kihelkonna - interesanti par valodas attīstību [entries|archive|friends|userinfo]
kihelkonna

[ website | kihelkonna - apdzīvota vieta sāremā salā ]
[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

interesanti par valodas attīstību [10. Okt 2011|13:32]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
kāda jaunmāte varētu izmēģināt

http://homeparents.about.com/od/backtoschool/a/language_2.htm

The Secret of Reading to your Child

Parents should read to their children as often as possible. The secret, however, which will lead to optimal language development, is to read the SAME stories over and over and over.

In the "good old days" there was not the abundance of storybooks that there is today. Parents were compelled - it was also part of the child-rearing traditions - to tell over and over to their children the few stories that they knew, or to read over and over to their children the few books in their possession. They also spent a lot of time teaching their children rhymes and songs. As I discovered for myself through my own son, this over and over repetition of the same stories and rhymes was extremely beneficial for the acquisition of language. In fact, I took this tradition to the extreme, exposing my son to only ONE book for nearly two years.

Soon after my elder son, Gustav, was born, I bought him a book with the story of Pinocchio. The book was aimed at four-year-olds. Except for talking to him continually, I started to read to him from this book when he was only two or three months old - as often as I could, over and over and over. I found this tedious, of course. Gustav, however, loved it, and the results of this experiment made all my efforts worthwhile. Not only did he start talking much sooner than most children do, but when he was just over two years, he could recite nearly all the pages from Pinocchio. When turning to a new page, one only had to read the first word or two on that page and he would recite the rest of the page like a parrot. In itself this may seem quite useless, but of great importance was that the vocabulary in this book soon became part of his everyday speech. In terms of language development, he was soon miles ahead of his age group. In fact, to this day, his vocabulary and his ability to speak with clarity are quite astounding.

When a child is a bit older, one should start teaching him nursery rhymes. Research has shown that knowledge of nursery rhymes among three-year-olds was a significant predictor of later prereading skills even after the children’s IQ and their mothers’ educational levels were partialed out.

While an apple a day keeps the doctor away, talking forever makes your child clever!
Linkir doma

Comments:
[User Picture]
From:[info]vilkate
Date:10. Oktobris 2011 - 13:53
(Link)
Manmāte šādi mēdza darīt. Bija daži galvenie stāsti (tai skaitā "Meistars un Margarita" :D ), kas tika pārlasīti vēl un vēl. Nezinu, vai tas tiešām ir saistīts, bet gan man, gan brālim valoda attīstījās ļoti ātri, ātri sākām arī lasīt paši un vārdu krājums, kā arī valodas izjūta ir vienmēr bijusi attīstīti. Piemēram, nepilnu četru gadu vecumā jau atkārtoti pārlasīju savu tā laika mīļāko grāmatu - Vinnijs Pūks (oriģinālajā, ne saīsinātajā versijā), bet brālis pirmos teikumus sāka burtot kopā neilgi pēc 2 gadu vecuma.
[User Picture]
From:[info]smille
Date:10. Oktobris 2011 - 13:55
(Link)
Man pirmā doma bija - kā man bērnībā nepatika Pinokio, man tas stāsts šķita briesmīgs!

Bet ideja interesanta, pieļauju ka pašas veselā saprāta saglabāšanai labāk izmantot kādas 3-5 grāmatas : ))
[User Picture]
From:[info]vilkate
Date:10. Oktobris 2011 - 14:03
(Link)
Jā, Pinokio arī man likās derdzīgs nez kāpēc. Ar tādu īpatnēju, netīru pēcgaršu.

