Comments: |
| From: | tante |
Date: | March 6th, 2012 - 08:22 pm |
---|
| | | (Link) |
|
ja tev ir pieejami normāls (īsts, nevis veikala!) piens un normāls biezpiens, tad es varu tevi iemācīt gatavot divu veidu sierus - tipa k`a jāņu (vairāk uz talsu rituļa konsistenci) un tipa, kā kausēto, tikai cietāku - griežamu, nevis smērējamu.:)
ir pieejams īsts lauku piens un no tā paša piena taisīts biezpiens. (vai arī var iemācīt kā no piena biezpienu sataisīt). man pašas māmuliņai bija šī zināšana, bet pa burbuļa laikiem, kad pat savām kājām aš uz sirsniņmāju neiet, viss padomiņš zudis :(
varbūt var apvienot pelmeņu pasākumu ar siera siešanu? vai jātaisa divi atsevišķi?
| From: | tante |
Date: | March 6th, 2012 - 08:28 pm |
---|
| | | (Link) |
|
var arī kopā - viens otram netraucē..:)
primitīvu biezpienu taisa gauži primitīvi - saraudzē pienu, uzvāra, nokāš marlē un notecina to kas paliek no savārītā raudzētā piena..:) bet kilogramam biezpiena (ar mazāk sākt mācīties nav vērts), vajag diezgan padaudz rūgušpiena - vairs neatceros cik..:)
| From: | tante |
Date: | March 6th, 2012 - 08:31 pm |
---|
| | | (Link) |
|
nu jā - apmēram tā varētu būt - sen neesmu biezpienu vārījusi..:)
mēs ik pa brīdim uztaisam :)cits smeķis
| From: | tante |
Date: | March 6th, 2012 - 08:38 pm |
---|
| | | (Link) |
|
man normāls piens nav pieejams jau sen, tāpēc nav bijis vajadzības rūgušpienu nekur izlietot..:)
ai, mums kaimiņos govs :DDD
| From: | tante |
Date: | March 6th, 2012 - 08:52 pm |
---|
| | | (Link) |
|
drīz sākšu jūs apskaust - janvārī zaļo pētersīļi vasaras siltumnīcā, ir baisens, pagalms, kur plikam izmesties, pagrabi un tagad vēl arī govs kaimiņos atklājas..:))
jā, jā un vēl ar to visu jātiek galā dzīvojot kā jau pa laukiem:DDDD a baseinā man franču ķirbis šogad ieplānots, šamam caurvējš edz nepatīkot :))
| From: | tante |
Date: | March 6th, 2012 - 09:03 pm |
---|
| | | (Link) |
|
par ķirbjiem es vēl pagaidām nekur, izņemot vien`aorzoto un vienā zaptē, neorientējos - par ķirbjiem drīxti man stāstīt visu ko, es visam noticēšu..:)
ķirbjus nevajag, skat, tos no up var dabūt, kas audzējot simtiem un tad pūdējot, vēl tagad no viņas var dabūt, gan jau arī nākamajā.
varbūt labāk krūmu mellenes vai cukurzirņus? :D
tā arī tā ne-korporāciju barības ķēde veidojas, lol :D
šitais eksperimentam, tāds no kā amurikāņi savus pumpkin pie taisa, ļoti miltains. man arī vēl viens no pagājuša gada nenokauts :)
nu tur ir varianti arī ar mazāk miltiem, bet ļoti garšīgi ai, nu dzīvot takš vispār neveselīgi :DDDD
| From: | up |
Date: | March 6th, 2012 - 09:13 pm |
---|
| | | (Link) |
|
es šogad ķirbjus nestādīšu! nu varbūt tikai pārīti
sstādi mellenes, stādi mellenes - tās lielās dārza versijas augot kā negudras, es iešu Tev lasīt (man ļoti patīk lasīt krūmogas) pret kādu spainīti pretī :D
| From: | up |
Date: | March 6th, 2012 - 09:18 pm |
---|
| | | (Link) |
|
man nav nekāda info par šitām, ne kādu zemi viņam vajag, ne stādus kur dod. bet es tev varu iznomāt vietu dobei, ja tu gribi :D
es anarho-sindikātists, es meklēju, kur un kā pa barteri savstarpēji ko apmainīt/izdarīt, nevis čaukstošu $ nolikt :D
a tās krūmenes tagad baigais haips, manuprāt, visos ar dārzkopību saistītajos stūros var dabūt infō.
