kanariņš - [entries|archive|friends|userinfo]
helvetica

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

[Sep. 17th, 2016|09:31 am]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
it's on, bitches! Aigars Bikše aizstāv Zuzāna biznesu, kad kāds garāmejot kaut ko norāda par "Sapņu fabrikas" iepirkumu. Te ir vairākas plūsmas: Pirmkārt, Aigars Bikše, lai arī mīl izrunāties par kultūras kritiku, aktīvu darbību, revolūcijām etc., tomēr ir normāls mākslas konjunktūrists, sērfo trendus un nemaz negrasās nebūt konformists. Tas nav ne labi, ne slikti, tas tā vienkārši ir un tas atmaksājas. Otkārt, Zuzāns, ja viņam finanses ļauj, var pirkt un pārdot ko vien vēlas, ierīkot salonus, izstāžu zāles etc. pēc saviem ieskatiem. Tas var būt nacionāli nozīmīgi, tas var nebūt nacionāli nozīmīgi, pilnīgi vienalga un atkarīgs no tā, kā vairākums izvēlēsies to uztvert. Treškārt, ja kāds norāda, ka Zuzāna nauda smird, tad nav ko daudz apvainoties, kāda starpība, smird vai nesmird, mākslas darbu pa to var uzcept tīri labu. Nesmirdīga nauda vispār ir maz iespējama, vienīgais, nevajag sevi un citus mēģināt pārliecināt, ka tās ir maijpuķītes, kas blagouhā, un vēlams ir pēc tam nekļūt par maļčiku na pabiguškah, "atstrādājot" piešķirto piķi un labvēlību. Piemēram, 4. no rīta ieejot Fēniksā pēc cigaretēm es paliku iemieta - jūs taču esat redzējuši tās apātiskās sievietes un vīriešus, kas pat 4. no rīta, nenovelkot mēteļus, sēž sakumpuši pie spēļu automātiem? uzrakstiņš "filmēt un fotografēt aizliegts" tā vien lika sarosīties izdomāt, kā šo visu nofilmēt, jo kontrasts starp spēļu salonu un purvīša balvas pasniegšanu ir kosmoss. Piektkārt, no manas mājas līdz centram braucot ir 18 spēļu zāles, ja brauc ar velo, mētājot cilpas pa apdzīvotām vietām, tad visādi azartiski pagrabūķi pielasās vēl vairāk. Protams, tie visi nav Fēniksi. Taču iedomājies, kādā augstā godā tauta celtos un zeltu, ja šīs 18 vietas būtu izglītības un zinātnes centri, katrs veltīti kādai eksaktai un dabas zinātnei, iekārtoti tā, lai apkārtējo guļamrajonu bērni un jaunieši varētu pavadīt tajos izglītojošu un izklaidējošu laiku, nevis dedzināt pastkastes kāpņtelpā un sestdienās iziet ar ģimeni pastaigā uz supergeto? I have a dream.

p.s. protams, es arī saprotu, ka ne jau tikai aparātā iemestā monēta veido Fēniksa bilanci, kā arī es saprotu, ka uzņēmēja pienākums nav rūpēties par indivīdu vai par sabiedrību
linkpost comment

