kihelkonna - svešvaloda un dzimtā valoda [entries|archive|friends|userinfo]
kihelkonna

[ website | kihelkonna - apdzīvota vieta sāremā salā ]
[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

svešvaloda un dzimtā valoda [5. Sep 2012|08:29]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
ieskatam par iepriekšējā diskusijā minēto interesanto fenomenu - ka pirmsskolas vecuma bērni mājās vienvalodas ģimenē svešvalodu apgūst labāk nekā dzimto.

=====


http://www.calis.lv/forums/tema/16221470-cik-daudz-ir-jasaprot/1/

Redzot citus bernus gan jaunakus gan vecakus, secinu ka manejais parak daudz ko nesaprot, kaa rezulata laikam ari nepietiekami runa, man liekas ka vins ir nevis 3 gadnieka limeni, bet gan tada kuram driz bus 2 gadi.

Man ir jautajums uz kadiem jautajumiem bernem ir jabut sajegai atbildet (tikko palika 3 gadi, sodien).

Vai ari ja kaut ko vinkarsu prasu, stulbi skatas, izrunat vardu vilciens neprot, bet ledusskapis prot. Krieviski super runa (patik skatities dashu), biezi emociju parnemts saka, mam idom, mama smoti , vot ona utt. Jauni vardi nak klat tiesi krieviski bet latviski ir tikai tie kas lidz sim apguti.

... kādas multenes skatāties?

Bez dasas, spongebob, diego. Vel skatas jau pa retam kadas citas, ari latviesu kling klang esam klat.

... (tas bija pirms 2 gadiem. konkrētā māte pašlaik intensīvi tusē pa tēmu "bērni ar vieglu garīgo atpalicību". viņa vispār uzskata, ka bērns krievu valodu iemācījies no svaiga gaisa un nekādi nesaista pašreizējo situāciju ar agrākajiem notikumiem.)

=====

http://www.calis.lv/forums/tema/18128387-valodas-attistibas-traucejumi/

==== viena māte (te citāti no vairākiem rakstījumiem (postiem))

meitai ir valodas attīstīabs taucējumi un tagad divas reizes nedēļā ejam pie logopēdes darboties un ceram, ka ar septembri tiksim logopēdiskajā grupiņa.

kaut kā manu sirdi visu laiku nomoka šis jautājums - vai tas ir tāpēc, ka bērns tāds vienkārši ir un tas, ka skaņas neizrunā pareizi nav nekas biresmīgs, ko nevar salīdzinoši vienkārši labot vai tas parādā, ka es kā mamma esmu ko nepareizi darījusi un meitai nav runa attīstījusies pareizi?

vai bērnam varētu būt runas attīstības traucējumi dēļ tā, ka bērns aug latviešu/angļu ģimenē un meita pārsvarā runā tikai angliski?

meita pārsvarā runā tikai angliski, pat kad viena spēlējas ar mantiņām.

mūsu valoda ir latviešu, jo abi esam latvieši. mums meita runā, bet tikai angliski, līdz ar to latviešu runa viņai nav attīstījusies pietiekoši savam vecumam.

meita iemācījas angļu valodu pati . mēs ar vīru uzkatījām, ka tās multenes ko rāda pa latviešu kanāliem ir par vardarbīgu un reklāmas, bērnam noteikti nav jāskatās, lai pēc tam veikalā man bēnrs nesāk prasīt visādas nevajadzīgas lietas, ko redzējis, tad nu atradām meita skatījās multenes angļu valodā - Doru, diego un tāda tipa mazās multenes, kas ir izglītojošās. pēc laika meita jau sāka saukt lietas angliski . nav tā ka meita skatījas multenes visu dienu, neļaujam vairāk par 2h dienā skatīties, bet valodas apguvei pietika viņai arī ar to. Darbojāmiess visādi, lai meitai mācītu runāt, un kā noskaidroju nesen, tad zinu kur tagad ir mana kļūda - ja meita, man atbildēja uz jautājumu angļu valodā, es to pieņēmu par derīgu atbildi un tā ielaidu latviešu valodu.

tagad meitai drīz būs 4 gadi un man jāmāca latviešu valoda.

meita ļoti labi spēj runāt angliski. saruna pēdējā bija apmēram šāda: Nāc, brokastīs es pankūkas uzcepu! - meita man atbild, mammy, you the best, it's my favorite. saulīt, runā lūdzu latviski, mammy, later, not now.


=== cita māte

Laikā, kad saasinājās runas problēmas, atteicāmies no TV vispār. Tobrīd meitai bija apmēram 3 gadi. Uzsākām Montesori nodarbības, mūzikas terapiju.

