juvenal ([info]juvenal) rakstīja,
@ 2023-07-29 14:43:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Ļoti enerğizē, ka ir tādi uzņēmumi kā Scribe Therapeutics https://www.scribetx.com/ Novēlu, lai katram cilvēkam ir iespēja izglītoties un strādāt vai veidot šādus uzņēmumus. Cits piemērs ir In Silico Medicine https://insilico.com/ Viņiem pat derētu partnerēties. Forši, ka šādas pieejas ir sistemātiskas, redz visu lauku, cīnās visās frontēs.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]extranjero
2023-07-29 23:58 (saite)
Kāpēc izgāžas? Manuprāt, nevienam šajā jomā par to nav nekāda pārsteiguma. Bioloģija ir sarežģīta. Modeļi vēl ir tālu no realitātes.

Ikvienam šajā jomā ir skaidrs, bet cilvēkiem šķiet – ja maskas laboratorijā kaut ko nofiltrē, tad masku mandāti sabiedrībā būs 100% efektīvi pret kovidu. Tas vienkārši ir hubris domāt, ka mūsu modeļi ir precīzāki nekā tie patiesībā ir.

Kvantu aprēķini – ha, cik saprotu, tos izrēķināt pagaidām mums nav pietiekamas skaitļošanas jaudas.

Var jau būt, ka MI kaut ko uzlabos, spēs ieraudzīt sakarības, kuras mēs esam palaiduši garām. Bet tā principā nevar paredzēt kā darbosies jaunas molekulas. Tur tiešām būs vajadzīgi vai nu kvantu aprēķini (kurus pagaidām vēl nevaram), vai reāls tests in vivo (kas ir dārgi un darbietilpīgi).

Es nezinu par citiem farmaceitiem, bet es uzsāku PhD studijas nanodaļiņu pētījumos, bet tās pametu. Man nepatika projekta vadītāja attieksme, viņš bija nelaipns, nosodošs. Viena universitātes pasniedzēja pēc sarunas ar viņu bieži pat raudāja. Es sapratu, ka negribu 2-3 gadus pavadīt šādā atmosfērā.

Varbūt man nepaveicās, bet šķiet, ka zinātnē daudziem pietrūkst sociālo prasmju, tāpēc ir grūtības ar kadru piesaisti. Man darbs aptiekā tieši patīk, jo mans prakses vadītājs ir vienkārši fantastisks cilvēks. Un man pašam ir fantastiska iespēja apgūt sociālās prasmes, saskaroties ar cilvēkiem un pamazām apgūstot, kā ar viņiem sarunāties. Tas arī nav viegli, bet parastie cilvēki ir daudz pateicīgāki nekā tie, pie kuriem es gribēju studēt PhD.

Vēl, manuprāt, PhD pelna pārāk maz. Farmaceits var viegli nopelnīt £100,000 gadā, nu es strādāju uz pusslodzi, tāpēc sanāk ap £50,000. Bet iesācējs zinātniskais līdzstrādnieks UK pelna tikai kādus £35,000, nu ja veido karjeru, tad līdz £70,000. Augstskolu pasniedzēji vairāk, bet tās vietas ir grūti dabūnamas.

Manuprāt, zinātniekiem ir jāmaksā vairāk.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?