Nezāles neiznīkst ([info]jan09) rakstīja,
@ 2015-01-07 18:45:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
atsebjatina
radusies kāda puksta komentāru iespaidā:

http://klab.lv/users/fedrs/1679914.html?nc=8



par ts radiorūpniecību, saistību atruna vispirms:
talajā pagajušajā gadsimtā mācījos radiotehniku, sanāca praksē pastradāt gan vecajā Popova rūpnīcā (kur šobrid as Diena bāzējas), gan jaunajā RRR, + biedri no citām plūsmām pastāstīja par praksi VEF, + vēlēkos gados kolēģos sakarniekos bija cilvēki gan no RRR, gan VEF, piem. tam tehniski zinoši un interesantās pozīcijās strādājoši.
+ UK sanācis pastrādāt pie radio un elektrotehnisku izstrādājumu ražošanas, mazliet pārzinu nozari.

par militārajiem pasūtījumiem, Alfu, RRR/VEF filiālēm Jelgavā, Alūksnē, Kandavā nav iekšējas informācijas, attiecīgi neizskatīšu, + ļoti daudz visvisādu nianšu, kuras nezinu.

kas nosēdināja RRR (un ne tikai)
nesamērīgais administratīvais aparāts - uz 6 rūpnīcas stāviem 12 stāvi ar administrāciju, ne sliktāk kā šobrīd valsts/pašvaldību kantoros,
veiklie pietuvinātie kooperatīvi kā Rigonda-serviss, piegādes un realizācija caur šamiem, rūpnīca zaudēja vismaz pusi, vai pat vairāk finanšu,
plānveida ekonomikas sabrukums, noieta un pirktspējas apsīkums, jaunu tirgu neesamība, jaunu produktu neesamība, garām palaistās iespējas pagulties zem ārzemju uzņēmumiem, vnk badīgums.

protams, ne VEF, ne RRR esošajā formāta nebija dzīvotāji, bet nevienam jau neinteresēja kko saglabāt - nauda par iekārtām un metāllūžņiem nāca uzreiz.
Pārdot plastmasas detaļu presi uz Poliju, un pēc tam pirtk katru plastmasas detaļu no viņiem par 0.50$ ir konkurētspējīgāk ;)
Iztīrot VEF vismazāk izlaupītos korpusus no metāliem, lielveikala izbūvēšanai, ļoti ticams, "investoriem" pašu nauda vispār nebija jāizdod, labs bizness!

kas varēja izdzīvot?

tikai spekulācijas:
VEF eksperimentālais cehs (ļoti labi speciālisti bija, un tīri labs aprīkojums), telefona centrāles VEFā skrūvēja līdz kādam 2005, ne sliktākas par Panasonic, pats vienu uzstādīju kantorim, mosh vēl kkas izdzīvotu, ja Goodmans un co nebūtu pasūtījuši japāņus ar piedāvājumu,
no RRR - akustikas cehs, plašpatēriņam vidēja līmeņa sistēmas skrūvē vēl joprojām, kkas dzirdēts pas barošanas bbloku salikšanu, arī bija speciālisti.

par brāķa procentu? laikam jau atkarīgs no kvalitates kontroles - 10% no ienakošā pārbaudās, ja ir problēmas - tad visa partija, un sūtās atpakaļ. attiecīgi, ja neliek sūdus iekšā, nekāda zverīgā brāķa procenta nav. un jā, brāķis gadās, tāda ir ražošana. negribi brāķi - tad pasūti radiodetaļas no japāņiem.

kam ir pieprasījums? piem, pusfabrikātiem, būvēt PCB uz pasūtījuma, kā to dara rumāņi. cena kā ķīniešiem, kvalitāte kā eiropā.
Ungāri prieks Philips HiFi aparatūru skrūvēja
bet nesen Hansa Elektronikas šefs raudāja, ka neesot vairs LV speciālistu - neticu, ka visi jau mirusi. tuvu pensijas gadiem gan, tas tiesa. vai vnk maksāt negrib, kas ticamāk. dzirdēju, ka HE Venstspilī neko vairak par minimumu nepiedavajot.

par militāro rūpniecību brīvajā LV:
bija ideja par munīcijas razošanu/atkārtotu uzpildīšanu "Arsenāla" teritorijā - sekmīgi nožmiedza, lai atkatus nezaudētu. vismaz formas šuva vietējie, kas pluss ;)
ja jau vagonrūpnīca un kuģu būves rūpnīcas nīkuļo, nah mums tanku rūpnīca?
ieročus arī nedrīkst LV ražot, ka tik kāds nesadomā uz kungiem patrenēties.

mosh nākotnē vēl kko pierakstīšu, kaut gan - nez vai ;)




papildinu ar linku:

http://www.rubaltic.ru/article/kultura-i-istoriya/pamyatniki-okkupatsii_18122014/
http://www.retrotexnika.ru/


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]unpy
2015-01-07 19:41 (saite)
Par RRR - skrūvē arvien vēl salīdzinoši šauram patērātāju lokam vidējā++ līmeņa sistēmas un mēbeļu cehs vēl pavisam nesen skrūvēja kokam pietuvinātus galdiņus visādiem tur samsungiem, panasonikiem un tamlīdzīgiem.

(Atbildēt uz šo)


[info]sirdna
2015-01-07 20:54 (saite)
skaidrs, paldies.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)

;)
[info]jan09
2015-01-07 21:08 (saite)
npk

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]kramers
2015-01-07 21:12 (saite)
Bija jau vēl Rīgā divas aviācijas remontrūpnīcas, Rozto un Ellars taisīja elektroniku kosmosam. Daudz kas bija.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)

ooo
[info]jan09
2015-01-07 21:37 (saite)
par tādam kosmosa elektronikas ražotnēm nezinaju....

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: ooo
[info]kramers
2015-01-07 22:01 (saite)
Tai laikā pat ceha darbinieki īsti nezināja ko viņi ražo :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]tipa75
2015-01-07 23:48 (saite)
Rīgā tagad ir jauna aviācijas remont - emm- stacija, nez vaipar rūpnīcu var nosaukt. Lidostai blakus. Man tur paziņa Boingus remontē.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?