| From: | up |
Date: | March 6th, 2012 - 09:25 pm |
---|
| | | (Link) |
|
es jau no tevis naudu neņemtu - tu varētu audzēt dārzeņus priekš sevis manā zemē un pie viena manu dobi izravēt :D
tad jāmeklē kāda šķirne, kas ir pusmežonīga, jo līdz Tevīm es varētu aizkulties tikai tad, kad pati no centra uz mājām brauktu :D jo uz piepisētu transportiem atlaižu man, diemžēl, nav :D no otras puses - tie krūmi nav baigi jāravē un jākopj, iedēsta un gaida ogas. abet tās nolasīt ir viens pūtiens
| From: | up |
Date: | March 6th, 2012 - 09:31 pm |
---|
| | | (Link) |
|
visi tādi čaklīši :D man, piemēram, kad upenes jālasa, gribas iešaut sev kājā.
ōōō, upenes!!!! nopietni, ja Tev jālasa ogas, raksti man, es to izdarīšu, man tiešām nēēēnormāli patīk lasīt KRŪMU ogas, īpaši ērkšķenes, jāņogas, upenes u.tml. (zemenes, mežonīgās mellenes u.tml. nepiedāvāt)
tad vari nobriest nolasīt manas jāņogas... es viņas neēdu līdz ar to nezinu kur grūzt
oi, jopt!!! šitas tak ir piedāvājums!! Grūž viņas nekur - maraziļņikā pa porcijām iekšā un ziemā taisa lielākoties morsus gripas laikā, var arī visādus ķīseļus, želejas, uzputeņus, ievārījumus etc.
| From: | tante |
Date: | March 6th, 2012 - 09:49 pm |
---|
| | | (Link) |
|
manā marazilkā stāv vienas jāņogas jau divus gadus...
kaut kā galīgi piegriezušās tās jāņogas..:(
drīksti atdot man, iemainīšu pret zaļas tējas paciņu un izderšu visas vienas dienas laikā :D
ne, ne tas nav ēdams, tas tikai smukumam :DDD es katru gadu meģinu tikt no viņām vaļā
| From: | tante |
Date: | March 6th, 2012 - 09:55 pm |
---|
| | | (Link) |
|
netixi nekad!!!.:) mēs fazendā izrakām tos jāņogu krūmus, takš tās maitas saknes, izrādās, pavisam mierīgi dzen ārā no zemes jaunus krūmus..:)
vajag stiept uz Mājas Svētību. Ja arī vaļā netiek, tad varbūt kādam citam kāds labums. vai arī stādīt ceļmalā, lai putniem, kukaiņiem un citiem mošķiem tiek (tik jāuzmanās no bomžiem, kas pēc tam tādas svina pilnas tirgū burciņā tirgo)
| From: | tante |
Date: | March 6th, 2012 - 10:00 pm |
---|
| | | (Link) |
|
mana fazenda ir dziļi Kurzemes mežos - tur ir tikai vietējie bomži pieejami, bet tiem visiem pašiem savi ogulāji mežojās..:) garāmejoši bomži tik dziļā mežā nemēdz klīst iekšā..:)
a putni ir izvēlīgi - tie daudz labprātāk ēd sarkano ērkšķogu rozīnes no krūma, nekā jāņogas..:) nu un ķiršus arī, protams, tie ēd ar gardu knābi..:)
zinu, zinu man jau tāpat ar viņām iet
bet tas taču lieliski, ka jūsu zaļumi tādi īsti un dzīvelīgi, nekā vēl nezina par lielajām korporācijām, kas kastrētu sēklu uz skaita pa naudiņām izdala un pēc gada jāiet pirkt pie viņiem atkal, jo augs citu augu vairs uztaisīt nemāk, bet, ja nošmaucies un pa aplinkus ceļiem uztaisi, dabūt tiesu, sodnaudas un cietumu sev pār galvu!!!
