kanariņš - [entries|archive|friends|userinfo]
helvetica

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

[Feb. 10th, 2011|11:46 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
[Tags|, , , ]

daktere, pildot papīrus, pārtrauc klusumu ar: "ō, jūs pēc horoskōpa esat [tasuntas]".
kamōn! kas tas par tekstu no medicīnas darbinieka puses? nākamais etaps būs "dakterdakter, vai es miršu? bet dakter, vai tad nav jāzīlē no kreisās rokas?" vai arī kāds pūšļotājas spļāviens uz ārstējamās vietas, ierēķināts pacienta iemaksā? kā nekā ieteikumus "likt melnzemes kompreses" (pirms rentgena dabūšanas) no ārsta esmu saņēmusi.. arī tekstus par 50gr konjaciņa dzemdību palātā un "mauriņa kompresi", ievedot traumās ar apdegumu. domāju, ka medicīna, līdz ar izglītību, kultūru etc. varētu būt vēl viena nozare, kuru varētu klpēt ciet, būtiski ietaupot resursus. Latvietis izdzīvos. Latvietim nevajag. viņam ir tiešais pieslēgums kosmosam.
linkpost comment

Comments:
[User Picture]
From:[info]jim
Date:February 11th, 2011 - 12:00 am
(Link)
viens no mīļākajiem latviskās identitātes pētījumiem par tēmu man tāpēc ir: http://www.youtube.com/watch?v=8tataZ12Jao
[User Picture]
From:[info]vuclipucli
Date:February 11th, 2011 - 12:28 am
(Link)
Hehe, tā difūzā ezotērika tracina, tas jau latvju provinciālā intelektuāļa ornaments bieži vien. Man atkal viena daktere nesen uzprasīja par reliģiskajiem uzskatiem un, kad uzzināja, ka esmu neticīgs, atļāvās moralizējoši pajautāt: "iedomājieties no sevis sazin ko?" (neticīgie jau esot baigi iedomīgie un lepnības grēkā slīgstoši). Bet es atcirtu, ka kristieši paši izdomājuši "radības kroņa" konceptu, kas nav ne mazāk augstprātīgs, un tad viņa aprāvās, un saruna aizvirzījās citur. :)
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:February 11th, 2011 - 02:08 pm
(Link)
izklausās sviestaini. Ko tur par homoseksuāļiem, ikdienas situācijas mēdz būt tik politnekorektas, ka šausmas.
[User Picture]
From:[info]vuclipucli
Date:February 11th, 2011 - 05:50 pm
(Link)
jā, citiem seksuāļiem arī gadās visādi joki :) bet es jau to neņēmu pie sirds, tas drīzāk bija smieklīgi, - uztvertu nopietnāk, ja ko līdzīgu sastaptu biezā slānī
[User Picture]
From:[info]junona
Date:February 11th, 2011 - 12:59 am
(Link)
Nu diez ko mani tas neizbrīna. Nav jau tik liela tā atšķirība starp dakteri un kurpnieku. Vienīgi pirmajam pīārs ir sanācis labāks. Turklāt kādi 50% no tā pīāra ir nepelnīti. Piemēram, daudzi apgalvo, ka medicīnas sasniegumi ir afigeķ kā paildzinājuši dzīves ilgumu. Patiesībā - kā liecina dažādi pētījumi un statistika, tad, pirmkārt, kopš 20.g.s. vidus dzīves ilgums nemaz tik dramatiski nav palielinājies, bet, otrkārt, medicīnas nopelni tur ir labi ja kādi 30%. Īsumā, medicīnas vēsture ir viena interesanta padarīšana.
From:[info]unbeliever
Date:February 11th, 2011 - 01:50 pm
(Link)
droši vien kāds pētījums derētu par to dzīves ilgumu, bet visticamāk tas palielinājies uz to skaita, ko izdevies izārstēt vai apārstēt no kaitēm, ko pirms gadiem 40-50 uzskatīja par letālām.

