juvenal ([info]juvenal) rakstīja,
@ 2023-07-29 14:43:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Ļoti enerğizē, ka ir tādi uzņēmumi kā Scribe Therapeutics https://www.scribetx.com/ Novēlu, lai katram cilvēkam ir iespēja izglītoties un strādāt vai veidot šādus uzņēmumus. Cits piemērs ir In Silico Medicine https://insilico.com/ Viņiem pat derētu partnerēties. Forši, ka šādas pieejas ir sistemātiskas, redz visu lauku, cīnās visās frontēs.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]extranjero
2023-07-29 15:23 (saite)
Ir ļoti daudz šādu startapu. Tas ir labi, ka cilvēki mēģina, bet vairums no tiem būs neveiksmīgi un rezultāti būs tikai retajiem.

Bet tāds ir process, ja mēs neticētu panākumiem, tad jau neviens to nedarītu, un beigās nebūtu nekāda progresa.

(Atbildēt uz šo)


[info]juvenal
2023-07-29 17:04 (saite)
Jā, tas ir interesanti - kāpēc biotech inovācijas mēdz izgāzties?

Atbilde laikam ir tā, ka arī (pat) mūsdienās medicīna un farmācija lielā mērā ir aļkīmija. Pievelk "aprēkinus uz pirkstiem" un dažus faktus un nodod molekulu izmēģinājumiem un tad brīnās, vai strādā vai nē.

Arī mūsdienās pārāk reti tiek lietota modelēšanas pieeja. Piem., ir pat tik spēcīgi sistēmbioloģijas modeļi https://www.embopress.org/doi/full/10.15252/msb.20198982 Gandrīz 100k vienādojumu. Atlikušās orgānu sistēmas šādos modeļos laikam nemēdz iekļaut, jo tad būtu jāiekļauj arī smadzeņu modeļi un tajos droši vien jāņem vērā arī kognitīvā funkcionēšana, kas sistēmbiologiem ir neizdibināms kosmoss.

Sistēmbioloģija pārsvarā lieto klasiskos vienādojumus, kvantu efekti ir tikai augstākas kārtas precizitātei. Un tas strādā.

Arī nesenā sensācija par mazo molekulu kokteiļiem (kā alternatīva jau zināmajām proteīnu pieejām), kas veic šunu rejuvenāciju https://www.aging-us.com/article/204896/text ir bez šīs teorijas, bez rejuvenācijas sistēmbioloģijas.

Secinājums. Bioteh un farmācijas nozarēm ļoti palīdzētu vairāk fundamentālās un teorētiskās zinātnes. Tas jau ir tas, par ko es cepos. Vai tiešām visi aptiekās strādājošie ļaudis ir priecīgi par to, ka viņi ir aptiekā un nevis universitātes solā un ceļā un laboratorijām.

Tas nu tā. Bet es ceru, ka cilvēki pamazām sāks šo visu novērtēt. Gan dabas problēmas, gan novecošanās problēmas, gan arī varbūt MI tomēr atbrīvos darbiņu automatizācijai, vismaz daļēji, un tad cilvēkiem būs vairāk iespēju.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2023-07-29 23:58 (saite)
Kāpēc izgāžas? Manuprāt, nevienam šajā jomā par to nav nekāda pārsteiguma. Bioloģija ir sarežģīta. Modeļi vēl ir tālu no realitātes.

Ikvienam šajā jomā ir skaidrs, bet cilvēkiem šķiet – ja maskas laboratorijā kaut ko nofiltrē, tad masku mandāti sabiedrībā būs 100% efektīvi pret kovidu. Tas vienkārši ir hubris domāt, ka mūsu modeļi ir precīzāki nekā tie patiesībā ir.

Kvantu aprēķini – ha, cik saprotu, tos izrēķināt pagaidām mums nav pietiekamas skaitļošanas jaudas.

Var jau būt, ka MI kaut ko uzlabos, spēs ieraudzīt sakarības, kuras mēs esam palaiduši garām. Bet tā principā nevar paredzēt kā darbosies jaunas molekulas. Tur tiešām būs vajadzīgi vai nu kvantu aprēķini (kurus pagaidām vēl nevaram), vai reāls tests in vivo (kas ir dārgi un darbietilpīgi).

Es nezinu par citiem farmaceitiem, bet es uzsāku PhD studijas nanodaļiņu pētījumos, bet tās pametu. Man nepatika projekta vadītāja attieksme, viņš bija nelaipns, nosodošs. Viena universitātes pasniedzēja pēc sarunas ar viņu bieži pat raudāja. Es sapratu, ka negribu 2-3 gadus pavadīt šādā atmosfērā.

Varbūt man nepaveicās, bet šķiet, ka zinātnē daudziem pietrūkst sociālo prasmju, tāpēc ir grūtības ar kadru piesaisti. Man darbs aptiekā tieši patīk, jo mans prakses vadītājs ir vienkārši fantastisks cilvēks. Un man pašam ir fantastiska iespēja apgūt sociālās prasmes, saskaroties ar cilvēkiem un pamazām apgūstot, kā ar viņiem sarunāties. Tas arī nav viegli, bet parastie cilvēki ir daudz pateicīgāki nekā tie, pie kuriem es gribēju studēt PhD.

Vēl, manuprāt, PhD pelna pārāk maz. Farmaceits var viegli nopelnīt £100,000 gadā, nu es strādāju uz pusslodzi, tāpēc sanāk ap £50,000. Bet iesācējs zinātniskais līdzstrādnieks UK pelna tikai kādus £35,000, nu ja veido karjeru, tad līdz £70,000. Augstskolu pasniedzēji vairāk, bet tās vietas ir grūti dabūnamas.

Manuprāt, zinātniekiem ir jāmaksā vairāk.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?