Cik saprotu, tad tā gluži nav, par to kastrēto sēklu. Bet ja pērk un audzē modificēto, tad jāparaksta līgums, ka piekrīt sēklai neievākt. Un tad, kad modificētie mutanti caur bitītēm, vēju un citiem zvēriem inficē/ievācas blakus laukos, kas pieder pavisam citiem, līgumu neparakstījušiem un no pašu ievāktās sēklas audzējošiem, tad korporācija paņem sev arī viņu ražu, vai liek maksāt, jo tas ir viņu "īpašums" - patentētā dzīvības forma.
tas ir M. pupiņu gadījumā. bet ir arī zaļumi, kas uzdarināti bez sēklām (lai napgrūtinatu balto cilvēku mutes dobumus ar pārlieku liekām darbībām) un sākas laboratorijā. Dažus var jau pavairot ar spraudeņiem vai tml., bet tad var dabūt iekšās
| From: | tante |
Date: | March 6th, 2012 - 09:54 pm |
---|
| | | (Link) |
|
pret piparmētru tējas paciņu mainīšu labprāt..:) lai gan tikpat labprāt arī tāpat - bez bartera varu atdot..:)
| From: | up |
Date: | March 6th, 2012 - 09:42 pm |
---|
| | | (Link) |
|
nu man pašai nav vēl saauguši koki/krūmi, ceturtais gads tikai. man vairāk aktuāla stādīšana, nekā augļu novākšana :D bet es kā murgu atceros, kad bija pie opja jālasa. pedējos gados gan to dara viņa sieviete un es dabuju izšļūkt.
man patīk avenes lasīt, tajās lielajās plantācijās, mēs tā zaptēm ogas gādājam -braucam pašlasīt uz svaru.
| From: | up |
Date: | March 6th, 2012 - 09:52 pm |
---|
| | | (Link) |
|
bet tās mellenes es mēģināšu sšogad iestādīt
| From: | up |
Date: | March 6th, 2012 - 09:32 pm |
---|
| | | (Link) |
|
jātaisa tāda štelle augšā kā community garden
nuja! mums it kā arī vienā galā lauku pleķītis ir, bt tur uz vietas neviens nevaktē un līdz ar to man ir nelabas priekšnojautas, ka jebkam, kas tur augs nepieskatīts, ātri vien pieaugs kājas..
it kā jau rīdzinieki varot īrēt mazdārziņus (sīkāks infō pie rasbainieka), vienīgais, tur tā pati uzraudzīšanas problēma..
| From: | up |
Date: | March 6th, 2012 - 09:27 pm |
---|
| | | (Link) |
|
nē nu gūglēt es arī māku un gadatirgos ir redzēts un būs arī noteikti šopavasar. bet t;a globāli, neesmu tēmā iedziļinājusies - mums topā ir zemenes un avenes
es tādā ziņā, ka no šitiem ir pirkts
| From: | up |
Date: | March 6th, 2012 - 09:34 pm |
---|
| | | (Link) |
|
man ar aldermani nav tā labākā pieredze. es labprātāk pērku no mazajiem privātajiem.
