juvenal ([info]juvenal) rakstīja,
@ 2024-03-17 21:40:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Redz, līdz kam esam nodzīvojušies. Gribu pateikt domu, bet jābaidās. Divas reizes jau izdzēsu, nobijos. Bet var jau tā uzmanīgi.

No raksta par Ķīnas 2021. gada sasniegumu - ekstrēmas nabadzības iznīcināšanu Ķīnā:
"What does it mean to not suffer extreme poverty in China? The most easily
measurable aspect is having a daily income higher than the World Bank-defined
international poverty line of 1.90 USD per day.

However, according to the Chinese
government’s definition, a person can be considered to have left extreme poverty
only if the “two assurances and three guarantees” have been met (Xi 2019).
* The two assurances are for
** adequate food and
** clothing;
* the three guarantees are for
** access to medical services,
** safe housing with drinking water and electricity, and
** at least nine years of free education. Meanwhile, the land ownership system in China
means that the rural poor have rent-free access to land and housing—putting them
in a very different category to the rural poor elsewhere in the world."

Ir tik nežēlīgi drūmi šo Ķīnas pieeju salīdzināt ar Rietumu pieeju, kas pamatvajadzības izmanto, lai ekstrahētu no cilvēkim peļņu visbrutālākā veidā. Piem., ASV tagad ir ziņas par NĪ aģentu asociāciju - kāds laikam būs piespiedis pieraut viņu monopolu. Vai ASV zāļu importa aizliegumi, kas Novo Nordisk semaglutīdiem ASV uzliek 10 reizes augstāku cenu nekā Eiropā. Un arī Latvijā. Vai visiem medicīna ir pieejama? Un mājoklis ar ūdeni, sanitāciju un elektrību? Laukos?

Atradu arī 2 resursus par tehnosociālismu:

https://www.niskanencenter.org/thoughts-on-techno-optimistic-socialism/ - vidusceļa domnīcas raksts par 3 kreisajām gramatām. Viena ir par luksus komunitārismu un arī pārējās ir tikpat tehno-progresīvas, optimistiskas, postmodernas, aktīvas, optimistiskas un intelektuālas. Gaišas un dzīvespriecīgas. Rietumu sociālisti esot anti-Prometejiski un vairs nedomā par sociāli-ekonomiskiem jautājumiem, bet par minoritātēm. Šīs 3 grāmatas ir rets pretstats, kas cenšas aprakstīt pro-Prometejisko sociālismu. Šeit ir minēts gan "socialist shared scarcity and communist shared abundance", gan Walmart piemērs kā atbilde uz sociālisma kritiku par to, ka centralizēta pārvalde nav iespējama. Walmarta darbinieku ir vairāk nekā Latvijas iedzīvotāju un Walmart apgrozījums ir 10 reizes lielāks nekā Latvijas IKP, bet tomēr - Walmart ir centralizēta pāŗvaldība un lēmumu pieņemšana. Sava kritikas daļa tiek arī "intelektuālā īpašuma tiesību" lobijiem, kas no intelektuālā īpašuma radīšanas finansēšanas ir pārgājuši uz rentes meklēšanu.

https://polcompballanarchy.miraheze.org/wiki/Techno-Socialism ir īss un perfekts apraksts par tehnosociālismu. Nu ko lai saka. Man jau liekas, ka pareizi tas ir. Un labi, ka beigās viņi uztaisa perfektu atškirību:
* "Marxism-Leninism - This is what happens when you try to build socialism without automation."
* "Transhumanism - We share ideas but I think we should focus on ending poverty instead of superpowers."

Rietumu sociālisti/kreisie/"progresīvie" ir pazaudējuši pro-Prometejismu un ielā mērā tāpēc viņiem nav arī utopiskas vīzijas par pēc-trūkumu. Transhumānisms nav gatavs adresēt sociālos jautājumus un tas var pārvērsties par lielāko slaktiņu cilvēces vēstures, tiesa izmantojot it kā "ētisko" laissez faire slaktēšanas metodi. Savukārt Ķīna pro-Prometejisms ir visaugstāka pakāpē, bet viņiem nav pēc-darba, pēc-trūkuma, universālas sociālās drošības vīzijas, viņi pat nesapņo par to, nu nevaru to nosaukt par īstu sociālismu.

