juvenal ([info]juvenal) rakstīja,
@ 2023-03-18 21:03:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Tā ir gig economy. Komplektā ar decreasing wage share, job polarization, job Taylorization, star economy, shrinking middle class.

Ko darīt?

Individuāli katram ir jāpieņem esošā situācija un jāpielāgojas. Šeit un tagad. Nenolaist rokas. Izdzīvot un pat nolikt drošībai kaut ko. Bet, tikko parādās sviras, lai mainītu lielo rāmi un ietvaru, tā varbūt ir vērts šīs sviras kustināt... Dzīvot šeit un tagad un pieņemt esošo. Bet tajā pašā laikā lielo rāmi nelaist pašplūsmā (t.i. citu interešu virzienā) bet virzīt tā, lai aizstāvētu sevi.

Literatūra
https://www.sciencespo.fr/research/cogito/home/the-political-consequences-of-technological-change/?lang=en

Ļoti cerēju, ka ALDE/Renew Europe būs tas spēks, kas šo ņems vērā un atradīs win-win starp humanitārām vērtībām un biznesu interesēm, bet viņu foruma produkcija, diemžēl, ir ļoti, ļoti libertāriska.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]ctulhu
2023-03-18 21:45 (saite)
Vienkārši: Izgatavot tik daudz jaunu cilvēku cik mēs varam nodrošināt ar paša augstākā līmeņa radošo darbu. Sāksim apgūt Saules sistēmu - vajadzēs, protams, atkal vairāk.

(Atbildēt uz šo)


[info]extranjero
2023-03-18 21:46 (saite)
Gig economy ir pozitīva tajā ziņā, ka nav visu laiku jāstrādā ilgas stundas. Vari paņemt brīvu, kad vien ievajagas vai rodas vēlēšanās. Es nespēju strādāt pilnu darba laiku, bet kā pašnodarbinātam ir ļoti ērti.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2023-03-18 21:52 (saite)
Var jau būt, ka tajā ir problēma. Lai ekonomika kustētos uz priekšu, visiem ir smagi jāraujas melnās miesās, pilnu darba laiku. Kaut kā tomēr domāju, ka progresam ir jādod iespēja mums visiem strādāt arī mazāk, bet pilnībā apmierinot visas vajadzības.

Vienkārši ir jāsaprot, ka strādājot mazāk, naudas arī būs mazāk nekā tiem, kas strādā visu laiku. Man kaut kā nav nekādas skaudības, kad es redzu, ka citi pelna vairāk, jo viņi arī strādā ilgākas stundas. Ne jau tikai nauda dzīvē dod laimi un prieku. Iespējas izbaudīt brīvo laiku arī ir ļoti nozīmīgas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-03-18 21:54 (saite)
/naudas arī būs mazāk nekā tiem, kas strādā visu laiku./

Nav teikts, ja tu 1x 2 gados iZgudro ko pietiekami svarīgu tad pārējā laikā vari nestrādāt vispār.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2023-03-18 21:56 (saite)
Tas arī, bet tie jau reti un talantīgi gadījumi.
Grūtāk ir, ja jāstrādā par minimālo, un, tad nestrādājot pilnu laiku, tu nevari normāli izdzīvot. Piemēram, nākamajā nedēļā man jau ir ieplānots nostrādāt 3 dienas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-03-18 21:58 (saite)
Tāpēc mācīties vajag, jo vairāk zini - jo mazāk jāstrādā [obligāti] tb tavs laiks kļūst daudz vērtīgāks.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2023-03-18 21:59 (saite)
Tā ir.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]juvenal
2023-03-18 22:06 (saite)
Man liekas, ka gig ekonomikas drūmākā lieta ir tā, ka to ir ļoti grūti savienot ar mācīšanos un personal growth. Neparedzams laika plāns. Zema samaksa par stundu. Un sajūta - ka to stundu, kuru velti vai nu formālai vai personīgi noteiktam izglītības plānam, ka to stundu tu atņem sev no maizes rikas.

Gig economy ir mēris, kas piespiež katru savu stundu izvērtēt naudas kategorijā. Tas atņemt prieku gan atpūtai, gan izglītībai.

