juvenal ([info]juvenal) rakstīja,
@ 2023-09-08 11:41:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Nu jā. Šeit ļoti vajadzētu marksisma update. Tas jau it kā paredz neapturamu tehnoloğiju attīstību, kas galu galā radīs sociāli ekonomiskaa pārmaiņas. Bet varbūt viņš neparedzēja reakcionāro spēku iespēju apturēt šīs tehnoloğiskās pārmaiņas. Resp., reakcionāro spēku pretošanos sociālām pārmaiņām apturot tehnoloğisko kanālu, kas iespējo šādas pārmaiņas.

Resp., kā teorija aplūko konservatīvas, reakcionāras sabiedrības? Varbūt tādas nevar būt, ja blakus ir konkurējoša sabiedrība.

...

Lai tītars domā, es tomēr ticu, ka cilvēki/sentienti izvēlēsies labāko ceļu tik un tā un teoretizēšana lai paliek tiem, kas ar to maizīti pelna.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]ctulhu
2023-09-08 23:28 (saite)
Nu tajā vietā atkal marksistiem ir taisnība, un arī Staļinam. Kadri izsķir visu. Kur dabūt kadrus? Caur izglītību. Pielāgojot to nevis vidējam bet augšējam galam, tas nekas ka apakšējais no tā cietīs.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]begemots
2023-09-09 19:58 (saite)
O?

Tad pēc tevis sanāk, ka augsti izglītoto un saprātīgo saujiņa valdīs pār "apakšējiem". Skaidrs. Feodālisma jaunais paveids, kas zilo asiņu vietā piedāvā tehnoloģiski apkaltus ļautiņus.

Nelaime tikai viena. Jebkurā sabiedrībā augšas ir totāli atkarīgas no apakšām. Bez saprātīgām un labi apkaltām apakšām augšas būs izvirtuši izdzimteņi ātrāk, nekā tu paspēsi pateikt "Džeks Robinsons".


(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-09-09 22:55 (saite)
Viena nianse: Vajag nevis lai augšas valda pār apakšam, bet lai pēc iespējas vairāk intelektu nokļūst augšā. Tad arī demokrātija var strādāt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]begemots
2023-09-10 11:25 (saite)
Lai rastos gana daudz intelekti, viņi ir jāaudzē no apakšām, kuru ir stipri vairāk.

Tas ir līdzīgi kā ar jebkuras jomas attīstību. Valsts nevar, piemēram, pasūtīt sev *labu*, nu, nezinu, teiksim kinoindustriju. Tā var vienīgi dot gana daudz resursu (un pareizas nostādnes), lai vispār atbalstītu šo jomu. Tur dabiski būs gana daudz pelēcības, bet pie pietiekama kvantuma ar ļaudīm un filmām, pamazām veidosies arī labu darbu slānis. Savukārt, ja mēģinās vnk no sākuma atbalstīt tikai potenciālās izcilības, tad vnk nekas nenotiks, jo normāla prediktivitāte šādās jomās (arī izglitībā) neeksistē.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-09-10 13:44 (saite)
Tas ko var darīt - 1) var taisīt monitoringu un spējīgos atbalstīt, tas arī tiek darīts, tā ir skolu olimpiāžu sistēma 2) Padarīt mācību kursus info ietilpīgākus un sarežģītākus, orientēt tos nevis uz vidējo bet uz spējīgo galu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?