---

Ziņās ir par to, cik acīgi šodien tvarsta visus aizdomīgos. Sazin, ja pateikšu kādu labu vārdu par sociālistiem vai komunitāriem, tad mani arī sāks tvarstīt? Bet cik tas ir nežēlīgi. Man nav problēmu nosodīt visus tos totalitārisma noziegumus, genocīdus. Ja to vajag darīt, daru. Bet no otras puses - ja domā par MI un nākotni, tad modeļi var būt visādi. Un manis minētajās grāmatās un otrajā linkā (kā arī reddit diskusijās par tehnosociālismu vai Rietumu kompartiju lapās) nav šīs vardarbīgās un totalitārās pieejas. Jā, ir demokrātiskas idejas par to, kā demokrātiskā veidā apturēt dažādus industriju un nepamatotu īpašumtiesību lobijus, rentes ekonomikas uzdzīvotājus. Bet nav tās vardarbības, kuras dēļ partijas būtu nosodāmas. Viss ir vēlētāju rokās. Ja vēlētāji vēlas dzīvot MI iespējotā distopijā un laissez fair eitanāzijas režīmā, tad tā ir vēlētāju izvēlē. Ja vēlas dīvot solidārā pārpilnības sabiedrībā tad arī tai vajadzētu būt leģitīmai vēlētāju izvēlei.

---

Ideja par tehnosociālismu gūst redzamību grāmatās, recenzijās un ir arī šis raksts https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0167268122004048 un droši vien būs vēl. Bet pārsteidzoši ir tas, ka ir 0 kopienu, FB grupu, google grupu, reddit kopienu, kurās cilvēki kaut ko darīt. Kopīgi būvētu p2p LLM vai veidotu politisko partiju utml. Ir tiešam viss-kaut-kas, tikai ne šie. Un, protams, tie daži grāmatu autori. Bet viņi jau tādēļ raksta grāmatas, lai to lasītāji izdarītu secinājumus un rīkotos.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]extranjero
2024-03-17 22:37 (saite)
Kādā ziņā semaglutīds ir pamatvajadzība, salīdzinot ar pieeju tīram ūdenim un elektrībai?

Lielākoties tas ir par izrādīšanos. Latvijā pēdējo 100 gadu laikā nevienam nav bijis jācieš bads. Bet semaglutīds ir, lai risinātu pretējas problēmas – pārāk lielu pārtikas patēriņu.

Ražotāji nebija gaidījuši tik lielu pieprasījumu, tāpēc šobrīd šīs zāles nav visiem pieejamas. Tās nevar saņem tie, kam tās vajag diabēta ārstēšanai, jo ir bagātie, kas gatavi maksāt 10 reizes vairāk.

Kāpēc gan lai ražotājs necenstos uz to nopelnīt? Jautājums tikai, kā to izdarīt, lai viņus nevainotu par spekulantiem? Nu lūk, tirgus nodale pa valstīm vienmēr eksistē, un ASV visas zāles maksā 10+ reizes dārgāk.

Iesaki labāku modeli, ja vari. Ar prieku paklausīšos. Bet tā rakstīt kārtējās Bērnija stila vaimanas bez zināšanu bāzes nav interesanti.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]begemots
2024-03-18 09:35 (saite)
nomaini semiglutidus uz insulinu, situacija jau ta pati. un tur gan ir pamatvajadziba.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2024-03-18 09:46 (saite)
Nav tā pati situācija. Insulīns šobrīd pietiek visiem diabētiķiem.

ASV cenas ir augstākas, bet ASV ir obligātā medicīnas apdrošināšana, kura to vienmēr apmaksā. Piemēri ar cilvēkiem, kuri izkrituši sistēmai pa šķirbu ir sirdi plosoši, bet tā ir nedaudz cita rakstura administratīva problēma.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]begemots
2024-03-18 17:14 (saite)
par to obligāto medicīnas apdrošināšanu lūdzu drusku sīkāk...

Skatoties nih.gov tieši par diabētu, viņi uzskaita:


(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]begemots
2024-03-18 17:19 (saite)
Medicare -- tiem kam pāri 60
TRICARE un veterānu programmas-- militāristiem
šo to bērniem

un jauko Medicaid, kas tad nu būtu vienīgais, kas atliek.

Man nebija laika skatīt visu, bet uz random paņemot Floridu un minimālos ienākumus (zem 16k$) viņi man saka:

your income is Below $15,060:

You're probably not eligible for Medicaid based on your income alone.
You may qualify for Medicaid based on your income, family status, disability, or other factors.
Your income also falls below the range to qualify for financial help on an insurance plan in your state.

