Journal    Friends    Archive    User Info    memories
 

Vasara un dūmi -

Dec. 20th, 2020 01:55 pm

Zigmāra Turčinska rakstu, kurā starp citām personām aprakstīts arī komjaunatnes sekretārs Ojārs Vācietis, izlasīju pirms vairāk nekā gada. Tad atcerējos jau ilgi un sen dzirdētos un lasītos pārspriedumus, kāpēc Vācieti tik ļoti nemīlēja trimdas latvieši, pat ja citi dzejnieki savā dzejā varai kalpoja vēl kaismīgāk, un atradu Vācieša paša versijas par komjaunieša kaismi - garstāstā "Tās dienas acīm". Lasīju un apstulbu no visa pareizā gaismā pasniegtā jaunās sabiedrības celtniecības zaņķa. Parastu puiku skolas un mājas dzīves apraksts grāmatā aizņem mazāk nekā pusi, bet pārējais ideoloģija, ideoloģija... pat līdz komismam, kad tēvs uztraucas: "Es tikai neticu, ka man patiesība ir tā sašķobījusies, ka no tās iznākusi sabotāža." Un arī labākais draugs Gunārs tas pats, ar kuru kopā rakstīta denunciācija par Jāni Gubātu.
Bet šeit kāda cita "nozieguma" apraksts:
"Pionieru vadītājs apklusa. Zālē bija kapa klusums.
— Tās sekmes mācībās un viltus aktivitāte sabiedriskajā darbā, viss, ar ko Miezis novērsa uzmanību un paspīdēja mūsu vidū, ir bijis līdzeklis, lai rīt uz mūsu skolas jumta parādītos, lūk, kas…
Dažos rāvienos pionieru vadītājs noplēsa papīru no vēl nepamanīta vīstokļa, un mūsu acu priekšā nostiepās buržuāziskās Latvijas karogs.
(..)
Asaras saskrēja acīs. Es taču devu savu biedra karti parakstīt Miezim. Tagad pasacīja, un es redzēju, ka viņš ir ienaidnieks. Bet rīt kas man pasacīs? Es atkal būšu iedevis … Nē. Viss ir jāizdomā no gala. Ar vārdiem. Ar uzvārdiem."

Jautājums, kurš man šķita vissvarīgākais, bet uz kuru tā arī neatradu atbildi, ne Vācieša paša tekstā, ne Turčinska, ne Radovica rakstos - kā tas loģiski un psiholoģiski notiek, ka brīvā valstī savai valstij audzināti puikas nokļūst okupācijas varas komjaunatnes pirmorganizācijās un gadiem ilgi dedzīgi dara visu to, ko kārtīgiem komjauniešiem jādara?
Un kas ar viņu notiek pa ceļam? Jo viņa vēlākās burošās nolemtībās ar šīs dienas acīm var izlasīt arī vispatiesāko vēlēšanos nomazgāties.

25 comments - Leave a commentPrevious Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry

Comments:

From:[info]sirdna
Date:December 20th, 2020 - 03:23 pm
(Link)
Tas viss jau ir simtreiz bijis, notiek tagad un notiks vēl simts reizes un nav nekā jauna zem saules. Tik garlaicīgi.
From:[info]heda
Date:December 20th, 2020 - 03:34 pm
(Link)
From:[info]lavendera
Date:December 20th, 2020 - 03:56 pm
(Link)
Ievas Stāstu 13.11.-26.11. numurā ir sarakste, kur Vācietis raksta: cik es būtu laimīgs, ja varētu nomirt uz Budapeštas barikādēm...

