Nezāles neiznīkst ([info]jan09) rakstīja,
@ 2020-07-15 11:24:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
ps
Piebilde pie iepriekšējā posta:

Jā, lieki 20km nav nekas liels, pieaugušam cilvēkam. Cilvēki regulāri ikdienā braukā garus ceļa gabalus, kā Talsi-Ventspils, Talsi-Rīga, Valmiera-Rīga, Jelgava-Rīga vai Bolderāja-Vecmīlgrāvis.
Tomēr, es esmu par to, lai pamatskola nav tālāk par 5-10km no bērna mājām, lai pagasta centrā būtu ārsta prakse, bankomāts, bibliotēka, bērnudārzs un pamatskola!
Valstij IR pienākums uzņemties zināmas sociālās saistības pret iedzīvotājiem, nevis nepārtraukti celt nodokļus! (jaunākā ziņa - tiks celtas īpašumu kadastrālās vērtības, attiecīgi arī nodoklis).

Valstij nav naudas? Muļķības, naudas ir daudz, tikai vēl vairāk ir "pietuvināto" liekēžu.
Samazināji skolas - samazini IZM štatu, un kas svarīgākais - pielipušās "aģentūras"; samazināji slimnīcas - samazini VM un aģentūru štatus!
Vēl labāk - nodot valsts funkcijas ārpakalpojumā EST vai LT.

Ja ne - oficiāli pasludiniet laukus par "degradētajām zonām" - nesniedziet pakalpojumus, bet arī neprasiet nodokļus, un lai izdzīvo stiprākais!

UPD biju iekrities "rakstu banāns, domāju ābols" lamatās.
Attiecīgi teksts "...lai pamatskola nav tālāk..." tika domāts un jālasa "...lai sākumskola nav tālāk...", tb sagatavošanas un sākumskolas klasēm jābūt uz vietas miestā.
Piekrītu, ka 4-9.klases var braukāt, un viņiem var būt vajadzība pēc papildus ārpusskolas nodarbībām.
Atvainojos visiem lasītājiem un komentētājiem.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]termostats
2020-07-15 14:48 (saite)
Problēma ir nevis naudas, bet cilvēku trūkums. Tā pat nav problēma, tā ir objektīva situācijas attīstība. To sauc arī par urbanizāciju un tā notiek visur.

Un tā tas fkin būs, jo laukos cilvēki kādreiz nodarbojās ar ko? Ar lauksaimniecību. Lauksaimniecībā tajos laikos bija nodarbināts liels cilvēku skaits, jo nebija tādas modernas tehnikas kā šobrīd vai arī tehnikas nebija vispār, šobrīd tehnika ir un tāds cilvēku daudzums nav un vairs nekad nebūs vajadzīgs. Dzīve laukos kļūst par elitāru pasākumu, kurš der tiem, kuri darbu dod paši sev, strādā attālināti vai arī var atļauties braukt uz kādu no centriem, kur darbs ir. Un jā, laukos ir pašiem jārūpējas par daudzām lietām, kuras pilsētā ir izdarītas tavā vietā. Protams, ne visiem tas patīk vai der, un arī tāpēc notiek tā urbanizācija.

Tu tiešām gribi, lai tavi vai citi bērni mācās kaut kādās mikro skolās, kur viņu ir padsmit gabali uz visu skolu, bezmaz pa vienam katrā klasē? T.i. vārās savā sulā, bez iespējām kaut vai tik elementāri kā savākt komandu, lai piedalītos jebkādos konkursos vai sacensībās? Var runāt kaut ko riņķī un apkārt par "individuālu pieeju" un ko tur vēl, bet kaut kādā brīdī bērniem ir jāiemācās arī dzīvot sabiedrībā, sadarboties, veidot kontaktus. Ko tādā siltumnīcā izdarīt vispār nav iespējams. Jautājumu par interešu izglītību, kas ir vispusīgas attīstības pamatā, arī kaut kā mazo skoliņu fani izvēlas ignorēt.

Vai arī tu domā, ka atvērs katrā pagastā pamatskolu, bērnudārzu, ārsta praksi un bibliotēku (kuru darbināšanai vajadzēs piesaistīt viesstrādniekus), un tad pēkšņi cilvēki no pilsētām masveidā metīsies uz laukiem, lai šos pakalpojumus izmantotu? Nu tā nenotiks, pateikšu priekšā.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)

?
[info]jan09
2020-07-15 15:07 (saite)
ES ticu, ka ir grūti saprast tekstu, kurā ir vairāk par 5 teikumiem, tādēļ mēģināšu paskaidrot:

Esošajos pagastu centros bija/ir gan skolas, gan veikali, gan pasta nodaļas, gan ambulances, gan bērnudārzi, gan bibliotēkas - attiecīgi nekas NAV jāceļ no jauna, bet vnk jāsaglabā pakalpojumu minimums - elementāras EU valsts funkcija.
(Te es nerunāju par pierīgas burkānu un kartupeļu laukos saceltajiem jaunajiem ciematiem, tiem tiešām nav infastruktūras, un gan jau arī nevajag, pēc dažu loģikas).

Vai vārds PAMATSKOLA ir saprotams? Tur nevajag republikas mēroga konkursus uc ekstras, ne interešu izglītības (vienalga neviens izņemot dažus "talantus" no IZM nesaprot, ko tas nozīmē, un kā to realizēt).

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: ?
[info]termostats
2020-07-16 00:42 (saite)
PAMATSKOLA ir pirmās deviņas klases. Jā tieši tad vajag interešu izglītību (mūzikas un mākslas skolas, sports, pulciņi), tāpar arī dalība konkursos, sadarbības programmās un citās aktivitātēs ir ļoti svarīga, it īpaši laukos, kur dzīves temps ir lēnāks nekā pilsētās. PAMATSKOLA ir laiks, ka veidojas personība, nostiprinās intereses utt. Tieši šajā laikā ir ultra svarīgi bērnam parādīt pasauli un tās iespējas, nevis turēt mucā un barot pa spundi.

Infrastruktūru vajag, bet jāsaprot, ka šis un tas ir mainījies un lietām jāpieiet racionāli. Ja kaut kur ir jāinvestē, tad tie ir ceļi un sabiedriskais transports.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ratatoska
2020-07-15 19:16 (saite)
A tev nekad nav ienācis prātā, cik katastrofāli zemā līmenī ir tā izglītība mazajos miestos? "Ka tik tuvu mājām", bet visus priekšmetus pasniedz trīs skolotāji, skolā nav normālas tehnikas, dabaszinību kabineta, pulciņu. Nav pietiekami lielu klašu, lai bērniem būtu normālas komunikāciju iespējas - visi tā kā tādā slimā SOS ģimenē. Man ir pieredze ar vienu savu bērnu - es uzskatu, ka tie, kuri tais mazajās skoliņās sūta savus bērnus, viņus aplaupa un ir vai nu pārāk truli, vai nodzērušies, lai saprastu, ka tādējādi grauj viņu nākotni. Nevar uz bērnu rēķina uzturēt dzīvību miestos.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]termostats
2020-07-16 00:00 (saite)
Tieši tā.

Pie tam ta "dzīvības uzturēšana miestā" arī ir tāds stipri nosacīts jēdziens, ja vairākums dzīvo viensētās. Attiecīgi kaut kur jābrauc ir tā vai tā, un ja jāizvēlas vietējā skoliņa "ar misiju" vai normāla skola ar adekvātu piedāvājumu, tad izvēle ir puslīdz skaidra.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]barbala
2020-07-16 20:05 (saite)
Lūk. Tā ir bērnu nākotnes aplaupīšana savu kompromisu vārdā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?