gnidrologs ([info]gnidrologs) rakstīja,
@ 2018-05-19 22:48:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
kandža
Pirmo reizi pats i brāgu uztaisīju i tecināt sāku (ar drauga atdotajiem štrumentiem). Viena kļūda, ko pieļāvu ir žadnosķ. Pārāk daudz brāgas sataisīju priekš tā viena piena bidōna. Laikam vajak kaut kur 2/3 no kannās liet, lai ātrāk uzvārās līdz tvaika temperatūrai. Nosēdēju stundas 4-5 tikai lai sagaidītu, kad būs puslīdz karsts. Nācās diezgan aktīvi 'podsasivaķ', lai pārlauztu žņaugu. Pamatā dēļ tā, ka bija maz rūmes kur tvaiks var sākt izgarot. Nu vot, tagad sēdēšu līdz rītam laikam. Kamēr būs pietecējušas butelītes. Gandrīz lūpas apdedzināju, kad pirmais sāka nākt laukā. 80+ grādi pirmajiem garantēti. Fuck off valsts ar savām akcīzēm, man pošam sovs. Tik cukurs, raugs un nedaudz darba.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]kjiimikjis
2018-05-19 23:34 (saite)
A tev aparāts kāds? Ar deflegmatoru, vai prosta truba ar dzesinātāju, kur pervaks jāatpazīst un jāatlej pašam?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2018-05-19 23:49 (saite)
Prosta bundža 'halagīļņiks', kurā iekša niķeļa čūskulēns. Pa vienu caurumu aukstais ūdens iekša, pa otru siltais ārā.
Vispār esmu nedaudz konfūzēts par jēdzienu pervaks tagad. Jo proincipā jebkura kandža, kas nav pārdzīta atkārtoti, ir pervaks. Jā, dzīšanas sākuma mēdz būt tas baltais, brāgainais sūds, kas nav īpaši laba viela, lai gan grādu tā pat daudz. Vai to tu domā kā 'pervaku'? Jo principā jebkura pirmkandža ir pervaks.

Kas attiecas uz aparātu, tad tur viss ļoti primitīvi. Ir vecā alumīnija piena tvertne ar aizspiežamo vāku un curumu tajā, kur uzmaukt šķauku, un pēc tam, atkarīb;a no situācijas 'leduskapis' cilindriskā formā ar zmejeviku iekšā un ūdens cirkulāciju starp diviem caurumiem vai, gadījumā, ja nav tekošs ūdens, spainis ar tādu pašu zmejeviku iekša, kur manuāli jāmaina udens, jāiemet ledus (tas vis labāk). Cepināts tiek uz standarta elektriskās grelkas. Galvenā problēma ir alumīnija kannas nelīdzenais dibens, kas neļauj ātri un operatīvi uzkarsēties. Mēģinājumi izlīdzināt ne pie kā labāka nenoved.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kjiimikjis
2018-05-20 00:13 (saite)
Par pervaku ir pieņemts saukt to, kas destilējot sāk tecēt pats pirmais - kur ir vairums metilspirta un nevēlamo draņķu. To izlej nafig ārā, un pēc tam sāk ievākt produktu. Visdrošāk atšķirt, ja ir aparāts ar deflegmatoru, kārtīgu dzesēšanu un termometru, kas nosaka tvaika temperatūru. Bišku čakars, bet realizējams pasākums.

Karsētajai kannai zem nelīdzenā dibena var satūcīt pareizajā formā iemīcītu alumīnija foliju, un apkārt aplikt stiklšķiedras audumu (vai da jebkādu nedegošu materiālu, kas siltumu nelaiž prom). Jebkas, kas veicina siltuma nonākšanu vajadzīgajā reģionā vai bremzē tā aizplūšanu prom, nāk par labu pasākumam. Smiltis arī der kā siltumnesējs, tikai agri jāsāk karsēt. Tās jebkurai formai piegulēs, kā nākas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2018-05-20 00:23 (saite)
Paldies par padomiem. Es vēl savā improvizācijas štellē mēdzu uzmukt kannai 'halātu' no vatņika segas un foliju pa virsu, lai neatdod siltumu.
Bet nu jā, mans aparāts ir vulgaris, tāpēc nevaru daudzas lietas darit.
Enīvej, kandža, pat pervaka formā, ir labāka dzira par vairumu veikalā nopērkamo degvīnu, pat no augstajiem plauktiem. Visiem ugunsūdens cienītājiem iesaku.
Es te nesen paprovēju to LB 69 grādīgo šņabi un tas NAV TAS.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ulvs
2018-05-19 23:59 (saite)
Never incriminate your operation, son!

(Atbildēt uz šo)


[info]ulvs
2018-05-20 00:00 (saite)
That is, never incriminate thy operation thyself, son.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2018-05-20 00:16 (saite)
Domā DP lasa manus postus?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]shanietis
2018-05-20 11:40 (saite)
http://kandža.lv

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2018-05-20 15:15 (saite)
Esmu pētījis, bet paldies.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?