Nezāles neiznīkst ([info]jan09) rakstīja,
@ 2019-06-27 07:36:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
app
atgriežoties pie publicētā:

http://www.la.lv/traktoristu-laiks-ir-beidzies

***Lai brauktu ar traktoru, faktiski jau vajag inženiera izglītību. Protams, ka mums arī ir jāmāca inovatīvā lauksaimniecība: jāapmāca, kā lietot modernāko tehniku, dronu tehnoloģijas. Ar agronoma izglītību lauksaimniekam vairs nepietiek.
Tātad jaunā tendence ir, ka traktoristam vajag augstāko izglītību.
Tā ir. Ar traktoriem brauks inženieri, nevis traktoristi.***

Tīri interesanta intervija, bet, izlasot citātu, "sacēlās" jautājumi:
Vai turpmāk traktoristiem sāks maksāt algas kā inženieriem? Ir labs piemērs - mežizstrādes tehnikas (ts forvarderu) operatori, kas saņem pat vairāk.
Inženieru trūkst jau tagad - kā tas iespaidos industriju/algas (stc, vismaz UK es lauksaimniecības inženieriem neredzu tās lielās algas, vismaz ne servisa jomā strādājošajiem).

Vai šī tendence pārmetīsies arī pie slaucējām un rūpniecisko iekārtu apkalpes operatoriem? Arī nākas strādāt ar tehnoloģijām, robotiem etc
Izskatās, ka lauksaimniecību spiež iet štatu virzienā - ĢM sēklas, daudz ķīmijas, industriālā lauksaimniecība, nekāda dabisko mēslojumu vai augsekas maiņu.
Solis tuvāk mākslīgās barības tirgum.

/UPD pavisam nesen jau šo tēmu pieminēju:
http://klab.lv/users/jan09/366560.html?nc=7


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)

?
[info]jan09
2019-06-28 11:23 (saite)
KAUNAS?
No kā?
Nezinu, cik dziļi zini tēmu par lauksaimniecību vai enerģētiku - LLU māca gan pamatus, gan modernās lietas, kā elektotehnika, elektronika, CAD, automātika un PLC, iekārtas, motori, elektroapgāde un tīkli, ekspluatācija un projektēšana utt.
Attiecīgi, tās ir lietas, ko izmanto visur, ne tikai lauksaimniecībā.
BET, pārtulkojot LLU diplomu svešvalodā (stc, nupat atklāju, ka arī latviskie fakultāšu nosaukumi ir mainīti, slava visaugstākajam!), kas skanēja Lauksaimniecības universitāte, Lauksaimniecības Enerģētikas institūts, Lauksaimniecības inženieris enerģētiķis - parādās WTF monents, kurš lauksaimnieku ņems darbā apkalpot industriālās iekārtas?
;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: ?
[info]extranjero
2019-06-28 12:29 (saite)
Te jau parādās kauns un šaubas “Kurš ņems darbā lauksaimnieku?” Tieši otrādi – ja mūsdienās lauksaimnieks ir daudzpusīgs, jaunāko tehnoloģiju pētnieks un apguvējs, tad ar to nevajadzētu būt problēmām. Tieši šādu speciālistu visiem vajadzēs.

Šeit jau parādās tas, ka ne jau pats vārds nosaka, cik tu labs esi, bet gluži otrādi – prasmes un panākumi noteiks, ar ko šis vārds citiem asociēsies. Laikam latviskās LLU versijas aizstāvēji lepojas ar savu vēsturi un nosaukumu, savukārt LULST piekritēji nav pārliecināti, ka viņu prasmes pamanīs, un baidās, ka rietumi viņus nesapratīs.

Principā, ja jaunais nosaukums labāk atbilst viņu profilam, tad viss ir pamatoti. Bet tas, ka viņi maina tikai angliski, parāda, ka motivācija nav gluži tīra.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

...
[info]jan09
2019-06-28 12:56 (saite)
Vai tu vispār lasi manus tekstus? Tikko uzrakstīju, ka ARĪ latviskie nosaukumi IR izmainīti! Es ne par vērtībām/vēsturi uc filozofisku hu1ņu runāju.
OK, laikam nesaprotami skaidroju - kauns un WTF ir ne jau tam LLU enerģētiķu absolventam, bet dabā rodas problēma, ka aģentūras vai uzņēmuma pārstāvis paskatās uz CV un "atšuj".
Ir sanācis runāt par šo tēmu te UK ar nozares inženieriem, pārtulkojot agrākos LLU nosaukumus, un visiem ir jautājums - ko gan lauksaimnieks saprot no industriālajām iekārtām? Nah mums vispār ar tādu runāt?
Nomaini vārdiņus agricultural/rural ar industrial, un pasaule sadodas rokās, kaut tavas zināšanas un pieredze nav mainījusies ne par mata tiesu (atskaitot prasmi rakstīt CV UK vajadzībām, kas ir noderīgi).
Tieši ši praktiskā daļa ir tā, dēļ kuras es ar visām 4ām atbalstu LLU zīmola/nosaukumu maiņu.
btw - piem. Lattelekom 2x pārzīmolojās (ar nosaukuma maiņu), vai arī te tu piesauktu tos pašus argumentus, ko LLu sakarā?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: ...
[info]extranjero
2019-06-28 13:20 (saite)
Es runāju par to, ka nav mainīts LLU latviskais nosaukums. Fakultāšu nosaukumiem vispār nav nozīmes, jo tie diplomā neparādās.

Ja kādu atšuj aģentūra, tikai tāpēc, ka viņiem nepatīk universitātes nosaukums, tad ar šādu aģentūru sadarboties nav jēgas, jo tur strādā lohi.

Nezinu, kāds tam vispār sakars ar Tet.

Pastāstīšu tev gadījumu par savu pieredzi Braitonas Universitātē. Tā nav labākā UK, nav pat pirmajā simtniekā, bet mācībspēki un aprīkojums ir labā līmenī. Mans farmācijas kurss bija ļoti interesants un daudzpusīgs.

Braitonā ir vēl otra augstskola – Saseksas Universitāti, kas augstu kotējas. Vai tik reiz nebija 7. vietā? Par viņiem vienmēr ziņās raksta, kādi viņiem ir izgudrojumi utt. Tur studē arī ārsti un farmakoloģijas pētnieki. Tad viņi izdomāja, ka vajag arī farmācijas kursu, tāpat kā Braitonas Universitātē. Kursu noorganizēja, studenti pieteicās, bet 4 gadu laikā viņiem neizdevās dabūt akreditāciju šim kursam. Reāli džeki nomācījās 4 gadus, lai dabūtu diplomu, kuram ir tualetes papīra vērtība, jo bez akreditācijas viņi pat nevar uzsākt mācekļa praksi aptiekā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

;)
[info]jan09
2019-06-28 13:58 (saite)
Par pēdējo - nebiju domājis, ka UK tā notiek...
Man te lokāli kko tieši man interesējošu māca tikai Lincoln uni.
Pašam reiz gadījās LV pamācīties kursā, kas 2u gadu laikā tā arī netika pie mums sākumā solītās akreditācijas. Bet, tas bija bezmaksas, un nepilna laika, attiecīgi nācās piedot un aizmirst ;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?