Kas attiecas uz medicīnu iekš LV, es tiešām nesaprotu tos, kuri augstā godā ceļ mūsu dakterīšus. Mana pieredze liecina, ka 90% no viņiem ir nejēgas, halturščiki, kukuļņēmēji vai viss komplekts kopā. Tāpēc patlaban, kamēr vēl jauns, cenšos neizmantot valsts apmaksātos 'pakalpojumus'. Atliek vien cerēt, ka tāda vajadzība ne man, ne tuvākajiem drīzumā neradīsies.
[User Picture]
From:[info]tvarj
Date:February 11th, 2011 - 07:56 am
(Link)
Hei, nu ko tu uzreiz taa sapuuties? :) vinja noteikti meegjinaaja tikai taadu small talk ar tevi padziit. Daudzi tic horoskopiem un tas ir neizsmeljams temats par ko var verveleet daudz un dikti, iespeejams vinja taa pirms tam ir jauki aprunaajusies arii ar citiem pacientiem.
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:February 11th, 2011 - 02:05 pm
(Link)
zinu jau zinu. mazliet jau arī parunājām, tipa pēc tam viņa teica: "Nu, un kas [horoskōpa zīme] ir pats vājākais punkts veselībā?" u.t.t.
man šķiet, ka small talk labāk ir izvest par pacienta dzīves viedu u.c. sekundārām lietām, kas tomēr var atklāt kko noderīgu diagnōzes sakarā. :)
[User Picture]
From:[info]black_data
Date:February 11th, 2011 - 09:34 am
(Link)
Es ceru, ka dzimšanas laiku un precīzas dzimšanas vietas koordinātes tu zinu?
[User Picture]
From:[info]zebiext
Date:February 11th, 2011 - 10:02 am
(Link)
to stāstu par konjaciņu - to es tā kā sapratu, bet kas ir "mauriņu komprese"???
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:February 11th, 2011 - 01:07 pm
(Link)
"Mauriņa komprese" - uzčurāt uz apdegušās vietas vai vēl kkā dabūt uz tās to urīnu virsū. kkādi tur sāļi tip iedarbojas pa labo :) moš jau tā arī ir
[User Picture]
From:[info]antuanete
Date:February 11th, 2011 - 01:09 pm
(Link)
Par apdegumiem nezinu, bet tūsku un iekaisumu urīna kompreses tiešām noņem (pateicoties daudzveidīgajam sāļu sastāvam osmozes ceļā izvelk lieko šķidrumu, to man ārsts paskaidroja). Līdzīgi darbojas saspaidīta kāpostlapa, bet urīns tomēr esot labāks :)
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:February 11th, 2011 - 01:15 pm
(Link)
zinu, zinu. un arī praktizēju visas šitās mājas medicīnas štučkas, ieraksts vairāk kā amizēšanās par tēmu, jo mājas medicīna tomēr atšķiras no establišētā, līdz ar ko lōģisks jautājums, ja praktizējam tās pašas sentēvu metōdes, tad nafig visu šito balagānu ar izremontētām slimnīcu telpāmun procedūru kabinetiem?
piem., kad Šveicē izmežģīju kāju, ar mani apgājās tik saudzīgi un smalki, kā LV pat dzemdību lakā netiku piedzīvojusi.
[User Picture]
From:[info]antuanete
Date:February 11th, 2011 - 02:44 pm
(Link)
Kaut kur lasīju, ka Zviedrijā ārsti bērniem pie viegliem gremošanas traucējumiem iesaka dzert kōlu, kamēr pie mums tāds joks neejot cauri - māmiņas par varītēm prasa, lai raksta zāles, un uz mājas metodēm neparakstās, kaut arī tās palīdz ļoti labi. Tāpat ar čuru kompresēm - ja ārsts savā izremontētajā slimnīcas kabinetā secina, ka konkrētajai kaitei šis tautas līdzeklis ir vislābākais, tad ir tikai normāli, ka to arī ieskaa, nevis uzreiz raksta patentētos medikamentus uz lapiņas ar ražotāja logo :)
