gnidrologs ([info]gnidrologs) rakstīja,
@ 2019-09-11 15:59:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
IMO iemesls kāpēc nevienam nepatīk Krišjānis ir tas, ka viņš ir protestants ar visām no tām ierietošajām sekām. Sola kriptura un muh nosodījums bez spējas paust arī dzīvi apliecinošu retoriku. Atceros kā savos pacmit/divdesmit gados, kad vēl biju nihilistisks ateists skatījos kardinālu Pajacu un arhibirģermeistaru Vanagšteinu visādos tōkšovos. Man tad nebija simpātiski nekādi kristiešu argumenti, bet tīri cilvēciski Pujāts vienmēr izklausījās genuine večuks, kurš grib labu, pat ja nespēja to sofisticēti paust savā senīlajā valodiņā. Vanags, turpretim bija obvious fake kristietis, kas is in for the money/status, tāpēc tik ļoti strādāja pie sava imidža kā holier than thou svētulis, kas ar puspievērtiem plakstiņiem stāsta plebam par esošo (btw, daudziem sjw ir tas pats vizuālais un runas stils).

Tas man liekas tipisks lepnības izpaudums. Manā uztverē protestantisms ir beisiklī kreiso apvērsums baznīcā. Jā, Lutera laika katoļbaznīca nebija bez korupcijas un grēka, bet zinot paša Lutera huiņas... Tas ir kā, Krievija zem Niko otrā nebija nekāda leiputrija un cars par to ir atbildīgs, bet boļševiki, kas viņu un visu Krievijas iepriekšējo vēsturi iznīcināja par labu savam revolucionārajam puritānismam bija daudz sliktāki.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]adele_varbut
2019-09-11 17:27 (saite)
Luteram bija pavisam cits funktieris nekā izvēle starp liberālismu/konservatīvismu. Viņam galvenais bija autentiska kristietība, un viņš redzēja, ka liela daļa no tradicionālajām un godājamajām interpretācijām šajā ziņā brauc pilnīgās auzās un ir vairāk nodarbinātas ar naudu un varu, vai arī, labākajā gadījumā, intelektuālām spekulācijām par to, kā viss varētu un kā tam vajadzētu būt, nekā sekošanu Kristum. Uzdodot jautājumu - kā nonākt pie autentiskas kristietības? - bija likumsakarīgi nonākt pie atbildes, ka visuzticamākais avots ir Jēzus mācekļu un laikabiedru atmiņas par viņu, nevis gadu gaitā uzkrātās interpretācijas. Un Luters nebūt nedomāja, ka katrs var interpretēt Bībeli, kā grib. Viņš uzskatīja, ka Bībelē pats galvenais ir tik skaidri pateikts, ka ikkatrs, ja vien ļaunprātīgi necenšas tekstu sagrozīt, to saprastu. Te, viņam, iespējams, var pārmest naivumu vai sava laikmeta ierobežotību. Jo laikā, kad viņš rakstīja, daudzas dažādas teksta interpretācijas metodes un tas, cik atšķirīgi tekstu var saprast, vēl nebija apzināts.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2019-09-11 17:49 (saite)
Kāpēc viņam bija tik "herētiska" attieksme pret Kristu? Viņš gāja pat tālāk, nekā musulmaņi un gandrīz vai līdz talmudismam, apķengājot kanonisko Kristus personas-Dieva būtību, grēku izpirkšanu. Esmu redzējis viņa citātus, kas pilnīgi normāli iederētos dažādu gnostiķu repertuārā.
Ja viņš tik tiešām būtu bijis tikai cīnītājs pret Baznīcas laicīgo pusi, nebūtu sarunājis tik daudz negantību.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]adele_varbut
2019-09-11 18:14 (saite)
Par kādiem tekstiem tu runā? Luters viennozīmīgi uzskatīja Jēzu par Dievu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2019-09-11 18:44 (saite)
Tagad uz sitienu neatradīšu, bet bija dīvaini fragmenti, kas kaut kad iespiedās atmiņā. Var jau būt, ka kādi konspirologu-nomelnotāju sacerēti. Sameklēšu kaut kādā brīdī.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?