzu izmest drēbes,kas ir cauras vai sašmulētas , vai tādas,kas izrādās nenes laimi, nodot labdarībai, bet - tikuntā atstāju lietas,ko varbūt uzvelku reti, bet man nepieciešama daudzveidība,savas dauzšķautņainās persōnības izteikšanai - vai es tikuntā esmu horderis?

kas attiecs uz grāmatām/papīriem un traukiem,es toč esmu, bet vot par drēbēm nevaru saprast.
[User Picture]
From:[info]rediiss
Date:17. Jūnijs 2015 - 13:06
(Link)
nēnu, tas taču būtu briesmīgi, ja būtu mūžīgi mūžos jāstaigā tagad tajā vienīgajā krekliņā, kas agrāk tā patika!
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:17. Jūnijs 2015 - 13:55
(Link)
nu tad jau tev patīk tās reti valkātās drēbes, viss kārtībā. bet ja tād gadiem stāv nenoskārstai vaidzībai, un vienmēr ir kas tīkamāks ko vilkt :)
[User Picture]
From:[info]lavendera
Date:17. Jūnijs 2015 - 13:28
(Link)
Mana problēma ir tā, ka es esmu skopule - kā lai aiznes labdarībai pilnīgi nevalkātas drēbes, tās taču varētu pārdot... kādreizz :)
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:17. Jūnijs 2015 - 13:56
(Link)
aha. parēķini, cik kvadrātmetrus no tava mitekļa aizņem šīs mantas, tad sarēķini, cik daudz šie kvadrātmetri maksā kā nekustamais īpašums un vai pārdodamo mantu cena to nosedz :) kaukā tā :)
[User Picture]
From:[info]jojo
Date:17. Jūnijs 2015 - 14:39

offtopiks

(Link)
es tagad lasu pilno ēdenas "enerģijas medicīna sievietēm" :) tu vēl šito dari?
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:17. Jūnijs 2015 - 18:55

Re: offtopiks

(Link)
nē, nu jau gadu es nodarbojos pēc
http://www.amazon.com/Quantum-Touch-2-0-Human-Discovering-Becoming/dp/1583943641
un atrodu par derīgu manam specifiskajam gadījumam, bet tas ir pilnīgais kukū.
ir tā, ka divās sistēmās reizē iedziļināties nevaru.
[User Picture]
From:[info]minchux
Date:17. Jūnijs 2015 - 18:09
(Link)
Mmm, jā, šī'grāmata mani arī nedaudz izsekoja un rādījās acu priekšā gan gramatnicas gan caur fb draugiem un es pirms izvākšanās deklaretingā nolēmu tai padoties. Lieliski - drēbes, ček (arī bērnu!), grāmatas, ček (tikai man ir jāizdomā, kur bāzt to kasti, kuru man nevahaf, bet ara mest negribu, iznāks pārkāpt noteikumu, ka pirms nav izvakts no majas viena kategorija,nekerties pie nakamas). Jasanemas virtuvei pieķerties tuvākās dienas.. katra ziņā mēneša laikā mums ir jābūt ārā no šīs mājas, ta ka arī tādā veidā deklaterings pats notiksies :)
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:17. Jūnijs 2015 - 18:56
(Link)
bērnu - ček :D :D (joks)