juvenal ([info]juvenal) rakstīja,
@ 2022-08-25 12:42:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Nesaprotu naudas tērēšanu ar Bayraktar un pieminekļu jaukšanu. Ja investētu to manās idejās un startupā, tad atdeve būtu lielāka, pat izškiroša. Varbūt pat ne manās, varētu arī citās, kas attīsta MI un robotiku. Tieši šajās tehnoloģijās ir risinājums ienaidnieka kodolarsenāla automātiskai iznīcināšanai un līdz ar to kara izbeigšanai.

Latvijas un vispār - Rietumu - dekadences un tukšības vaininieki īstenībā ir privātmāju ciematu ļaudis, upper middle class ļaudis, kas kalpo noteiktām kapitāla formām. Robotikas un MI laikmetā šo ļaužu loma sarūk (plānotāju, finansistu un pārējo ļaužu darbus pārņem MI, koderi kļūst zilo apkaklīšu profesija, utt.) un izdzīvošanās cīņā aizvien vairāk tiek aizmirsts par taisnīgumu un cilvēcību. Risinājums ir solidārs tehnoloģiju iespējots pārpilnības laikmets, bet tas ir pretī šo ļaužu prātos iesēdinātajam zvēra konkurences instinktam, kas pieprasa sagrābt sev un saviem kungiem lielāko kumosu. Šie ļaudis var būt profesionāli un izglītoti, bet zinātnes un tehnoloģiju avangards viņiem ir svešs. Rietumos ir tehnoloģiju elite, tas ir savādāk. Latvijā tādas nav un attiecīgi nav pat saprašanas, kā īsti pietrūkst un kādas varētu būt vīzijas.

Privātmājnieku klanam vēl kādu laiku būs vara. Pirmos 25 gadus viņi šo varu noturēja veidojot latvieši vs. krievi ideju vidi. Protams, jenotu viduvējības un konjunktūristi šādi varēja apkalpot šo pasūtījumu. Tagad šo pretstāvi nomaina liberāļi vs. konservatīvie pretstāve. Un tas atkal ir veids, kā privātmājnieki paliek pie varas - vēli par kuru gribi, abās pusēs ir tukšība un šādas spēles noved pie varas, kas saglabā tukšību, dekadenci, primitīvismu un kas pretojas transhumānisma un postkapitālisma solidaritātes un taisnības laikmetam, sakārtotai un nesāpīgai pārejai uz to, bez turbulencēm.

Kāds gudrs onkulis savulaik ievēroja, ka tehnoloģiskās, ražošanas līdzekļu pārmaiņas rada pārmaiņas arī sociālekonomiskās attiecībās. Un tieši šajā pārmaiņu laikmetā mēdz dzīvojām. Tieši tāpēc privātmājnieku varai, norietošai upper middle class pienāks beigas, tāds ir vēstures likums. Izbēgt no tā nevar. Bet var izvēlēties, vai šīs pārmaiņas būs satricinājumu un sāpju pilnas vai arī sakārtotas un cilvēcīgas.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]ctulhu
2022-08-25 13:31 (saite)
Cilvēkiem vajag personisko telpu. Zinātniski tehniskā elite ir privātmājnieki.

(Atbildēt uz šo)


[info]gnidrologs
2022-08-25 14:01 (saite)
Paldies, mēs nevēlamies atpakaļ kolhozus vai dzimtbūtniecību. Esmu dzirdējis, ka Ķīna un Ziemeļkoreja ir labas vietas priekš ļaudīm, kam nepatīk privātīpašumi. Čemodan, vokzal, uz priekšu!

(Atbildēt uz šo)


[info]mindbound
2022-08-25 14:31 (saite)
Viss kļuva skaidrs pie frāzes "vēstures likums", tālāku jautājumu nav.

(Atbildēt uz šo)


[info]juvenal
2022-08-25 14:46 (saite)
Jā, ar "vēstures likumu" es biju domājis tās spēļu teorijas likumsakarības, kas apraksta interešu grupu sadursmes. Piem., šādu sadursmju dēļ Eiropā nav kopīgas modelēšanas/plānošanas/investīciju programmas zaļajam kursam. Tā vietā haotiski tiek slēgtas AES, tiek pieciests sausums (lai gan Ķīnā ir cloud seeding), tiek noņemti no paletes ģeoinženierijas risinājumi (lai gan Indijā tos attīsta un tie ietekmēs arī notiekošo Eiropā), tiek pieciestas karstuma izraisītas nāves un neērtības. Jo, ir interešu grupas, kuras šāda spiediena dēļ saņem papildus investīcijas, kas varbūt no kopējā labuma un humanitāriem apsvērumiem, būtu izmantojamas labāk.