Tas par tiem "crackiem" caur kuriem izkrist, izskatās gana reāli, ja nesaņem pietiekami naudiņas.

Un šādā situācijā tas, ka viena šļirce insulīna var maksāt ap 200$ un tipiski pietiek 3 dienām, ir gana induktīvi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]begemots
2024-03-18 17:20 (saite)
*indikatīvi

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]extranjero
2024-03-19 10:15 (saite)
Viss ir pareizi pateikts – senioriem Medicare, trūcīgajiem Medicaid. Pārējiem ir Obamacare: https://en.wikipedia.org/wiki/Affordable_Care_Act#Individual_mandate

The individual mandate[51] required everyone to have insurance or pay a penalty.

Kas būtībā ir obligātā apdrošināšana.

Pat Doktora Hausa seriālā bija epizode, kur Hauss nosoda kādu pacientu, lai viņš nemāžojas, bet nopērk apdrošināšanu.

Vairums Eiropas valstu nav tādas obligātās apdrošināšanas, jo valsts vienkārši paņem no nodokļiem un automātiski nodrošina visu vajadzīgo. Tā ir labāka sistēma. ASV ir mazāki nodokļi, bet lielāka atbildība pašam maksāt apdrošināšanu (ja tā nav caur darba devēju). Es vienmēr esmu bijis pret ASV modeļa ieviešanu Latvijā (lai gan daudzi politiķi ir aktīvi centušies to ieviest), jo tas ir lielāks administratīvais slogs un tāpēc finansiāli mazāk izdevīgs.

Bet fakts ir tāds, ka likumpaklausīgam pilsonim ASV nav lielas atšķirības – vai nu tu saņem Medicaid (ja nenopelni pietiekami), vai vari samaksāt par apdrošināšanu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]begemots
2024-03-20 12:47 (saite)
Manuprāt tu nepietiekami labi lasi to, ko raksta citi.

Es tev uzrakstīju, ka Medicaid nekvalificējās cilvēki ar *pārāk zemiem* ienākumiem.

Aizej pats uz to lapu https://www.healthcare.gov/lower-costs/ ievadi štatu Florida, 1 cilvēks un izvēlies mazāko ko vari, no ienākumiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2024-03-20 23:55 (saite)
Nē, tur tā nav teikts.

Es to nekomentēju, jo nebiju iedomājies, ka tu to uztver kā pierādītu apgalvojumu, ka cilvēki ar zemiem ienākumiem nekvalificējas Medicaid.

Tur ir teikts: nekvalificējas tikai pēc ienākumu līmeņa. Ar to ir domāts, ja, piemēram, dzīvesbiedrs pelna vairāk, tad viņa pienākums būtu dalīties un nopirkt arī tev apdrošināšanu. Tas ir loģiski, jo citādi labi pelnošu cilvēku sievas, mājsaimnieces varētu ārstēties uz štata rēķina.

Vai arī kāds, kurš nestrādā, bet viņam bankā ir daudz naudas.

Bet vispārīgi, ja tu esi nabags bez nekāda cita atbalsta un nopelni mazāk par šo līmeni, tad tu saņemsi Medicaid.

Saprotams, ka šī sistēma ir sarežģīta un birokrātiska, un daudziem liksies netaisnīga. Es tam piekrītu, jo tā ir tik sarežģīta pat tu pārprati, kā tā darbojas.

Bet fakts ir tāds, ka trūcīgs cilvēks, kuram vairs nav nekādu citu līdzekļu apdrošināšanai – ne bankas kontā, ne atbalstā no ģimenes utt., saņems valsts apdrošināšanu (Medicaid) arī Floridā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]begemots
2024-04-01 15:15 (saite)
Man neatnāca epasta paziņojumi par šo, tāpēc izlasīju tikai tagad.

Paldies par paskaidrojumu -- neesmu iedziļinājies ASV sistēmā.

Es vnk atceros diskusijas diabēta forumā, kur ASV cilvēki stāsta, kā viņi nešļircē pietiekami daudz insulīna, lai varētu tās dozas izvilkt uz mēnesi kopā -- citādi viņiem nepietiek naudas, lai nopirktu normālu apjomu.

Izklausās diezgan traki, un nav skaidrs, kā tur tas Medicaid darbojas, ja tādas situācijas notiek.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2024-04-01 15:24 (saite)
Jā, ir iespējams tāds gadījums, bet pilnīgi visur notiek anekdotiski trakas lietas. Pēc tā neko daudz nevar secināt par sistēmu kopumā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]begemots
2024-04-01 15:44 (saite)
No vienas puses it kā jā, no otras puses šeit tāda situācija vnk nav iedomājama.

