juvenal ([info]juvenal) rakstīja,
@ 2024-01-03 01:02:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Nesaprotu šāda veida "antropoloģijas" jēgu. Nu uztaisa robotus, noekranē un laiž uz urāna raktuvēm strādāt. Un indiāņiem maksā UHI, lai tie brauc mācīties uz skolām. Tas ir tik vienkārši!

Tāpat skatīties uz indiāņiem pagātnē, bet neredzēt nedz Āfrikas kobalta raktuves, nedz ASV strādājošos iebēgušos bērnus (kas liek jumtus un strādā vissmagākos (vai kā to labāk pateikt...) darbus lopkautuvēs), nedz Krievijas naftas un ogļu laukos mokošos vīriešus, vai pašu Latvijas cilvēkus, kas par minimālo algu liek zivis un nedēļām dzīvo kojās. Šo arī var atrisināt ar robotiem.

Tad kāda ir antropoloģijas jēga? Jēga ir parādīt bildi:
1) ka ar tehnoloģijām var novērst ekspluatāciju un radīt pārticību visiem;
2) kā veidot sociāliekonomiskos procesus sabiedrībā tā, lai sabiedrība komitētu tehnoloģiju visātrākai radīšanai un ieviešanai un tādā veidā, kas tehnoloģijas izmanto tieši vispirms ekspluatācijas izbeigšanai un tikai pēc tam izklaidei vai citu, mazāk humanitāru, problēmu risināšanai.

Ja antroploģija pētītu šos normatīvos ieteikumus un pētītu, kā tos komunicēt un ieviest dzīvē. Tad tai būtu jēga.

Pretējā gadījumā tā ir bezspēcīga ļaunuma spoguļošana (a la Šnitke), no kuras, kā redzams, pašiem paliek riebīgi.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]pirmslietus
2024-01-03 13:21 (saite)
Jā.. vērtību plurālisma ieraudzīšana, dziļāka analīze būtu vēlams solis.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2024-01-03 13:24 (saite)
Dziļāka analīze jā, bet nav nekāda vērtību plurālisma. Mums ir mūsu vērtības. Modernisms, humānisms. Jā mēs varam saprast ka ir arī citas vērtības, bet tās ir citas, svešas un mēs veicinam savas nevis tās citas. Citu vērtību nesējs kas pretendē uz tiem pašiem resursiem uz kuriem mēs ir pretinieks. Tas ko var darīt - var mēģināt konvertēt viņu uz mūsu vērtībām, bet ne vienmēr tas izdodas. Var koeksistēt, ja tas nav agresīvs un invazīvs.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2024-01-03 13:30 (saite)
Vispārēji par vērtībām. Ir tādas vērtības kas veicina zinātniski tehnisko progresu un līdz ar to katra un visu dzīves līmeņa pieaugumu un ir svešas, no mūsu skatupunkta nepareizas vērtības.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?