juvenal ([info]juvenal) rakstīja,
@ 2023-01-29 17:27:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Necenšoties vispārināt jautājumu, šeit un tagad neatbalstu sankcijas pret Ķīnu, seviški vēl tāpēc, ka tās ir vērstas nevis kā nosodījums par ļoti nopietniem cilvēktiesību pārkāpumiem, bet ir kā rīks, lai kavētu (kādam ir cerības domāt, ka apturētu) Ķīnas attīstību.

Pēdējās dienās Politico EU ir ziņas, ka ASV ir vienojušās ar Nīderlandi noteikt azliegumu ASML kompānijai Ķīnai pārdot EUV čipu litigorāfijas iekārtas <10 nm čipu ražošanai. ASML varēs turpināt pārdot DUV litogrāfijas iekārtas >10 nm čipu ražošanai. Runas par to bijušas jau kādu laiku un interesanti bija uzzināt, vai Ķīna padosies.

Nē, pēc šī https://www.digitimes.com/news/a20221226VL203/euv-huawei.html un citiem rakstiem secināms, ka Ķīna pati apgūst EUV litogrāfiju un eksporta aizliegums tikai paātrinās Ķīnas aktivitātes, lai likvidētu ASML unikālo statusu. Šis ļoti nomierina. Nē, Ķīnu neizdosies nospiest uz ceļiem. Nē, spēcīgāko izaugsmes dzinēju neizdosies apturēt. Jā, jēgpilnos biznesos un ražošanā balsīta industriālā politika strādā un sevi pierāda.

Tas ir nejēdzīgi. Rietumiem vajadzēja veicināt izaugsmi pašu mājās un nevis censties kavēt izaugsmi Ķīnā un turpināt dzīvot burbulī. Nature raksts par Ķīnas ārvalstīs izskoloto talantu repatriācijas programmu https://www.nature.com/articles/d41586-023-00012-5 secina, ka repatriējošie jaunie zinātnieki Ķīna ir sasnieguši vairāk (pēc publikāciju skata top žurnālos, utml.) nekā viņu Rietumos palicēji. Skaidrojums meklējams nevis ezotēriskos faktoros, bet tajā, ka Ķīnā ir pieejama nauda, tehnoloģiju un staff atbalsts projektiem un repatrianti to arī izmantoja.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]mindbound
2023-01-29 18:24 (saite)
Ķīnu vajadzētu ASAP pārklasificēt kā potenciālo ienaidnieku un turpmākos plānus jāizstrādā šādā kontekstā. Ar litogrāfijas tehnikas pārdošanas aizliegumu ir par maz, ar lieljaudas GPU pārdošanas aizliegumu arī ir par maz, kaut arī tie abi varētu radīt pietiekami ilgu un spēcīgu saldējošā efekta periodu fokusētāka rīcības plāna izstrādei.

Makarturam bija taisnība.

(Atbildēt uz šo)


[info]murx
2023-01-29 18:31 (saite)
Ķīna ir autoritāra un tāpēc neprognozējama valsts, tāpēc tā ir bīstama. Ir taču skaidrs kādiem nolūkiem aizies krutākās mikrenes ražotas ar pirmrindas tehnoloģijām. Protams raķetēm un tamlīdzīgi. Mini 3 reizes kurš būs pirmais mērķis. Un mini kas notiks ar globālo ekonomiku tad.

(Atbildēt uz šo)


[info]extranjero
2023-01-29 19:18 (saite)
Man patika šis: https://twitter.com/Noahpinion/status/1619254614989377536

Daļēji tas tagad attiecināms arī uz Ķīnu.

(Atbildēt uz šo)


[info]juvenal
2023-01-29 19:29 (saite)
Salīdzinājums ar Krieviju ir galīgi garām. Krievija siloviku vadībā nekad nav centusies būt tehnoloģiju un radošuma valsts. Bet tieši tehnoloģijas un radošums ir Ķīnas misija un spēks.

Jā, ir vērsts censties būt pirmajam. Bet no otras puses ir arī ticība cilvēces kopīgajam saprātam, kas vienosies par veidu, kā tehnoloģiju izrāvienu labumus izplatīt visiem cilvēkiem, visam dzīvajam un ekosistēmai. Un tāpēc arī pēdējie nebūs zaudētāji no progresa.

Tāpēc, pat ja Rietumi sāk atpalikt, visiem aplausiem ir jāpienākas tam, kas investēt un iet uz priekšu. Konfliktus jau rada nabadzība. Wagnerieši savas rindas papildina no nabadzīgajiem jauniešiem. Rūdītu ideologu nemaz nav tik daudz.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2023-01-29 20:26 (saite)
Protams, tāpēc arī pret Krieviju vērstās sankcijas ir drusku citāda rakstura nekā pret Ķīnu.

Ķīnas ekonomika nemaz nav tik progresīva kā daudziem šķiet. Tur ir lielas strukturālas problēmas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]gnidrologs
2023-01-30 20:59 (saite)
Tu es ķīnieties vai vnk patīk sūkāt dzeltena totalitārista pimpi?

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?