tptu, tpu, tpu līdz šim it kā neko sliktu nevar teikt
| From: | str |
Date: | March 6th, 2012 - 09:26 pm |
---|
| | | (Link) |
|
viņas sāk dot ražu manuprāt tik otraja gadā
| From: | tante |
Date: | March 6th, 2012 - 09:17 pm |
---|
| | | (Link) |
|
tu tā kā mana znota mamma - "es šogad neko nesēšu, nestādīšu - man noriebies, ka rudeņos tā visa novākšana aizņem tik daudz laika!" - rezultātā, kā dārzā kaut kas sāk augt, tā sākās burkošanās sezona un ilgst līdz pat novembrim, pagrabā nevar normāli ieiet, jo viss aizkrauts, visās istabās pa stūriem mētājas ķirbji un kabači (dažādas šķirnes)..:) un šitā katru gadu..:DDDD
| From: | up |
Date: | March 6th, 2012 - 09:19 pm |
---|
| | | (Link) |
|
tā ir slimība, jā. es jau sēklu kolekciju esmu ienesusi no garāžas, stāv uz galda, iedvesmu gaida :D
| From: | tante |
Date: | March 6th, 2012 - 09:22 pm |
---|
| | | (Link) |
|
es arī jau esmu drusku aplipusi - man te nav neviena poda mājās, bet atvedu no viņu dārza vienu mazu, mazu maisiņu zemes, sastūķīju pa tukšām bleķa bundžām un man pašlaik uz palodzes ir izdīguši Lolo Rosso salāti vienā bundžā, citronzāle un dilles citā bundžā un es nevaru paprovēt audzēt uz virtuves palodzes gurķus un tomātus, jo baisi maz to zemi paņēmu..:)
| From: | up |
Date: | March 6th, 2012 - 09:24 pm |
---|
| | | (Link) |
|
maximās pa latu dod 20litru maisu ar zemi tiem, kam nav savu pērno kurmju rakumu no kā pagrābt
| From: | tante |
Date: | March 6th, 2012 - 09:26 pm |
---|
| | | (Link) |
|
manā miestā tikai vienixīgā maxima - nekad nekā tamlīdzīga tur neesmu manījusi..:) bet, ja godīgi, neesmu arī īpaši skatījusies..:)
| From: | up |
Date: | March 6th, 2012 - 09:28 pm |
---|
| | | (Link) |
|
tas jau nāk tā epizodiski - uz pavasari. tagad domājams, ka ir visās
| From: | tante |
Date: | March 6th, 2012 - 09:28 pm |
---|
| | | (Link) |
|
parīt taisos noiet garām, varbūt ieiešu iekšā arī..:)
padomāsim par šo visu tālāk epastos :)
| From: | tante |
Date: | March 6th, 2012 - 08:31 pm |
---|
| | | (Link) |
|
līdz 24. laika pietiekoši..:)
| From: | str |
Date: | March 6th, 2012 - 08:32 pm |
---|
| | | (Link) |
|
jo liesāks piens ( kaut nokrejost) jo vairāk sanāk tā biezpiena
| From: | tante |
Date: | March 6th, 2012 - 08:35 pm |
---|
| | | (Link) |
|
wo! paldies, par infu..:) šito es, man šķiet, pat nezināju vēl līdz šim brīdim..:)
o! izrādās manas vecmammas māsai (lai miers viņas pīšļiem) bija taisnība par "graudā" ņemamo piena kannu, kur 1) vispirms atkrejo pienu un dabū krējumu 2) no daļas krējuma sataisa sviestu 3) no daļas piena sataisa biezpienu 4) no daļas biezpiena sataisa sieru.
| From: | tante |
Date: | March 6th, 2012 - 08:39 pm |
---|
| | | (Link) |
|
pa manam, pavisam saprātīga pieiešana mājsaimniecībai..:)
btw, jautājums studijai: vai ir zināmi kādi veidi, kā utilizēt sūkalas? cik es zinu, skaistumkopšana ir viena versija, bet miesas nav tik daudz, lai visu to eventuālo kvantumu iztērētu. moš ir kādi kulināri manevri vai tml?
| From: | tante |
Date: | March 6th, 2012 - 08:34 pm |
---|
| | | (Link) |
|
maizīti cept..:) pankūkas cept.:) veselīgus dzerekļus meikot..:)
sūkalas va rizlietot pavisam mierīgi, ja ir tāda vēlme..:)
| From: | str |
Date: | March 6th, 2012 - 08:37 pm |
---|
| | | (Link) |
|
svaigas - tiešām ir labs padzēriens ( akal protams atkarīgs no cik ļoti saraudzēts).