No Doras pat mana sīkā skaita "van, tū, frī, fo..." Kur nu vēl -"strovbery, its mai feivorit". Gatavās šaušalas ar tiem gatavajiem topikiem, kas tur katru reizi atkārtojas. Pārslēdzām vienbrīd uz krievu valodu- sākās "mmm, vkusna" un "ņivaruj".

... Nenonāc pretrunās- tad Tu velti maksimāli laiku bērnam, ignorējot mājtīrību/ēdiensagatavi, tad Tev nepieciešams ikdienā laiks sev, mājas darbiem, un bērns tiek multeņots.

==== cita māte

nu nav nekas ārkārtējs ar tām multenēm. Ļoti to saprotu. pašai arī 2 bērni. kad mazāko midzinu (un man tas var ilgt parasti 1h- bet kauktā viņa ir jaāizmidzina), vecāko tā arī nosēdinu pie multenēm. jo cita varianta nav, un ja skries istabā pie manis- māsa tā arī neaizmigs.

Un dēls (tagad 4g) arī ir ar valodas trauc. pirms gada logopēds uzskatīja, ka nav jēgas ambulatori iet, ka vajag noteikti logopēd dārziņu. ...


==== cita māte

Manējam ir tieši tāda pati problēma, arī ar/no angļu multenēm. Viņam drīz 3.5. Mazais daudz slimoja, sēdēja mājās un skatījās playhouse disney, tā nu sanāca, ka neskatoties uz to, ka 2 g.v jau bija tīri labi iesācis pa vārdiņam teikt/runāt dzimtajā mēlē, līdz ar slimošanām un regulāro playhouse disney (lielais brālis bija inciators šiem seansiem) pārtrauca runāt vispār un tad lēnām atsāka - angliski. Tagad arī staigājam pie logopēda + erhoterapiju + praktiski visu pēd. pusgadu neslimoja un gāja uz dārziņu - teļļuku neredzēja un runas progress liels, kaut arī vēl arvien nav sasniedzis lielāko daļu vienaudžu.

Man ir divi puikas, lielais, kurš arī daļēji vainīgs pie tā, ka brālis sāka divgadnieka vecumā skatīties angļu multenes, pats tika pie multenēm tikai ~4g.v., kad jau lieliski runāja latviski. Taču neskatoties uz to, ka viņam bija labs vārdu krājums latv. val. utt, šīs te didaktiskās angļu multenes lieliski atrada ceļu uz smadzenēm un jau drīz vien viņš man tā vietā, lai teiktu "es negribu ēst", teica "es neesmu hungry". Šobrīd vecākais savos 6.g brīvi runā angliski, par ko pārliecinājāmies arī, kad viņš tikās ar mūsu ārzemju paziņām. Pats veido teikumus, vairs nav tikai multenēs iezaurētās frāzes. BET, man jāsaka, ka viņa latviešu val, neskatoties uz manām pūlēm lasīt vakaros grāmatas priekšā utt, ir ļoti nabadzīga. Tāpēc es īpaši nelepojos ar šo sava bērna "talantu". Bet, kad padomāju par mazo, vispār nelabi metās no tām visām klapatām, kas tagad ir radušās dēl viņa "ārzemnieciskuma" - logopēdi, ergoterapeiti, dzirdes pārbaudes utt. Katrā ziņā, es šobrīd ļoti ierobežoju šos multeņu pasākumus un ja nu tad tikai dublētās latviešu val. Un progress ir ...
Linkir doma

Comments:
[User Picture]
From:[info]lemurs
Date:5. Septembris 2012 - 08:57
(Link)
ēēē, laikam jaukais vārds "muļķene", ko lietojām bērnībā (Kurzemes viducis), ir varen precīzs.
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:5. Septembris 2012 - 09:11
(Link)
vispār, cik esmu lasījusi pētījumus, multene kā tāda neko sliktu nenodara. taču tas ir no attīstības izsvītrots laiks. bērns mazāk laika pavada citās nodarbēs.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:5. Septembris 2012 - 09:20
(Link)
Vot gribēju jau es tev kautko ierakstīt par "besī ārā tās mātes, kas kaut ko ņerkst par citām stulbām mātēm", beeeet aizgāju uz turieni, izlasīju frāzi "mums ir trīs grāmatas" (pieņemu, ka tas domāts bērnu grāmatas, lai arī, pēc pareizrakstības spriežot, varētu arī būt visa mājas bibliotēka) un sapratu, ka pati tādā krāsā.
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:5. Septembris 2012 - 09:38
(Link)
es nesaku, ka tās mātes ir stulbas. tā var gadīties arī pilnīgi advancētām mātēm. tas ir slazds, kurā mūsdienās ir ļoti vielgi iekrist. jo gribas kā labāk. tfu tfu, ka tajā neiekritu.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:5. Septembris 2012 - 09:57
(Link)
tāpēc jau neierakstīju, ka drusku padomāju, pirms bliežu ārā pirmo, kas padomājas :)

