Journal    Friends    Archive    User Info    memories
 

Vasara un dūmi - labākā statistika pasaulē

Apr. 6th, 2020 07:17 pm labākā statistika pasaulē

Zviedrijas galvenais epidemologs par nāves gadījumu no Covid-19 statistiku: "Mēs salīdzinām visus gadījumus un redzam, vai tie parādās mirušo reģistrā, to nevar izdarīt visās valstīs. Zviedrija un vēl dažas citas valstis to var. Tādējādi gribu apgalvot, ka mūsu nāves gadījumu statistika, iespējams, būs augstāka un labāka nekā jebkurā citā valstī."
https://web.archive.org/web/20200405140352/https://www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/formodligen-varldens-basta-dodsstatistik1/
Salīdzināt viņu un Ugu Dumpi, ir kā salīdzināt neprātu ar saprātu.

Tags:

13 comments - Leave a commentPrevious Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry

Comments:

From:[info]pzrk
Date:April 6th, 2020 - 08:25 pm
(Link)
Latvijā mums ir ļoti paveicies ar atbildīgajiem cilvēkiem šajos laikos. Ne tuvu to nevarētu teikt par visām institūcijām, bet nu šajā gadījumā priekšplānā ir labi profesionāļi – kas arī zināmā mērā nomierina (nu un attiecīgie skaitļi arī nomierina).
From:[info]heda
Date:April 6th, 2020 - 08:39 pm
(Link)
Jā, ļoti priecājos par nosvērtiem, spriest un rīkoties spējīgiem cilvēkiem, šajā laikā jo īpaši.
From:[info]slepkava
Date:April 6th, 2020 - 09:08 pm
(Link)
par nožēlu, ne visās nozarēs.
From:[info]heda
Date:April 6th, 2020 - 10:06 pm
(Link)
par visu es nemaz neiedrošinātos sapņot
From:[info]slepkava
Date:April 6th, 2020 - 10:31 pm
(Link)
bet nu tikai pēc šitā sūda beigām varēsim pateikt, vai pieņemtie lēmumi bija pareizi :(
From:[info]justmy2cents
Date:April 6th, 2020 - 11:07 pm
(Link)
Nesaprotu šo optimismu. Jā, pēc beigām varēs saskaitīt mirušos un saskaitīt zaudējumus ekonomikai. Bet kā tas palīdzēs pateikt, vai pieņemtie lēmumi bija pareizi? Nekad nevar zināt, kas būtu bijis pie citiem pieņemtiem lēmumiem. Augstākais, uz ko var sasapņoties, ir rezultātu salīdzināšana ar abām kaimiņzemēm, bet arī tur ir ļoti daudz nejaušības faktora, un pat bez nejaušības varētu tikai pateikt, piemēram, ka pareizāki/nepareizāki nekā igauņiem. Then again, kā vispār salīdzināt pareizumu, kur vienā kausā ir mirušie, bet otrā – zaudējumi ekonomikai? Cik drīkst maksāt viens mirušais?
From:[info]slepkava
Date:April 6th, 2020 - 11:09 pm
(Link)
mirušie jau netiks uzskaitīti :) tiks uzskaitīts tikai cik ātri IKP ir vai nav paaudzies, jo mirušos jau neskaita nevienā pusē no kā mirst.
From:[info]scaramouche
Date:April 7th, 2020 - 10:43 pm
(Link)
Cik maksātu 1k+ mirušais?
From:[info]extranjero
Date:April 10th, 2020 - 09:58 am
(Link)
Veselības ekonomikā viena metodika ir pēc QALY. Šķiet amerikāņi to vairāk mēra pēc DALY.

Cibā jau daži izteicās, ka viņiem arī ir ienākusi prātā šī ķecerīgā doma. Acīmredzot, mani universitātes pasniedzēji bija lieli ķeceri. :) Savukārt, izskatās, ka mūsdienu sabiedrība ir ļoti reliģioza, ieskaitot pašpasludinātos kareivīgos ateistus, transhumānistus un citus tā saucamos apgaismotos.

UK bieža parādība bija tiesas par to, lai neļautu vecākiem vēl vairāk tērēt naudas sava neglābjami slimā bērnu ārstēšanai. Nekas jau nav absolūti garantēts, un varbūt tas, ko medicīna uzskata par neglābjamu, ir 0,001% gadījumu glābjams. Bet tas nemaina principu, ka nav saprātīgi tērēt neierobežotus līdzekļus viena bērna glābšanas mēģinājumiem.
From:[info]veed_logs
Date:April 7th, 2020 - 03:43 pm
(Link)
Varēja, protams, būt arī sliktāk, bet daudz kas nebija izdarīts augstākajā līmenī. Iebraukušo kontrole u.c. Noskatījos nesen "Aizliegto paņēmienu" īsu brīdi pirms pirmā vīrusa gadījuma Latvijā. Viņķele un vēl kaut kāda bāba no Neatliekamās palīdzības dienesta kaut ko ņaudēja par "parasto gripu" un ar šodienas izpratni labi varēja redzēt, ka tajā brīdī nebija, ne plāna, ne idejas, ne saprašanas. Labi, ka tas viss parādījās ar laiku, bet labie piemēri ir Taivānā, Dienvidkorejā, Singapūrā, ne pie mums. Pilnīgi cits izpratnes līmenis (ar SARS un MERS jau uztrenēts).
From:[info]heda
Date:April 8th, 2020 - 01:20 pm
(Link)
Protams, ka vienmēr var labāk, bet manuprāt sākt rīkoties atbildīgi ir cienījami, pat ja pirms tam kaut kas nesaprasts vai nokavēts. Īpaši salīdzinot ar zviedru sociķu mākoņiem biksēs, kuri savu atbildību neapzinās vispār.
From:[info]kihelkonna
Date:April 7th, 2020 - 10:50 am
(Link)
From:[info]heda
Date:April 7th, 2020 - 10:58 am
(Link)
Paldies!