Nezāles neiznīkst ([info]jan09) rakstīja,
@ 2021-04-23 08:01:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
dp
Dienas prieks:

***
Arī mazajām katlumājām un to lietotājiem jārēķinās, ka parasts apkures katls ar parastu skursteni un parastiem dūmiem vairs neatbilst valsts klimatneitralitātes sapņiem.
***
Jāatgādina vēl pirms dažiem gadiem valsts pati veicināja un aicināja mazo katlumāju pāreju no mazuta vai dīzeļdegvielas uz šķeldu. Pilnas ceļmalas krūmu, atjaunojams resurss. Pēc klimatneitralitātes pasludināšanas koksne nokļuvusi melnajā sarakstā pie akmeņoglēm un mazuta. Tai pašā laikā zaļā gaisma tiek dota centrālapkurē sadedzinātai gāzei, kas nebūt ne visur un ne visiem pieejama. Protams, visos dokumentos tiek piesaukti arī dažādi pasaku risinājumi - saules enerģija un citi bezemisiju siltuma avoti.
***

https://neatkariga.nra.lv/izpete/345448-emisiju-parrekinu-del-iespejams-apkures-sadardzinajums

/Kas tad bija tie lielākie piesārņotāji LV?
Protams, ka privātmājas ar krāsns apkuri un āra tualeti ;)


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]runcis
2021-04-23 12:29 (saite)
Viens no ietekmīgākajiem spēlētājiem EU noteikumos (arī par 'klimatneitralitāti' whatever the f that means), ir Vācija. Vācija pašlaik sāk atbalstīt Nord Stream 2 projektu, kaut projektam ir arī citi ļoti spēcīgi oponenti.
https://www.euractiv.com/section/global-europe/news/germany-backs-nord-stream-2-for-the-time-being-merkel/
https://www.express.co.uk/news/world/1425916/angela-merkel-nord-stream-2-germany-russia-ukraine-joe-biden-world-war-3
līdz ar to viens no dabai draudzīgākajiem un lētākajiem (!) un samērā viegli iegūstamajiem apkures energoresursiem - koksne, kļūst neērts, jo jābīda iekšā gāze. Jā, gāzei ir zināmas priekšrocības - sadegšanas produkts ir ūdens tvaiki, ogļskābā gāze un enerģija (ja vien gāzei nav piemaisījumu). Bez visādiem tur karbona savienojumu atlikumiem, kā var būt ar malku. Pašai Eiropai sava gāze nepietiek, līdz ar to jāimprotē, lai nodrošinātu sava elektorāta komfortu un nesprēgāšanu. Un te rodas iespēja no visādiem lielā šaha galda spēlētājiem politiskajai šantāžai un teritoriju nesodītai aneksijai, okupācijai, neslēptiem noziegumiem, par kuriem citkārt hāgas tribunāla priekšā nāktos sēdēt utt. but who cares, ir taču klimatneitralitāte jāpanāk.
Ja varturiem tiešām interesētu planētas nākotne, tad uzsvars tiktu likts, piem., uz cold-fusion vai elektroenerģijas iegūšanu no jonosfēras, ko ar panākumiem jau gadsimtu atpakaļ veica Tesla. Utopiski?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)

;)
[info]jan09
2021-04-23 17:18 (saite)
Padarīsim LV neatkarīgu no RUS gāzes piegādēm! Pirksim 2x dārgāko US gāzi! ;)
Neviens nerunā par svarīgāko - neatkarīgu no ārvalstu piegādēm un pašpietiekamību, un malkas/šķeldas/kīdras dedzināšana to nodrošina.
Vnk LV ministriju klerki izceļas ar pārcentību un klanīšanos visiem ārpasaules vējiem, bet LV intereses vispār neņem vērā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]hessin
2021-04-23 13:24 (saite)
varbūt laukos vēl ok, bet, piem., Āgenskalnā, kur pilns ar malkas apkuri, ziemā pie nepareiziem laikapstākļiem diezgan smokošs gaiss.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)

;)
[info]jan09
2021-04-23 17:13 (saite)
Nu tad paredziet valsts atbalstu citas apkures ierīkošanai!
Kur tad paliek miljoni, ko LV iegūst par pārdotajām CO2 kvotām?
Nemaz jau nerunājot par "naudas ir tik daudz kā nekad".

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: ;)
[info]hessin
2021-04-23 17:49 (saite)
Būtu labi, vnk programmas trūkums nepadara malkas apkuri labāku mūslaiku pilsētas apstākļos. Var paskatīties Krakovas gadījumu.
Lauki ar savām viensētām varētu turpināt kurināt, tur tāpat maza daļa dzīvo.
(Bet kanalizācijai vispār bija/ir programma, tad moš apkurei arī būs)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?