kanariņš - Post a comment [entries|archive|friends|userinfo]
helvetica

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Mar. 6th, 2012|08:03 pm

helvetica
divas lietas, uz ko mans prāts tagad stāv:

1) kā mājas apstākļos pagatavot sieru. Ideālā gadījumā, normālu sieru, reālā gadījumā - ņemot vērā patērēšanas apjomus - var arī parasto a ļa jāņu-siera versiju. Tas, kas iegādajams veikalos, nu jau ir kļuvis jebkas (attaukots piens, kam piegāzta palmu eļļa, cietinātājs, konservētājs, krāsa un siera smarža), tikai ne siers. Nē, nu, pa 13Ls kilgramā var dabūt normālu, bet šajā brīdī man šķiet, ka "beer is cheeper then gas - drink, don't drive!" jeb var arī gatavot mājās, it īpaši, jo ir pieejams lauku piens, gan jau arī izdomātu, kā sūkalas u.c. blakusproduktus konsumēt.

2) kurā vietā varētu iebāzt "mājas komposta iekārtu" tb. hermētisku tādu bunduli, kas ir paredzēts saimniecības organisko pārpalikumu pārstrādei kompostā. Katru reizi, kad nākas mizot ābolus, gurķus, kartpuelus, izmest kāpostu kacenus, burkānu zaļos galus u.tml. pilnīgi sirds apskrienas, bet nest gluži blokmāju sētā zemē rakt arī kaut kā neērti :D

vispār man ļoti žēl, ka jaunajās mājās ne tikai nav normālu virtuvju (atvērtais plānojums attiecībā uz virtuvēm ir sviests), bet nav arī ankambaru jeb 'aukstuma skapju'. nenormāli parocīga lieta. varētu gan vinčiku ieraudzēt, gan kādu siera rituli plauktā ielikt, gan maisu austersēnēm iekarināt (runā, ka tumsā un vēsumā augot kā trakas), nemaz nerunājot par visādiem konserviem etc. no ogām un dārzeņiem, pa vasaru salasītiem valsts mežos un pamestās saimniecībās.

es saprotu, padomju laikos varēja atmest ankambarus, jo, nu, visa tā varka ar anti-kapitālistisko modeli, kur sievietei jāsēž mājās, gatavojot ēst, tā vietā sociālisti strādāja kopā un pa lēto ēda kopā stalovajās un kafejnajās. varbūt arī kkādām eksōtiskākām kultūrām, kuru telpu minimālisms un atvērtība balstās uz virsmās ieslēpjamām krātuvēm un blakus esošām saimniecības/glabāšanas ēkām. skaidrs arī, ka mūsdienās ļaudis tik mobili, ka ēst jāgatavo uz datora, neatejot no klavieres (un turpat arī veļa jāmazgā - skat. ikgadējos electrolux konkursus), bet manuprāt ir virkne analogu risinājumu, kas būtu parocīgi tieši sadzīves ziņā trūcīgos laikos. piemēram, ankambaris.
link Read Comments

Reply:
From:
( )Anonymous- this user has disabled anonymous posting.
Username:
Password:
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:

Notice! This user has turned on the option that logs your IP address when posting.