Turklāt, neskaitot šo ekstrēmo gadījumu, diezgan daudz diabētiķu ASV uztraucas tieši par insulīna cenām -- ja tās pilnībā nosegtu apdrošināšana, viņiem droši vien būtu diezgan vienalga.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2024-04-01 16:10 (saite)
Kāpēc nav iedomājama? Ir daudz cilvēku, kas nelieto insulīnu pareizi. Dažreiz vienkārši ir noriebies, jo var saprast, ka katru dienu mērīt glikozes līmeni un durstīties, bez iespējām paņemt brīvdienas, ir ļoti grūti.

Tai pašā laikā vairums šo ASV diabētiķu vispār nezina reālās cenas vai to, kā reāli darbojas sistēma. No tā neko nevar izsecināt. Internetos es redzu daudz latviešu, kuri nezina, kā darbojas medicīnas sistēma Latvijā. Vairums no viņiem pieprasa ASV veida apdrošināšanu, domājot, ka tā sakārtos medicīnas sistēmu.

Marks Kubans, redzot, ka ASV zāļu cenas ir tik augstas sarežģītās sistēmas dēļ, izdomāja uztaisīt tiešsaistes aptieku https://costplusdrugs.com/

Šis ir piemērs, kurā viņš selektīvi atlasa cenas, bet nespēj dot reālus ieguvumus. Piemēram, viņš pat nepiedāvā insulīnu, jo zina, ka viņa cena būtu augstāka nekā to, ko maksā pacienti. 99,99% pacientu to nosegs apdrošināšana. Ja kāds cilvēks visdrīzāk pats savas neprasmes dēļ ir ar pietiekamiem ienākumiem, bet atteicies no obligātās apdrošināšanas, tas vairāk liecina par šo cilvēku nekā to, ka zāļu cenu dēļ cilvēkiem ir jālieto nepilna deva.

Eiropā šādas situācijas nebūs, un tas ir labi, bet vai šāda problēma ASV ir būtiska? Visdrīzāk jau ka nē. Uz 1 šādu pacientu būs 10 diabēta pacienti, kuri nonāks neatliekamajā palīdzības nodaļā kāda cita iemesla dēļ. Varbūt vienkārši tāpēc, ka dzīves notikumu dēļ ir aizmirsuši laikā veikt insulīna injekcijas.

Jā, arī tas 1 pacients ir svarīgs, tāpēc Eiropas sistēma ir labāka. Bet pat atrisinot šo problēmu, nav gaidāms būtisks uzlabojums kopējā pacientu veselības stāvoklī.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]begemots
2024-04-01 18:56 (saite)
> Ir daudz cilvēku, kas nelieto insulīnu pareizi.

Cik daudz? Un cik nepareizi viņi to lieto? Un kāds tam sakars ar to, ka nelieto pareizi, ja nevar atļauties?

> Dažreiz vienkārši ir noriebies, jo var saprast, ka katru dienu mērīt glikozes līmeni un durstīties, bez iespējām paņemt brīvdienas, ir ļoti grūti.

Ir, jā. Bet zinu precīzi vienu cilvēku savā 46 gadus ilgajā diabēta pieredzē, kurš nomira no tā, ka atteicās lietot insulīnu. Kādu 19 gadu vecumā, un, cik saprotu, tā varēja būt drīzāk pašnāvības forma.

Bet ja tu esi pētījis situāciju nu vari tā autoritatīvi pateikt, ka ASV viss ir gana labi (nu, 99,9% manā uztverē ir gana labi), nāksies tev ticēt uz vārda.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2024-04-01 19:42 (saite)
Medicīna ASV ir gana laba. Es neesmu precīzi pētījis šo vienu jautājumu par to, cik cilvēku nevar atļauties insulīnu, bet ja tā būtu nopietna problēma, tad tas būtu minēts sabiedrības veselības programmā. Tā vietā mūs mācīja par citām lietām, piemēram, cilvēku ticībām, Ukrainas noskaņojumu pret vakcīnām utt.

Katrā valstī ir savas problēmas, bet būtu negaidīti, ja tagad izrādītos, ka ASV ir nopietnas problēmas un tieši tāpēc, ka daudzi cilvēki nevar samaksāt par zālēm.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]begemots
2024-04-02 15:23 (saite)
Kas ir interesanti, jo šī tēma (ka cilvēki nevar atļauties zāles) nereti izskan gan pacientu forumos, gan šad tad arī ziņās.

