gnidrologs ([info]gnidrologs) rakstīja,
@ 2009-02-26 14:25:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Interesanti, vai Dievzemītes vidusskolās vēl arvien jālasa Mērnieku Laiki? Esmu visai drošs, ka šādu ''očeķestvennās'' literatūras '''pērļu'' piespiedu lasīšanai, da i vēl analizēšanai (tā it kā tur būtu ko) varētu būt visai tiešs sakars ar latviešu vispārējo nacionālo mazvērtības kompleksu. Kamēr krievu bērni savās obligātajās literatūrās redz Dostojevski, Tolstoju, Gogoli, Bulgakovu, mēs pļirinam cauri kaut kādam baisam 7. klases skolnieka (ar attīstības traucējumiem) cienīgam sacerējumam par kaut kādiem dumjiem letiņiem, kas sūkā friču pimpjus, runā pāķiskā mēlē + pilnīgi absurds mīlasstāsts par diviem psihiski slimiem cilvēkiem. Un tas viss pasniegts neveiklā, nabadzīgā valodā, uz kuras fona pat pamatskolnieku slengs liekas sulīgs.
Ko var gaidīt no cilvēku pašapziņas, ja viņiem māca, ka ML ir viens no latviešu literatūras mailstouniem?


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]gonzokidd
2009-02-26 22:08 (saite)
Piekrītu, ka pāri laikam ejošs & līdz mūsdienām aktuāls ML ir tikai romāna karkass. Bet no otras puses, tas ir lasītājiem draudzīgākais gabals visā latviešu lit. līdz pat modernisma sākumam, līdz "patiešām īstiem" rakstniekiem.
Tur jau tā problēma, ka nav cita, labāka & augstvērtīgāka atskaites punkta, tāpēc ir vien jāsamierinās kā ir... Neapšaubām, veselu semestri malt vienus ML ir mazliet par daudz. jā, arī es gāju (t.i. mocījos) tai pašai situācijai cauri...

Par tiem nosauktajiem laikam jāsaka tā - mums ir daudz ļoti labu dzejnieku (arī bez Raiņa, Čaka & Veidenbauma). Skujiņa raksta dzeju, Belševica gan arī prozu, bet tā tomēr ir bērnu auditorijai, ne jauniešiem. Mauriņai tā fikcija diez kāda nav. Grīna romāni vidējam vidusskolniekam būs krietni lielāks smadzeņu cepiens kā ML...
---
P.S. Kas ir tagadējie pisakas? Sakss & Žolude vai?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2009-02-27 01:15 (saite)
''P.S. Kas ir tagadējie pisakas? Sakss & Žolude vai?''

Nu drīzāk Bankovskis, Berelis, Ikstena. Neņemšos neko vērtēt, jo mana pazīšanās ar jaunāko laiku latvju literatūru tiešām atstāj vēlēties labāku.
Pavisam jaunos gurķus es nebiju domājis. Lai pastāv un ievelkās.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?