Man nav atbilžu par šādām likumsakarībām. Bet, es ļoti cerīgi raugos uz to, ko dara CyberCats institūta ļaudis un tie ļaudis, kas pulcējas ap Compositionality žurnālu. Viņi beidzot pareizā abstrakcijas līmenī sāk mudžināt šo visu.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]mindbound
2022-08-25 14:54 (saite)
Jā, un ar "privātmājnieku klanu" tu biji domājis kārtējo mēģinājumu represēt kulakus. "Kopējā labuma" un "taisnīguma ieviešanas" vārdā, kā gan citādi. Savā ziņā labi, ka tas viss jau ir pieredzēts un ne reizi vien, ar pārsteigumu paņemt vairs neizdosies.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]juvenal
2022-08-25 15:12 (saite)
Šodien "sacepos", jo likās, ka ir lietas, kur var būt vairāk taisnīguma un kas var būt vairāk efektīvas.

Ļoti iespējams, ka citiem ir cits skatījums. Un, ka daudziem viss liekas kārtībā.

Respektēju šo visu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2022-08-25 15:13 (saite)
"Viss kārtībā" vienmēr ir debatējama tēma, bet sākt debati ar "privātmāju īpašnieki tiks likvidēti kā šķira un jautājums ir tikai par to, cik vardarbīgā veidā" diez', vai radīs vēlamo iespaidu ārpus kompartijas sapulces.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2022-08-27 17:45 (saite)
Taisnīgums man šķiet ir diezgan debatējams jēdziens, daudz atbilstošāks apskatāmajai temai ir efektivitāte.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]juvenal
2022-08-25 15:18 (saite)
Nebiju domājis agresiju. Noteikti nē. Kaut vai tā iemesla dēļ, ka šādas interešu grupu spēka struktūras nevarēs pastāvēt automatizācijas laikmetā un līdz ar to nav vajadzības tās īpaši irdināt. Skat. NBER papīru nākamajā postā.

Bet likās vajadzīgi aicināt uz orderly phase transition. Ar turbulenci biju domājis tieši ekonomiskās grūtības, kas ļaudīm būtu jāpiedzīvo, pirms tiek atrasts izmainītais līdzsvars, ja šis pārmaiņu ceļš nav pārdomāts.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2022-08-25 15:23 (saite)
Šīs struktūras pārdzīvoja pāreju no individuālās un ģilžu amatniecības uz manufaktūrām un pāreju no tām uz industriālo ražošanu. Domāju, ka ir pamatoti sagaidīt, ka tās gluži labi pārdzīvos arī pieaugošo automatizāciju (kuras trajektorija, jāpiezīmē, nebūt nav viennozīmīga un iepriekš viegli paredzama).

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]juvenal
2022-08-25 15:31 (saite)
Labs ir. Es tiešām nemāku izteikties un tāpēc tagad centīšos paklusēt un palasīt.

Manī disonansi rada LV scientific output un jaunuzņēmumu kvalitāte no vienas puses un privātmāju jaunie rajoni no otras puses. Ja tas izrādās ilgtspējīgi, tad ir OK.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2022-08-25 15:36 (saite)
Privātmājas cilvēki mēdz iegādāties no saviem līdzekļiem un jau tāpat ar apjomīgiem nodokļiem. Piedāvājums atņemt privātīpašumus un no atsavinātā audzēt valsts zinātnes budžetu ir ne tikai neuzturams, bet arī tiešā pretrunā ar cilvēku brīvību un labklājību, kas tev, pēc paša teiktā, ir svarīgs kritērijs.

Tajā pašā laikā, pilnīgi piekrītu, ka ir pamats un jēga debatei par scientific output kvalitātes celšanas iespējām. Tas tiešām ir svarīgi, tikai ne sasniedzami šādos lielceļa laupītāju veidos.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]gnidrologs
2022-08-25 15:31 (saite)
Pagaidām uz šādām tranzīcijām aicina tie paši cilvēki, kas ir ekonomisko grūtību galvenie vaininieki. Visas pēdējo laiku krīzes ir plānotas. Interesanti, ka WEF biedri vienlaikus ir gan par H+ un tranzicionēšanos uz nez kādām jaunām progresīvām ekonomikas formām, lai "ietu līdzi laikam", gan vienlaikus tie, kas apzināti rada ekonomiskos burbuļus, hiperinflācijas, nekustamo īpašumu nepieejamību ierindas cilvēkiem un ar vien milztošo predatorisko usury sistēmu, no kuras labumu gūst tikai un vienīgi paši, toties visus ārējos apzināti dzen nabadzībā. Cohencidence.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?