Psiholoģiski cilvēki dalās stratēģos, kas laikus un apzināti maina kažociņus, un ideālistos, kas skrien pakaļ skaistajam karogam...
From:[info]heda
Date:December 20th, 2020 - 04:10 pm
(Link)
Kurā Budapeštas barikāžu pusē viņš gribēja mirt?
From:[info]lavendera
Date:December 20th, 2020 - 04:30 pm
(Link)
Viņš bija šokā par padomijas izdarībām. "Mūsu avīzes melo. Mūsu radio melo."
From:[info]heda
Date:December 20th, 2020 - 05:11 pm
(Link)
"Tās dienas acīm" viņš sarakstīja dažus gadus pēc Budapeštas...
From:[info]krii
Date:December 20th, 2020 - 05:45 pm
(Link)
Visbīstamākie [sev un citiem] ir cilvēki, kuri uzsvērti un kaismīgi šausminās par to, kā citi pakļaujas varai, ideoloģijai, denuncē, "maina kažokus" utt. Jebšu tas norāda, ka pašam savs "manipulējamības lauks" ir cīši, jo cīši jelkādai refleksijai noslēpts pilnīgi nepārredzamā "aklajā" zonā. Un pirmajam kaut cik pieredzējušajam čekistam, SS-ietim, inkvizitoram utml., to uzlauzt būtu kā divus pirkstus...