Man šķiet medicīnā (visur, ne tikai LV) pieredze vienmēr būs atkarīga no tā, kā paveicas ar konkrēto personālu. Nevienā profesijā 100% darbinieku nav ideāli profesionālā un cilvēciskā ziņā - ir halturščiki, ir īgņas, ir paviršie u.t.t. Tikai medicīnā par tām kļūdām jāmaksā dārgāk, nekā, teiksim, ja Rimi kasiere apšmauc par 10 santīmiem.
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:February 11th, 2011 - 02:51 pm
(Link)
Rīgā uz rentgeniem man jālec ar izpižģītu kāju pašai. ārvalstīs man neļauj no ratiņgultas izkāpt un visur izvadā asistējošais personāls. Tas nav par indivīdiem, bet gan par "dzīvespasauli", kurā ar savām vērtībām, attieksmēm un "normalitātes" apjausmām dzīvo vieni vai otri ļaudis.
[User Picture]
From:[info]antuanete
Date:February 11th, 2011 - 03:49 pm
(Link)
Kurās ārvalstīs un par kādu naudu (savu vai valsts)? Īrijas un Lielbritānijas latvieši stāsta briesmu stāstus par turienes slimnīcām (gan par attieksmi, gan tehnoloģijām).
[User Picture]
From:[info]antuanete
Date:February 11th, 2011 - 03:50 pm
(Link)
Es nemēģinu pierādīt, ka Latvijā viss ir kārtībā ar medicīniskajiem pakalpojumiem; skaidrs, ka nav; taču ļoti šaubos, ka t.s. ārvalstīs (arī Rietumeiropā) situācija ir tik rožaina, kā varētu domāt no dakteru seriāliem :)
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:February 11th, 2011 - 06:40 pm
(Link)
es jau tik par tām, kurās pati bijusi :)
bet jebkurā gadījumā, small talku ārsti parasti anamnēzes sakarā bīda, nevis zvaigžņu kartes, plaukstu līniju vai čakru sakarā (ja vien neapmeklēju attiecīgo pakalpojumu iestādes...)
[User Picture]
From:[info]marija
Date:February 11th, 2011 - 10:04 am
(Link)
daktere varbūt tikai centās būt draudzīgāka pret pacientu. man liekas, ok
[User Picture]
From:[info]antuanete
Date:February 11th, 2011 - 10:17 am
(Link)
Horrorskopus taču lasa arī LTV1 rīta ziņās, ko tad Tu gribi no vienas dakteres :) To apspriešana, kā jau te minēja, uzskatāma par smalltalku. Un pieļauju, ka ir situācijas, kurās 50gr konjaka tiešām darbojas kā medikaments un tāpēc ārsts to var rekomendēt :)
[User Picture]
From:[info]pepija
Date:February 11th, 2011 - 05:13 pm
(Link)
Dakters no daktera atšķiras tak.
Mana ģimenes ārste (manas mātes gados) tā arī pasaka par dažu labu ārstēšanas līdzekli - šo lietojām pirms 20 gadiem, tad nosaucām par neefektīvu/sliktu/novecojušu un atteicāmies, tagad tas atkal modē - jā, tieši modē...bet es visu mūžu atcerēšos, kā reiz jaunībā jaunie mikroķirurgi slimnīcā korī rēca par to, kā māmiņa manu kāju bija mēģinājusi ar Višņevski ārstēt - ar šoto govju smēri!!!
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:February 11th, 2011 - 06:44 pm
(Link)
runa jau nav par saturu, bet gan par ārsta komunikāciju ar pacientu. ko var izdarīt profesionālāk un mazāk profesionāli. Tādu lietu apsriešana, kas neattiecas uz konkrēto keisu un ārstēšanu, vai ir nesaskaņu vai pat aizskārumu avots (rase, dzimums, reliģiskā pārliecība, ezotēriskās prakses etc.) man šķiet diezgan nevajadzīgas un, ja arī ārsts tās izvēlas pielietot komunikācijas iedibināšanai, tas būtu jādara ļoti uzmanīgi un taktiski, nevis jāsper laukā tā, it kā tas būtu "normāli".