Toties Dželsomīno Melu zemē bija foršs. :)
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:10. Oktobris 2011 - 14:17
(Link)
nu ja tev pinokio lasītu no 4 mēnešu vecuma, varbūt citādāk liktos :) bet arī man viņš nepatika. varbūt tulkojums slikts?

bet kaut kas tur ir. 1.5 - 2 gadu vecumā mazmurkšķis bija pietiekami advancēts, lai pateiktu, ko grib. es gribēju lasīt komētu no viena gala līdz otram, bet viņa vienmēr gribēja no sākuma. tā nu 15 minūtes palasīju kā šamējie tur gāja pa meža ceļu un tad viņa aizmiga. katru dienu, vairākus mēnešus. neredzamā bērna stāstos viņa arī gribēja tikai stāstu par neredzamo bērnu. un tā tālāk.

te gan ir runa par lasīšanu pirmajos 2 gados. jūs atceraties savas grāmatas, tātad tas bija vismaz 3 - 4 gadu vecumā :)
[User Picture]
From:[info]vilkate
Date:10. Oktobris 2011 - 14:20
(Link)
Pirmajos divos gados? Aber lūdzu! Bija grāmatiņa par kaut kāda puisīša piedzīvojumiem saules zaķīšu zemē un tad vēl ļoti daudz tika lasītas latviešu tautas pasakas - tādas īsās, kur daudz vārdu spēļu un mīklu. :)
[User Picture]
From:[info]de
Date:10. Oktobris 2011 - 14:29
(Link)
zini, es intuitīvi tā arī darīju. no paša sākuma lasīju priekšā - nb! ne tulkoto lit-ru, jo, grozies, kā gribi, starp to un _savā valodā_ sarakstīto ir liela atšķirība. kamēr jaunietis vēl nespēja izteikt iebildumus, viņš simtām reižu klausījās to, ko man pašai patika lasīt: friča bārdas dzejoļus, piemēram, un pēteru brūveri. tikko sākdams kaut cik runāt, viņš jau zināja no galvas labus tekstus labā latviešu valodā. arī lasīt, starp citu, iemācījās pats, klēpī sēdēdams un līdzi skatīdamies, vēl nebija ne 4 gadi. rezultātā viņš runāja, godavārds, ļoti labi - izvērstiem, precīziem teikumiem, teicami izvēlēdamies vārdus. un pat tagad, kad viņš uzturas vidē, kur valda inglišs, viņa latvjmēle ir nesalīdzināma labāka nekā skolasbiedriem, kuriem šī imunizācija acīmredzot gājusi secen.
[User Picture]
From:[info]lauwa
Date:10. Oktobris 2011 - 14:41
(Link)
Mums bērnu neirologs pirmajam bērnam ar to pašu ieteica jau pirmajos mēnešos. Bērnam pa vakariem tika lasīts viss, kas nu pagadījās, sesijai tuvojoties arī mācību konspekti biezā slānī. Bet ne atkārtojot vienu un to pašu, pārsvarā mainot, literatūras mums mājās pietiek. Mazajam brālim arī sava daļa tiek, pa vakariem meitai lasu nu jau bērniem domātu literatūru, mazais blakus ar dabū paklausīties, ja nav aizmidzis jau. Par runāšanu - meitai runājamais pavērās ap 2g3mēn vecumu, ļoti strauji, pāris mēnešos no 'gibu ēst', 'gibu dzet' uz teikumiem pa 5-7 vārdiem, tā ka vārdu krājums smadzeņkrokās bija uzkrāts pietiekams. Tagad savos 2g7m nevar muti aizvērt.
[User Picture]
From:[info]puuce
Date:10. Oktobris 2011 - 14:52
(Link)
Mana māmiņa atceras, ka 1) es vienmēr esot mēģinājusi viņai iedot lasīšanai vienu un to pašu grāmatu un 2) sākot runāt, esot labojusi, ja viņa kaut ko pateikusi citādi. Es savukārt esmu tā saklausījusies vienu Skroderdienas Silmačos plati, ka visi pārējie varianti man liekas nepareizi.
Mans bērns, savukārt, visu laiku mēģina visus pierunāt uz Trīs vēja mezgliem. Par nelaimi, līdz lasīšanai neesam tikuši, bet bildes katrs apstāsta savādāk. Bēdu leja:D