bet then again, mani bērni diezgan stabili pavada pāris stundas dienā pie visādiem angliskiem resursiem, nu stundu vismaz, tiesa, bez izglītojošas vērtības. Un sīkā vēl piedevām iet jauktā bērnudārzā (puika arī iet jauktā skolā, bet tas neskaitās, tikai no 7 g.v.), runā abi ļoti normāli latviski un ne krievu, ne angļu valoda īpaši nemaisās pa vidu.

un vēl no otras puses, es sen neesmu piedzīvojusi to "gribas kā labāk/uztaisīsim superadvancētu bērnu pēc jaunākajām metodēm!!!" sajūtu, ja vispār kaut kad esmu. (man to grūti noformulēt precīzi, bet nu ir tas verķis, kas daudzām mātēm ir, kad bērns tiek nodarbināts kaut kā Pareizi, atšķirībā no mana ierastā "wiiii, bērns dabūs kaut ko foršu, kas man bērnībā patika / ko man bērnībā baigi gribējās / kas būtu bijis baigi forši, ja būtu pieejams manā bērnībā" :) )
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:5. Septembris 2012 - 10:00
(Link)
nu vot jā, šitais "no bērna attīstības izsvītrots laiks", tādu frāzi attiecībā uz saviem bērniem man grūti iedomāties sevi sakām. tipa tā, it kā mans uzdevums būtu bērnu nonstopā kautkā attīstīt, it kā dzīve sāktos tikai pēc xx gadu sasniegšanas.
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:5. Septembris 2012 - 10:10
(Link)
nu, ja bērns 1 gadu no 4 gadiem pavada nekustīgi sēžot, tad kaut kas tur varētu iztrūkt gan.
ja māte pēc dabas ir nerunīga (un tas nav noziegums; ne visām ir iekšā divus gadus monologā runāt saliktiem pakātrotiem teikumiem) - tad var tai slazdā iekrist.
mani interesē visas tās lietas par attīstību. citi bez tā mierīgi var iztikt - tāpat kā es iztieku bez pavārgrāmatām, jo tas mani lāgā neinteresē.
[User Picture]
From:[info]savanna
Date:5. Septembris 2012 - 09:28
(Link)
Nepiekrītu. Domāju, tad jau bērnam sākumā ir bijušas attīstības problēmas, nevis dēļ tā, ka stundu dienā svešvalodā filmiņas skatījies.
Meita arī no bērnības skatījās multenes. Biju ļaunā māte, kura no rītiem slēdza multenes, lai vēl 1/2h pagulētu... Un arī pa dienu ļāvu skatīties reizēm... Bet viņa latviski visu ko runāja jau no gada vecuma, jo pati daudz ar viņu sarunājos. No 3,5 gadiem viņa sāka iet angļu valodas pulciņā un tagad, kad iet 4. klasē, brīvi runā latviski un angliski. Lasa abās valodās un raksta arī.

Bet ir radu bērns, kuram ir 2 gadi un latviski skaidri izrunā vien pāris vārdus. Multenes redzējis vien kādas pāris reizes dzīvē, pie datora laists netiek utt. Mājās runā latviski un citur tāpat ar viņu.