Comments:
From:[info]avralavral
Date:September 17th, 2016 - 11:14 am
(Link)
piekrītu par Zuzānu. bet cilvēkiem, kas ar viņu sadarbojas, arguments "būs jauns foršs muzejs" ir spēcīgāks nekā spēļu zāļu kafards
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:September 17th, 2016 - 12:03 pm
(Link)
droši vien. man arguments "ir interesanti" arī būtu gana saistošs, lai kaut to darītu.
(šajā sakarā, nedaudz jau offtopikā ieejot, interesanti šķiet, vai tas ir kāds pārpalikums no padomju laikiem, kad arī individuāla labuma aktivitātēs daudz uzmanības tiek pievērsts kolektīvajam labumam (kas tur nenoliedzami būs), bet nepietiekami ieskatīties pasūtītāja individuālajā izdevīgumā (tiešā un netiešā, kas tur ir). un atkal - tas nav ne labi, ne slikti, tas ir par noteiktiem fokusiem, kas man no savas aprobežotās perspektīvas šķiet pašķetināšanai interesanti.)
[User Picture]
From:[info]klusais_okeans
Date:September 17th, 2016 - 03:31 pm
(Link)
līdz šim viņš kaut kā nemācējis sadarboties ar tādiem cilvēkiem, kas liecinātu, ka muzejs būs tiešām "foršs", viss lielākoties diezgan neprofesionāli.
[User Picture]
From:[info]blond
Date:September 17th, 2016 - 11:30 am
(Link)
neko nesaku, azartspēles ir šausmīgs ļaunums, tikai viens mazs labojums - tam zuzānam bez spēļu zālēm jau nebūtu naudas arī izglītības centriem. tā ka zuzāna gadījumā formula ir vienkārša: spēļu zāles un mākslas muzejs vai spēļu zāles un izglītības centri.
bet, protams, situācija ir nēērta un māksliniekiem, kam ar lielākām, kam mazākām pūlēm, nākas pievērt acis. visus jau VNMM neiepērk.
[User Picture]
From:[info]blond
Date:September 17th, 2016 - 11:40 am
(Link)
vai trešā formula: spēļu zāles un nekas.
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:September 17th, 2016 - 11:51 am
(Link)
nekad nav "nekas", piķis vienmēr tiek notērēts kaut kādos veidos un golfa klubi, jahtklubi, mājas majami, braukāšanās pa pasauli, da kaut vai amatnieku algošana poda nozeltīšanai silda ekonomiku un veido kultūru (sociālantropoloģiskā nozīmē).
[User Picture]
From:[info]blond
Date:September 17th, 2016 - 11:55 am
(Link)
sildīt ekonomiku, patērējot savām vajadzībām, tomēr nav gluži tas pats, kas uzbūvēt mākslas muzeju. protams, protams, kaut kur jau jāliek tā privātā kolekcija ir, tomēr sabiedrībai no tā atlec kāds tiešāks labums.
bet nu - es te nenācu aizstāvēt azarstspēles kā tādas, nedz arī Zuzānu. vienkārši medaļai ir divas puses.
ha, un lūk vēl trešā puse - tu taču noteikti zini arī Hobartas MONA (Museum of Old and New Art), ko uzbūvēja traks džeks no kāršu skaitīšanā sapelnītajiem miljoniem:)
(Replies frozen) (Parent) (Thread)
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:September 17th, 2016 - 12:10 pm
(Link)
man šajā jautājumā vispār nav viedokļa, tāpēc jau arī iebakstīju, lai kkā piefiksētu pāris intuīcijas. Te atsevišķs punkts vēl būtu par ekonomiku, bet par tās struktūru man ir maza saprašana, tāpēc ciešu klusu. Piemēram, manā grāmatā māksla defaultā apkalpo to, kas maksā, imho, privātie maksā un saņem to, kas, kā un kāpēc viņiem ir vajadzīgs, no probl. "Sabiedrība" veic pasūtījumu ar saviem nodokļiem un pretī dabū pieejamus muzejus, bibliotēkas, arhīvus, kultūras namus ar pulciņiem etc. un tad ir visādi starpstāvokļi, kur sabiedrībai, pēkšņi, kultūra nav vajadzīga, vai kur kāds pirvātais izdomā būt dāsns un dot sabiedrībai tāpat vien (lai gan es šajā gadījumā vēl joprojām palieku pusskeptiska, jo privāts labums ir pamatīgs arī šajos "altruistiskajos aktos"), mākslinieki, kuri taisa savu lielo auksto mākslu un pofig, vai algo sabiedrība vai privāts etc. Vienu vārdu sakot - interesanti :D
(Replies frozen) (Parent) (Thread)
[User Picture]
From:[info]blond
Date:September 17th, 2016 - 12:22 pm
(Link)
jā, interesanti un sarežģīti
(Replies frozen) (Parent)
[User Picture]
From:[info]justmy2cents
Date:September 17th, 2016 - 12:33 pm
(Link)
Kā droši vien daudziem, arī man reizēm uznāk gribēšana radīt mākslu.

Bet attur tas, ka tad būtu badā jāmirst.

Ja būtu puslīdz droša iespēja, ka kāds iepirktu manis radīto mākslu, varētu padomāt.

Bet, ja papildus būtu zināms, ka iepirkšana ir par naudu, kura nāk no citu cilvēku nelaimēm, tad tomēr nez vai tas šķistu ejams dzīves ceļš.

Tāpēc atliek vien turēties pie esošās nodarbes.
(Replies frozen) (Parent) (Thread)
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:September 17th, 2016 - 07:36 pm
(Link)
Kas tu esi?
(Replies frozen) (Parent)
[User Picture]
From:[info]usne
Date:September 17th, 2016 - 11:39 am
(Link)
Tad jau būtu jānosoda arī krogus īpašnieki.
[User Picture]
From:[info]usne
Date:September 17th, 2016 - 11:41 am
(Link)
Un ko lai saka par 80% krutās arhitektūras finansu saknēm?
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:September 17th, 2016 - 11:48 am
(Link)
"Nesmirdīga nauda vispār ir maz iespējama, vienīgais, nevajag sevi un citus mēģināt pārliecināt, ka tās ir maijpuķītes, kas blagouhā, un vēlams ir pēc tam nekļūt par maļčiku na pabiguškah, "atstrādājot" piešķirto piķi un labvēlību"
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:September 17th, 2016 - 11:53 am
(Link)
jeb citiem vārdiem sakot - katram ir sava formula. Mana ir "dari savu darbu un viss", ja dīls ir pārāk melns, tad nedari un meklē citu. Man ar savu profesiju nav darba uzdevums auditēt darba devēja biznesa modeļus, taču nonākt eihmaņa pozīcijā arī nav vēlmes.
[User Picture]
From:[info]usne
Date:September 17th, 2016 - 11:57 am
(Link)
Tieši tā jau man zināmie cilvēki darbojas. Īsti nevaru novērtēt, kāpēc Tava aprakstītā situācija ir nosodāmāka par citām, jo nav datu.
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:September 17th, 2016 - 12:12 pm
(Link)
nosodāma? es piefiksēju sev interesantas tēmas, kas, manuprāt, parādās šajā situācijā.