Un droši vien, ka ir ne mazums gadījumu, ka cilvēki gribētu pilnas slodzes paredzamu darbu (piem., lai plānotu hipotēku, lai plānotu izdevumus bērna piedzimšanai un audzināšanai), bet gig darbi ir vienīgais, ko izdodas atrast.

Jā, noteikti ir pašnodrabinātie un brīvmākslinieki, projektu cilvēki. Tas ir OK. Bet noteikti ir arī frikcijas un turbulences. Un par tām, kā dzīve rāda, maksā nevis biznesi (un to īpašniekie), bet cilvēki.

Bet biznesus (jebkādus, privātos, valsts, non-profit) jau nevar vainot gig ekonomikas uzturēšanā, jo biznesu vadītājiem ir pienākums peļņas maksimiācijas ietvaros izmantot katru likuma doto iespēju sarpātīgi samazināt izdevumus.

Šī ir tā rāmja lieta. Un man škiet, ka beznosacījuma pamatienākums/dividenda (kuru finansē no MI un robotu darba) ir pats labākais risinājums, kas saskaņo gan cilvēku humanitārās vērtības, gan biznesu intereses, gan arī ekonomikas kopējo labumu.

Un galīgi nepiekrītu viedoklim, ka lielie stundu rukātāji ir tie bagātākie. Ja izgudrojam, izmēģinām un brīvajā laikā uztaisam pilotprojektu, kas GPT-tipa sistēmas fine-tuno izmantojot self-supervision, consistency un vēl citus principus (par kuriem šeit nerunāšu) un iztiek bez cilvēku manuāla darba, kā arī spēj nodrošināt uzticamību, tad šāda darba stunda var atmaksāties ar pamatīgiem cipariem. Tikai varbūtība nav liela. Riski ir lieli. Bet jēga to darīt arī ir liela. Diemžēl, ne visi to var atļauties.

Un tās ekonomikas, kurās cilvēki var atļauties, tās uzvar. Ar ko arī apsveicam.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-03-18 22:11 (saite)
/piem., lai plānotu hipotēku/

Priekš kam tādas muļķības darīt. Nopelni naudu un nopēŗc māju. Nah banka jābaro?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2023-03-19 00:13 (saite)
Jā, šķiet, ka viņa arguments ir, ka gig economy neļauj cilvēkiem kļūt praktiski par vergiem vienā uzņēmumā un vienai bankai, rukāt caurām dienām, lai pabarotu ģimeni un maksātu kredītu par vienīgo mitekli.

Mana atbilde ir – tieši tāpēc mums vajag gig economy, lai cilvēki būtu brīvi, iemācītos paši organizēt finanses un mazāk būt atkarīgiem no kredītiem un lielajām korporācijām.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-03-19 11:34 (saite)
Nu jā tas ir pareizi. Jāizveido situācija kur cilvēks var saprātīgā laikā nopelnīt naudu un nopirkt sev māju. Bez visiem šitiem kredītiem un tml.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2023-03-18 22:12 (saite)
/ka beznosacījuma pamatienākums/dividenda (kuru finansē no MI un robotu darba)/

Būs pasīvu muļķu bars

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]extranjero
2023-03-19 00:07 (saite)
>> Neparedzams laika plāns. Zema samaksa par stundu.

Ir otrādi. Pats izvēlos, kad strādāju, un par kādu likmi. Parasti tā ir augstāka nekā pilna laika darbiniekiem.

Tas, ko tu zaudē, ir stabilitāte, brīvība no riskiem, ka kādreiz darba piedāvājumu varētu būt mazāk nekā tu gribi.

Tāpēc visi šie iebildumi pret gig economy, manuprāt, nāk no cilvēkiem, kuri baidās no riskiem, un tas jau nedaudz velk uz sociālismu. Sabiedrību, kurā grib, lai cilvēkiem viss būtu nodrošināts maksimālā līmenī, bez papildu pūlēm no viņu puses.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-03-19 11:35 (saite)
Nu jā juvenal ir sociālists, to jau viņa basic income idejas rāda.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?