| From: | tante |
Date: | March 6th, 2012 - 08:40 pm |
---|
| | | (Link) |
|
nū, ja sācis jau pelēt, tad gan būs pē...:)
maizīti cept? hmm, gribēšu zināt sīkāk, jo, saistībā ar kviešu epopeju doma arī beidzot pāriet uz pašdarinātajām versijām no citiem miltiem.
| From: | tante |
Date: | March 6th, 2012 - 08:46 pm |
---|
| | | (Link) |
|
nav problēmu..:) es šogad tikai vienreiz esmu maizi, un to pašu rupjmaizi - jo to grūtķa normāli mājas apstākļos izcept, veikalā pirkusi - visu laiku pati sev cepu visādas maizes, kuras tobrīd iejaucās.:)
aparātā vai krāsnī?
(tā, izskatās, ka būs reāla piena diena, sēdēšu ar blociņu un konspektēšu zināšanas - pagaidam viss izskatās gana izdarāmi un bez-atlikuma, kas ir pats svarīgākais)
| From: | tante |
Date: | March 6th, 2012 - 08:49 pm |
---|
| | | (Link) |
|
man nav aparāta..:) es gāzes cepeškrāsnī cepu..:)
ideāli, man arī gāzes plīts, ko nekad un ne par ko nemainītu pret elektrisko. tātad, gatavoju blociņu un asinu zīmuli :D
| From: | tante |
Date: | March 6th, 2012 - 08:59 pm |
---|
| | | (Link) |
|
pa manam, labāk tomēr elektriskā cepeškrāsns, bet es protu iztikt arī ar gāzes..:)
gatavo, gatavo blociņu - galvenais, iemanies konspektēt, jo es tarkšķu kā ložmetējs, nedomājot ko saku, kad runāju par ēšanu - ja man pārjautā, tad bieži gadās, ka neatceros ko esmu pirms sekundes teikusi, jo man tā galva ir pārāk pilna ar visādiem sīkiem ēsttaisīšanas knifiņiem..:) nekādas sistematizācijas man nepalīdz laboties..:)
vot, es arī domāju, vai nevar ņemt par pamatu zupām vien šaubas bija, par tām, kas uz buljona bāzes. saki, var?
aha, sanāk viegli skābena un buljona tad nemaz nevajag, ar sūkalām veģetārais variants sanāk.
| From: | tante |
Date: | March 6th, 2012 - 08:39 pm |
---|
| | | (Link) |
|
jā, jā - auxtās zupas, it īpaši okroška, ar sūkalām ir baisi labās..:)
| From: | str |
Date: | March 6th, 2012 - 08:25 pm |
---|
| | | (Link) |
|
1) tev jau nav pieejams īpašais ieraugs, tā kā naķsies vien a la jāņu ( bet tur ir varianti- ar/bez olām, kausēts, mazliet apcepts cepenē, un tas viss garšvielu kvantums...) 2) uz balkona?
to buļļu kuņģa serumu varot kaut kur nopirkt - vismaz kaut kad internetā pa šo tēmu rakājos - bez maz vai tepat aptiekās ;)
2) balkona nav, bet ja būtu, labāk apmainītu pret ankambari - pastāvīgāka temperatūra un gaisma..
balkona nav?
vispār jau tai komposta padarīšanai jāparedz gan normāla aerācija gan normāla drenāža - savādāk sanāks tikai pelējuma sēņu un anaerobo baktēriju audzētava, kas smirdēs kā divi deviņi ;)
ir tādi psihiem cilvēkiem paredzēti izstrādājumi, kuros jau viss tas ir iekšā sameistarots, atliek tikai uzsliet tādu uzparikti uz tās kājām un lietot. neliels tilpums gan.