vienīgais nosodījums, ja domājam tādās kategorijās, man būtu pret Bikši, jo viņš darbojas "maijpuķītes" modā, bet tas ir mans privāts nosodījums un neiebilstu, ja tā nekļūst par vispārēju maksimu.
[User Picture]
From:[info]usne
Date:September 17th, 2016 - 12:18 pm
(Link)
Dēļ Bikšes man šis ieraksts norezonēja.
Mani novērojumi ir tādi ka mākslas aprindu darboņi viens otram sāk ko pārmest, kad paši tik labi nemāk ierakstīties sistēmā un ienākumus nodrošina labākas sociālās spējas ne talants vai mākslas produkts.
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:September 17th, 2016 - 12:24 pm
(Link)
oi, nē, nē, skābās vīnogas te nav. Hmm, drīzāk, kā to nodēvēt, Bikše man šķiet foršs, darbi jaudīgi, nu, man viņš šķiet labs profesionālis, bet man ļoti gribētos, lai viņš tos savus dirsīgos izlēcienus taisītu autentiski, pa īstam, pulveris viņam ļautu to iznest, nevis tikai "pa virsu" nopozēt. Tāpat kā es nevaru pārdzīvot, ka intelektuāli spožais Gatis Mūrnieks aizgāja reklāmā, nevis, nezinu, hāgas tribunālā vai darbā, kur ar savu galvu viņš varētu mainīt cilvēku dzīves Pa Īstam.
Acīmredzot tā ir kaut kāda mana problēma - gribēt no cilvēkiem vairāk, nevis pieņemt to, ko viņi paši ir izvēlējušies sniegt :/
[User Picture]
From:[info]usne
Date:September 17th, 2016 - 12:28 pm
(Link)
Ja to vairāk kāds var atmaksāt, tad jau OK.
[User Picture]
From:[info]3_5469mhz
Date:September 17th, 2016 - 02:05 pm
(Link)
Bija kaut kāds brīdis, kad kultūras budzetu papildināja ar naudu no alko un cigarešu nodokļa. Toreiz kāda cēla būtne pret to sacēlās, bet rezultātā cilvēki dzer un pīpē tikpat daudz (nu es pieņemu), bet kultūrai piķis ir mazāk.
[User Picture]
From:[info]vilibaldis
Date:September 17th, 2016 - 02:37 pm
(Link)
nevis kāds iebilda (jo Igaunijā šī sistēma darbojas joprojām), bet atnāca krīze un sameta visus nodokļus vienā katlā
[User Picture]
From:[info]3_5469mhz
Date:September 17th, 2016 - 03:37 pm
(Link)
No tava teksta sanāk, ka ja kāds Latvijā būtu iebildis, tad tas atsauktos arī uz situāciju Igaunijā.
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:September 17th, 2016 - 07:30 pm
(Link)
tas vēl joprojām - VKKF saņem % no akcīzes nodokļa. Krīzes gados nomainīja % un modeli - tas bija politisks lēmums un pāris ētiski norūpējušos personāžu brēkāšana neko tur nemainīja/-tu. Šogad, starp citu, tieši pirmais gads, kad maina modeli atpakaļ..
[User Picture]
From:[info]klusais_okeans
Date:September 17th, 2016 - 03:39 pm
(Link)
atceros kādu saviesīgu sarunu, kurā Zuzāna aktivitātes atbalstošie mākslas cilvēki fanoja par nez kādiem māksliniekiem, kas uztaisījuši kaut kādu tur protesta akciju pret kaut kādu tur biennāli, ko pa lielam atbalsta kaut kādi tur ieroču tirgotāji, jo tas taču tik briesmīgi, pārdot teroristiem ieročus; kad pajautāju, kur ir starpība starp spēļuzāļu un ieroču biznesu, man teica, ka es neko nesaprotot :D (ok, varbūt tie ieroči tiešām ir briesmīgāk, moralizēt arī negribu, bet uz nekonsekvencēm taču vajadzētu norādīt)
[User Picture]
From:[info]neetiski
Date:September 18th, 2016 - 08:37 pm
(Link)
:D
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:September 18th, 2016 - 08:54 pm
(Link)
mhm, un arī Ņetrebko un Gergijeva kaunināšana par Putina apdziedāšanu pēc Ukrainas :)
[User Picture]
From:[info]shelly
Date:September 17th, 2016 - 03:45 pm

(Link)
Lūk!
"Treškārt, ja kāds norāda, ka Zuzāna nauda smird, tad nav ko daudz apvainoties, kāda starpība, smird vai nesmird, mākslas darbu pa to var uzcept tīri labu. Nesmirdīga nauda vispār ir maz iespējama"