Tā, ka ne multenes, bet bērni tādi.
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:5. Septembris 2012 - 09:36
(Link)
atslēga ir "pati daudz sarunājos". multenes pašas par sevi neko sliktu nenodara, ja ar bērnu tiek runāts. bērna attīstību ietekmē nevis multenēs pavadīto stundu skaits, bet tas, cik uz sevi teiktus vārdus ikdienā bērns dzird. ja bērns dabū multenes no rīta līdz vakaram, tad ar viņu tiek mazāk runāts.
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:5. Septembris 2012 - 09:42
(Link)
ja nu tevi interesē - te man pielinkots interesants pētījums
http://pediatrics.aappublications.org/content/124/1/342.full.pdf+html
From:[info]ostrov
Date:5. Septembris 2012 - 10:47
(Link)
es savukārt neiespringstu, kad man gruuti un nav speeku, ljauju skatiities multenes. kad ir speeki tad daram lietas. kaa jau dziivee. atsauksmes par meitu labas, skolaa labi, runaa 3 valodaas, un ja vinjai ir izveele pavadiit laiku ar cilveeku vai datoru, tad priekshroka vienmeer tiek dota cilveekam.
From:[info]ostrov
Date:5. Septembris 2012 - 11:01
(Link)
lai gan, beernam liidz 2 gadu vecumam vispaar multenes nav vajadziigas, vinjam jau taapat pasaule kraasaina un interesanta.
skolas vecums cita lieta.
[User Picture]
From:[info]pikaczu
Date:5. Septembris 2012 - 11:36
(Link)
Bērni tiešām ir dažādi.
Es ļāvu skatīties multenes dēlam un mājās bija divvalodība - iebraucām auzās. Gadu ejam pie logopēda un runājam vairs tikai vienā valodā - ir liels progress. Viņš runā un beidzot tā runa pati virzās uz priekšu.
Bet, ja skatos retrospektīvi, kur es nošāvu greizi, tad jāatzīst, ka multenes ir tikai viena no lietām.
Puikam bija pazemināts muskuļu tonuss, kas ietekmēja mazās motorikas attīstību, bet viņš bija pirmais bērns un man nebija ar ko salīdzināt.
Es esmu no "nerunīgajām" mātēm. Man patīk klusums, es pat radio majās neklausos, mums nav teļuka. Arī bērnu tēvs atpūšas lasot un ja runājam, tad "par lietu". Nekad neesmu īpaši iespējusi šito vīterošanu: "Skaties - saulīte, skaties - mākonītis".
Vēl viena lieta - gan es, gan vīrs mēs bijām agrie runātāji. Ģimenes leģenda vēsta, ka es uz 1 gadu 4 mēnešiem esmu nošokējusi pediatri ar "Re kur ķengrītis!" Trīs gadu vecumā es no kaimiņu bērniem un teļuka biju iemācījusies runāt arī krieviski. Vīrs savukārt arī ļoti agri sāka runāt teikumos un vēl pirms četriem gadiem mācēja jau kaut ko pats saburtot, pirms vēl skolā negāja lasīja kārtīgas grāmatas - mums vienkārši neienāca prātā, ka runāšana var arī pati no sevis nesākties.
[User Picture]
From:[info]pikaczu
Date:5. Septembris 2012 - 11:46
(Link)
vēl viena lieta, kas negatīvi ietekmēja puikas valodas attīstību bija mana apdraudētā grūtniecība, kuras dēļ nācās viņu aizgrūst uz bērnu dārzu pirms viņš vēl īsti bija tam gatavs, kā arī tas, ka ģimenē ienāca mazā māšele.
Vēl tagad ir tā - no rīta, kamēr mēs ar māsu guļamistabā, viņš ar tēvu virtuve normāli sarunājas, kā mēs ienākam virtuvē, viņš sāk runāšanas vietā bļaustīties un spiegt tā pat kā mazā.
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:5. Septembris 2012 - 16:29
(Link)
sarežģīti tas viss. neesmu uķi puķi māte un cenšos savu mazrunīgumu kompensēt ar lielu vārdu krājumu. ar pirmo bērnu bija tā, ka gadu man uz mājām nāca aukle, kamēr es pie datora strādāju. lai bērns mani netraucētu, auklei visu laiku bija jārunājas. viņa runāja tipiskos uķi puķi, es pie izdevības runāju mazāk, bet mācīju kaut ko gudru. nu un sanāca kā sanāca. rezultātā arī es domāju, ka runāšana nāk pati no sevis. par laimi, pietiekami ātri attapos ar jaunāko un viņam pēdējā pusgadā viss ir ļoti gājis uz priekšu.
[User Picture]
From:[info]pikaczu
Date:5. Septembris 2012 - 17:51
(Link)
es cenšos samierināties ar esošo lietu kārtību un pārak sevi nemocīt ar domām kā vajadzēja vai kā būtu bijis labāk. Nu un kopš puika ir kļuvis valdamāks mani vairs tā nebombardē no ārpasaules.
Tevis citētais resurss vispār ir diezgan specifiska vieta - no vienas puses dažreiz tiešām interesantu pieredzi var izlasīt, no otras - dāmas tur mēdz sacensties, kura cienīgāk ērkšķu vainadziņu nes un dažkārt šķiet - ja konkrētai personai ir 10 ieraksti pie katras tēmas, kad viņa paspēj tik hiper pareizi to bērnu aprūpēt...