Nu, pie mums, piemēram, parasti sūdzās par ilgajām rindām, ja? Un, protams, ir vesela kaudze zālēm, ko vispār veselības aprūpe vispār neapmaksā, īpaši retākām slimībām. Bet ja apmaksā, tad līdzmaksājums izplatītākajām saslimšanām parasti ir diezgan mazs -- un pati zāļu cena arī, cik zinu, nav kosmosā (nu, kaut vai tas pats insulīns, ar list price ~€25)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2024-04-02 17:46 (saite)
Latvijā ir tādas zāļu pašas cenas, kā vidēji Eiropā, tikai nedaudz dārgākas.

Nekur pasaulē pacienti nemaksā par zālēm pilnu cenu. Ne ASV, ne Eiropā. Latvijā pamazām paplašinās kompensējamo zāļu klāstu. Neapmaksātās zāles parasti ir ar zemāku efektivitāti vai cenas/ieguvuma attiecību. Šo lietu pacienti parasti nesaprot vai negrib saprast, tāpēc ir jābūt ļoti skeptiskam par sūdzībām internetā, ka valsts neapmaksā kādas zāles. Dažreiz tas ir pamatoti, bet daudz vairāk sūdzību nebūs pamatotas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]extranjero
2024-04-01 19:45 (saite)
Es pat domāju, ka daudzi veselības politikā iesaistītie arī atbalsta valsts finansēto modeli (ko es arī aizstāvu) un ASV modelis, kurā krietni pārmaksā par vienādiem rezultātiem, ir diezgan šausmīgs. Tas tiek bieži un pamatoti kritizēts, taču mēs nevaram to kritizēt ar nepamatotiem apgalvojumiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]extranjero
2024-03-21 00:11 (saite)
Un arī tas, ka es reizēm baidos skaidrot citiem lietas, kas man šķiet acīmredzamas, jo cibā parasti seko tādi uzbraucieni kā captain obvious.

Kā lai atšķir to, kad cilvēks ir pārpratis kaut ko no tā, kad tiešām tas visiem ir skaidrs un viņi to apšauba tikai ar sarkasmu?

Tāpēc man patīk Skota Aleksandra grupa, jo tur sarkasms ir nevēlams un skaidrot arī šķietami elementāras lietas ir ok.

Reti kur ir tāda čaritabla vide. Piemēram, tagad daudzi šokēti par to, ka Īlons Masks stāsta, ka lieto ketamīnu. Mani tas nepārsteidz, jo jau pirms pāris gadiem ketamīnu depresijas ārstēšanai apstiprināja UK. Es to klausījos konferencē prezentāciju ar visiem datiem no galvenā UK pētnieka šajā jomā.

Bet kad es to pieminu sociālajos tīklos, cilvēki saka, ka tas nav pareizi, jo apstiprināts ir esketamīns, nevis ketamīns, ko lieto Masks, pavisam cita viela.

Un es nesaprotu, vai šie cilvēki šo kritiku domā nopietni vai tikai lai uzbrauktu. Jo it kā jau saprotams, ka esketamīns ir ketamīna S-enantiomērs, savukārt, cilvēki ikdienā ar ketamīnu domā gan racēmisko maisījumu, gan jebkuru enantiomēru. Nav vienmēr vajadzīgs būt tik birokrātiski precīziem.

Skaidrs, ka Masks kā pasaules bagātākais cilvēks var palūgt ārstam jebko, lai eksperimentētu, un ārstu to iedos atbilstoši visām likuma prasībām. Tāpēc piekasīties tur īsti nevar, jo veselības dati ir privāti. Pat bagātniekiem var būt depresija. Vēl jo vairāk, šeit nevajag nosodīt zāļu lietošanu pret depresiju, jo tas var vairot stigmu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2024-03-21 09:57 (saite)
Enantiomēri var iedarboties dažādi, piemērs - talidomīds. Tur gan ir tā ķeza ka viņš organismā racemizējas un tāpēc vienalga rodas nepareizais enantiomērs. Ja neracemizējas - tad ir jēga norādīt kurš enantiomērs tike lietots. Ketamīns vispārīgi nav īsti OK jo atstāj neatgriezeniskas izmaiņas smadzenēs.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2024-03-21 10:41 (saite)
Protams, bet racēmiskā maisījumā jau ir abi, tāpēc tā iedarbība būs līdzīga.