Ir tik viegli identificēties ar varoņiem un disidentiem, un "nē, es nekad, cik šausmīgi ka tā var, es to nevaru saprast!" Sūdīgi ir nevarēt saprast, ka "sirds ir ļaunprātīgi lokana pret visu" - jo lielāka nesaprašana, jo lielāks iesvārstījums pelēkajā un pavisam melnajā zonā.
From:[info]heda
Date:December 20th, 2020 - 06:09 pm
(Link)
Vai tev ir kāds konkrēts piemērs par literāru vai personisku refleksiju, kurā savai valstij audzināts cilvēks sāk kalpot okupācijas varai bez draudiem un represijām? Man ir interesanti, ko par Vili Lāci šajā tēmā reflektēs Māris Bērziņš.
From:[info]neraate
Date:December 20th, 2020 - 06:26 pm
(Link)
From:[info]heda
Date:December 20th, 2020 - 06:35 pm
(Link)
Paldies! Šo neesmu redzējusi. Pēc jautājuma atcerējos Ištvāna Sabo "Mefistofeli" https://www.imdb.com/title/tt0082736/, tur draudu sākumā nebija, tikai slava.
From:[info]neraate
Date:December 20th, 2020 - 06:43 pm
(Link)
Man tā Kavasaki roze vispār ļoti patika no daudziem aspektiem. Aktierdarbs fantastisks, režija un montāža ļoti laba.
Un daudz tādu filozofisku jautājumu, ļoti daudzslāņaina, tur daudz tēmu bija par ko esmu domājusi un šo to sev atbildēju pateicoties tai filmai
From:[info]_re_
Date:December 20th, 2020 - 07:07 pm
(Link)
vācieša gadījumā viņam bija tikai 7 gadi, kad beidza pastāvēt latvijas valsts.
From:[info]krii
Date:December 20th, 2020 - 07:25 pm
(Link)
Es dažubrīd mēģinu savākt kaut kādas A.Upīša pašrefleksijas druskas, bet baigi grūti iet, kā jau ar visiem centieniem ielīst svešā galvā. :)
From:[info]heda
Date:December 20th, 2020 - 07:29 pm
(Link)
Būtu interesanti par to lasīt kādu rakstu :) Vai viņš dienasgrāmatu, personiskas piezīmes nerakstīja?
From:[info]krii
Date:December 20th, 2020 - 08:02 pm
(Link)
Nē, nekādu dienasgrāmatu. :( Ir oficiālās autobiogrāfijas un atmiņas, kur, protams, viss ir orientēts uz konkrēto mērķauditoriju. Piezīmes - tik, cik kaut kādi "to-do list"-i utml. Viņš noteikti nebūtu cibojis, pārāk noslēgts nūģis. :)
From:[info]heda
Date:December 20th, 2020 - 09:06 pm
(Link)
Tādā ziņā Berelis ir īstais, kuram par Upīti rakstīt romānu ;)
From:[info]krii
Date:December 20th, 2020 - 09:34 pm
(Link)
Emm, jā, bet domāju, ka viņam būs tīrā fikcija un ļoti maz faktu.
Varbūt, ka kļūdos...
From:(Anonymous)
Date:December 20th, 2020 - 06:31 pm
(Link)
Un tie varoņi un disidenti, kad viņiem kaut ko prasa par pāridarītājiem, visbiežāk iet piedošanas un nepārmešanas ceļu. Te būtu ko pamācīties. Un tā nav nekāda otra vaiga pagriešana, bet drīzāk sapratne par to, ka būt krānam – tā nav nekāda patīkamā pozīcija, kurā būt nonākušam. Un sava cena visticamāk jau ir samaksāta.
From:[info]heda
Date:December 20th, 2020 - 06:40 pm
(Link)
Daļēji tā ir, jā, bet Latvijā gan tā īpatnība, ka tie, kuri pretojās, pie sava vārda teikšanas tika 40 gadus vēlāk, jau cienījamā vecumā.
Rietumeiropas pretošanās kustībās, kuras pie vārda tika ātri, sapratne pret vācu okupācijas entuziastiem bija ļoti maza.
From:[info]gnidrologs
Date:December 20th, 2020 - 10:17 pm
(Link)
Starp latviešiem tomēr uzkrītoši daudz "labāko skolnieku". Nodevēju un stukaču tautiņa. To var just arī tagad, kad tā pati smerdiski zemiskā padevība tiek tēmēta nu jau citam Centram.
From:[info]kreiza
Date:December 20th, 2020 - 06:32 pm
(Link)
Man Vācietis tieši tāpēc nepatika, ka šķita, ka raksta pārāk pareizi, kā vajag. Un patika Imants Ziedonis, jo šķita, ka raksta, kā domā. Tie bija tādi laiki, kad mums, teiksim, skolā bija jāraksta padomju laiku slavinoši dzejoļi un tml. Iespējams, ka bija kādi konkursi, kam viņš to murgu iesniedza, vai kas tāds....
From:[info]kreiza
Date:December 20th, 2020 - 06:38 pm
(Link)
Es atceros, ka es skolas konkursam rakstīju sacerējumu par komjaunatni un, lai varētu pateikt, ko domāju, citēju Ļeņinu- viņa rakstos varēja atrast visu :D Un I. Ziedoni. Un tik un tā skolotāja lūdza apviļāt rozā pūciņās pirms palaist uz rajona konkursu vai kas nu tur tālāk bija :)
From:[info]heda
Date:December 20th, 2020 - 09:00 pm
(Link)
Biju lasījusi tikai viņa vēlāko gadu krājumus, un nešķiet, ka tos rakstījis tas pats cilvēks, kurš rakstīja "Tās dienas acīm". Bet nav jaunums, ka vienā dzīvē var nodzīvot vairākas dzīves.
From:[info]kreiza
Date:December 20th, 2020 - 11:47 pm
(Link)
Tā kā man viņš ne sevišķi patika, tad sīkāk par viņa daiļradi nevarēšu spriest. Bet pilnīgi pieļauju, ka kaut ko viņš rakstīja tāpēc, ka tā bija jāraksta :) Tas bija dīvains laiks. Es pieņēmu kā tādu nosacītu nolemtību visu- kapitālismā tie būtu biznesmeņi, sociālismā tie bija spekulanti un tml.- mēs dzīvojam iekārtā, kur viss ir tā. Dzīvotu citā iekārtā, viss būtu savādāk...
From:[info]dombrava
Date:December 20th, 2020 - 11:09 pm
(Link)
Tas varētu būt līdzīgs gadījumam, kā to A. Akmentiņš apraksta savā darbā "Skolotāji". Jo var taču pilnā nopietnībā ticēt komunisma idejām arī tam, ka komjaunatne rada labāku pasauli utt.