gnidrologs ([info]gnidrologs) rakstīja,
@ 2016-11-17 15:58:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Turpinot [info]honeybee aizsākto, vai pareizāk sakot, turpināto tematu un to nedaudz sašaurinot uz pēdējā laika populāro dzimumu disproporcionalitāti profesijās.
Liekas mazliet dīvaini, ka seksismam, kaut vai 'ambientam', šajā sfērā netiek piedāvatas nedz ekzakti zajentifiskas evidences, nedz diez ko daudz anekdotisku pamatojumu. Ir a priori interpretācija sausiem statistikas datiem ar nosaukumu 'seksisms'. Pie tam tāds puskoka seksisms. ''Jo daži vīrieši mēdz pasmīkņāt par sievietēm''. Okej, bet sievietes mēdz tā pat pasmīkņāt par dumajiem neandertāļu vīriešiem. Cik zinu savu paziņu loku, tāda pasmīkņāšana gandrīz vai tiek uztverta kā flirts un katrā ziņā neietekmē indivīda spēju turpināt rīkoties savā iecerētajā profesijā, bet lūk, sievietes ne tikai apvainojas, bet pat izjūt pilnīgu neiespējamību turpināt savas gaitas potenciāli izcilā karjerā STEM laukā. Liela daļa vīriešu turpretim viens otru noliek kudi skarbāk pie pirmās iespējas, kā jau testosterona pārlādēti kuļi ar mednieka-kareivja instinktu, bet nez kāpēc spēj ne vien turpināt, bet pat dažkārt izcelties ar neordināru ekselenci savā lauciņā.
Vai pie tā vainīgs fakts, ka vīriešiem nav jūtu?


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]ctulhu
2016-11-17 18:58 (saite)
Drīzāk tā figņa, ka meitenes joprojām audzē ``meiteniski`` un otrādi. Kamēr tā ir vnk paša bērna/ pusudža izvēļu akceptēšana, ir okej, bet tikko sākas `` šito tu nesapratīsi`` ``nu ko tu ar tām lellēm/ šaujamajiem`` un visādas citādas ``gatavošanas lomai``, tā ir grāvī.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2016-11-17 19:33 (saite)
Kādu piemēru ''audzēšanai''? Tev ir kāds paziņa, kas būtu audzēts ''dženderiskā lomā''?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2016-11-17 19:44 (saite)
Ir novērojumi par cilvēkiem, kas tie audzēti/ audzināti/ paši audzē jauniešus pēc iespējas neitrāli, sekojot jaunā cilvēka nosliecēm/ izvēlēm etc

ja es pareizi atceros, tevi bija līdzīgi novērojumi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2016-11-17 19:54 (saite)
Nu jā, es pats esmu tāds piemērs. Manī neaudzēja nekādu dzimumam lomu. Prosta standarta uzvedības normas. Domāju, ka tā pateiks vairums Latvijā dzimušo cilvēku, kuriem nav ap 100.
Kur tu redzi anklāvus ar šo dženderisko audzināšanu. Kur kādas evidences. Kaut viens anekdotisks piemērs (nu tāds ticams, nevis sacerēts - lūdzu).

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2016-11-17 20:24 (saite)
šitās pašas darbmācības/ mājutrības skolās. OK, ja es pareizi saprotu, tad tagad tas ir atrisināts bet pavisam nesen vēl bija dalīšana bez prasīšanas pašiem skolniekiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]chrono
2016-11-18 01:19 (saite)
Es piekrītu, ka to, ka visur nav dzimumsadalījums "50:50" skaidrošana ar "seksisms" šķiet vairāk skriešana pa priekšu faktiem, vienkārši izejot no savas pārliecības. Kur nu vēl saukšana par seksistu, ja Tu šim automātiski nepiekrīti. Pa lielam jau visi piekrīt, ka kaut kāda daļa no sabiedrības attieksmes un paražām ietekmē šīs izvēles, bet tieši cik liela daļa, tas nav skaidrs. Ilustratīvs ir "Norvēģijas paradoss", kas īstenībā jau nav nekāds paradokss, to tikai neizdodas izskaidrot tikai ar "nurture" pieeju. Paradokss slēpjas tajā, ka Norvēģijā, kura ir viena no progresīvākajām valstīm vienlīdzības ziņā, pēdējo 20 gadu laikā nav būtiski mainījusies sieviešu/vīriešu proporcija STEM darbos. Un neskatoties uz dažādām sociālajām akcijām un pārmaiņām, kas notiek sabiedrībā, to neizdodas izkustināt. Jautājums arī ir, vai to vispār vajag kustināt, ja cilvēki jūtas laimīgi tāpat ar savām izvēlēm, pat ja tās kaut kur zemapziņā ir ieprogrammētas.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?