Ketamīnu plaši izmanto anestēzijā. Tikpat labi var teikt, ka jebkuras zāles nav ok, jo itin visām zālēm ir blakusparādības, dažreiz neatgriezeniskas. Terapijā viss ir par ieguvuma/riska profilu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]begemots
2024-03-18 09:41 (saite)
> Walmart piemērs kā atbilde uz sociālisma kritiku par to, ka centralizēta pārvalde nav iespējama. Walmarta darbinieku ir vairāk nekā Latvijas iedzīvotāju un Walmart apgrozījums ir 10 reizes lielāks nekā Latvijas IKP, bet tomēr - Walmart ir centralizēta pāŗvaldība un lēmumu pieņemšana

Salidzinajums smiekligs -- Walmart ir konkretas jomas konkreta kompanija, kas darbojas saura, specifiska nozaree ar konkreti definetiem un ipasi nemainigiem merkiem, kuri turklat loti labi ieklaujas esosaas realas politiskas iekartas strukturaa. Tikpat labi mes varam apgalvot, ka Walmart spej taa darboties tikai un veinigi kapitalisma deelj,kuraa ir defineets.

(Atbildēt uz šo)


[info]juvenal
2024-03-18 17:47 (saite)
Par Walmart bija viena no 3 grāmatām, neesmu lasījis. Bet sociālistu ekonomikā jau jāprognozē tikai pieprasījums (gan patēriņpreču, gan kapitālpreču), jo piedāvājumu tad pieregulē "ar kloķiem" (robotiem dod uzdevumu strādāt). Un ik pa brīdim lasu visai advancētu grāmatu par krājumu vadību, visas tās abc preces, sezonālie efekti, modeļi, varbūtības un procesi, visas piegādes ķēdes pārvaldība utt. Informācijas ievākšana utt. Un vēl jau tas, ka sociālistu ekonomikā cilvēki būs godprātīgi - ko pasūtīs, to arī saņems (atvērs logu, kad drons pielidojis) un lietos.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]begemots
2024-03-18 21:32 (saite)
lūk tieši pēdējais ir tas ar ko sociālisti un komunisti ir visos laikos izgāzušies kā vecas sētas un nekādas tehnoloģijas to nemaina.

komunisms un sociālisms prasa noteikta tipa cilvēkus, bet šie iedomātie tēli iet pretī, arvien vairāk izskatās, ļoti dziļiem (bet nebūt ne unikāliem) cilvēku sugas aspektiem.

runa nav tik daudz par godprātu kā tādu, kā par nepieciešamību izcelties uz citu fona, viens no galvenajiem iemesliem-- lai būtu advancētākais/ā un iekārojamākais/ā pārošanās subjekts.

bet ir arī citi iemesli, protams -- uzdodam sev jautājumu: kāpēc labāk būt bagātam un varenam nekā nabagam un bezspēcīgam -- un skatāmies uz bioloģiskām ne psiholoģiskām atbildēm.

līdz ar to jebkura sistēma, kas cenšas nolīdzināt, radīs kroplus veidus kā izcelties. sociālisms var rasties dabiski sabiedrībā, kura pati ir evolucionējusi līdz noteiktam kultūras līmenim.

iespējams, ir sociāli veidi, kā to audzēt, bet sasniegt noderīgu sociālismu mehāniski ar tehnoloģiju palīdzību ir absurdi, līdzīgi kā sēdināt pērtiķus pie ekskavatoru stūrēm un gaidīt, kad tie izraks Volgas-Donas kanālu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]extranjero
2024-04-01 16:15 (saite)
Lieli uzņēmumi ir efektīvāki šādu iemeslu dēļ:

1) tiem ir pieeja plašākai informācijai, kas ļauj labāk modelēt

2) mēroga ekonomika ļauj samazināt izmaksas

3) standartizētas operācijas, vieglāk optimizēt un mehanizēt.

Mīnusi ir tādi, ka radošiem cilvēkiem ir grūtāk būt tikai skrūvītei tajā visā. Arī darba algas lielie uzņēmumi var noteikt zemākas.

Bet kopumā ekonomikai Walmart un citi lielie uzņēmumi ir ieguvums. Minimālās darba algas un sociālās garantijas var regulēt ar valsts politiku.

Konkurences trūkums varētu būt lielākā problēma, bet nav jau tā, ka Walmart nebūtu konkurentu. Ir, piemēram, Amazon un ebay.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?