diemžēl balkona nav, līdz ar to problemātiski ieviest garsvielu dārziņu, kompostkaudzi un kaut vai vistaudzētavu. kā arī, atšķirībā no ankambara, balkons/lodžija ir ar nepastāvīgāku temperatūru un gaismas daudzumu, līdz ar ko nav tik labs. Tur labāk razkladeni ielikt un karstās vasaras naktīs ar rumkōlu čillot :D
uz balkona parastā plastmasas miskaste - kādas uz ielām redzamas ar der - tur apakšā caurumi liekā ūdens novadīšanai ;)
bet mājā turēt kaut ko pūstošu moveton ;)
tad lai pūst getliņos
tu labāk domā ko darīsi ar tiem sūkalu litriem pēc biezpiena un piena taisīšanas ;)
pagrabā dzīvo kaķi un bomži.
From: | divi_g |
Date: | March 6th, 2012 - 08:33 pm |
---|
| | | (Link) |
|
Ankambaris imho ir ļoti energo neefektīvs, tādēļ laikam arī to vairāk nav.
nosiltina dzīvokļa pusē esošās sienas un pārējo atstāj kā ir, manuprāt būtu gana ok, lai gan neesmu ņēmusies mērīt un aprēķināt, kas sanāk izdevīgāk - 3 leusskapji vai 3 energoneefektīvs ankambaris :D (it īpaši, ņemot vērā iespēju izmantot a. telpu veidos, kam ledusskapis vai atsevišķas kameras nav īsti piemērotas)
parasti jau taisīja pie ziemeļu sienas, jo dzīvokļi bija ar logiem uz vairākām pusēm. Mūslaiku būvēs te arī problēma, kā to temperatūru noturēt, ja izvietojums energoneefektīvs.
notapsēt un ieviest vēsinātāju :D bet, nu, jā, žēl. un žēl, ka mūsmājās arī nav, jo tad toč varētu kko pasākt, tēvs dodas pensijā, varētu uzraudzīt manus siera rituļus un austersēnes :D
nē to sienamo, kas ne jāņu siers mājas apstākļos īsti nevar, vajag pagrabu ar konstantu vidi. par saprātīgu cenu labu sieru var dabūt Orange, tikai... vajag būt juridiskai personai un jāperk vairumā... bet par padomju laikiem runājot, cik atceros mūsmājās vienmēr zaptes taisīja un konservēja, jo veikalā/ēdnīcā dabonamais bija nebaudāms. Bet ankambars bija jā, tāds ka plaukti līdz griestiem un pilni labumu :))
nuja, man jau arī tāds atmiņā - ar sēņu groziem zemākajā un tējām + ogu spirta liķierīšiem paša augšā :D vēl kāpelēju pa tiem plauktiem kā pa zviedru sieniņu :D
ikurat, jo tā labākā zapte pie griestiem ieglabāta :))
a Tev pagrabs nav? varētu sākt nodarboties ar siera biznesu, siers mana vājība (pēc sēnēm, bet tas jau arī savā starpā saistīti..), varētu pieslēgties, kamēr soross biznesiem naudu dod :D
man ir divi milzīgi pagrabi :DD kad atbrauksi parādīšu bet doma nav slikta, tik kā tur ar sanepidstaciju.
sanepidstacija up my ass :P
| From: | krii |
Date: | March 6th, 2012 - 10:05 pm |
---|
| | | (Link) |
|
Ai, improvizācijas par Jāņusiera tēmu es šad un tad uztaisu bez kādām receptēm. Pamatideja: ņemam biezpienu, novārām pienā, iemīcām to, ko gribam tur iemīcīt (sviestu,ķimenes/rozīnes/cukuru/sāli/olas/baziliku/ķiplokus/kas nu vēl prātā iešāvies) uzkarsējam vēlreizīt, marlē vai sietā nospiežam, liekam formīgā bļodiņā ledusskapī. Ar sāli un ķimenēm man parasti sanāk vislabāk.:) | |