gnidrologs ([info]gnidrologs) rakstīja,
@ 2023-02-17 23:23:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
A kāpēc īsti aizliedz pētīt Antarktīdu un nelido vairs uz Mēnesi, kaut mūsdienu tehnoloģijas ir nesalīdzināmi jaudīgākas kā pirms pusgadsimta? Kā var būt space exploration, ja nevar pat kultivēt Mēnesi? Kā var teikt zajavas par mūsu pašu Zemi, ja mēs neesam izpētījuši pat desmito daļu okeānu un polus?


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]mindbound
2023-02-17 23:31 (saite)
Neviens neaizliedz pētīt Antarktīdu (tā tieši ir vieta, kur ir aizliegts darīt gandrīz jebko citu, izņemot pētniecību), savukārt uz Mēnesi nu jau drīz notiks atgriešanās, pie tam no vairākām pusēm vienlaikus (Masks, NASA), ar permanentas virsmas bāzes un vairāku apdzīvotu Mēness orbitālo staciju projektiem.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2023-02-18 02:31 (saite)
Neaizliedz ja? Nopietni? Cik mans zināms, tad ir kaut kāda rakstīta vai nerakstīta vienošanās, ka tur pat tūristus nelaiž. Cik daudz ekspedīciju bijis pēdējo 20 gadu laikā? Tā taču ir viena no pašām interesantākajām vietām pasaulē.

Par Mēnesi, ok. būsim skatīties.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2023-02-18 02:48 (saite)
Tas, ka kaut kur neielaiž tūristus, neko neliecina par aizliegumu veikt pētniecisko darbu. Tūristiem nav, ko meklēt lielākajā daļā ZPD objektu un teritoriju, tas ir tikai normāli.

Kas attiecas specifiski uz Antarktīdu, tad tūristiem ir ļauts ierasties antarktiskās vasaras "logā" no novembra līdz martam. Jā, tūrisma firmām ir jāsaskaņo ekskursijas ar IAATO (tieši tāpēc, ka visa Antarktīda ir nevienai valstij nepiederoša zinātniskās darbības zona), bet tieši šāda kantora (Starptautiskās Antarktīdas tūrisma operatoru asociācijas) pastāvēšana vien jau atbild uz jautājumu par tūrismu, tūristi tur dodas jau kopš 1960tajiem un attiecīgajos mēnešos Antarktīdu katru apmeklē desmitiem tūkstošu tūristu, nerunājot par pētnieciskajām ekspedīcijām, kas notiek visu gadu, katru gadu.

Arktika, savukārt, ir parasts okeāns ar visiem parastajiem teritoriālās piederēšanas likumiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-02-18 11:09 (saite)
Nu jā tieši tā, mēs kāreiz uz zsv bijām

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2023-02-18 11:10 (saite)
P.S. ziemā tur vnk nesagatavotam cilvēkam nav ko darīt. Reāli bīstami.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]gnidrologs
2023-02-18 12:17 (saite)
Kur ir tie pētniecības darbi?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-02-18 12:22 (saite)
Nu te ir current programmas

https://www.scar.org/science/srp/

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2023-02-18 12:23 (saite)
https://www.scar.org/science/gsg/home/

utt tur pa zinātnes nozarēm sadalīts

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2023-02-18 13:06 (saite)
Ok.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2023-02-17 23:38 (saite)
1) Pirmā dzirdēšana ka aizliedz pētīt antarktīdu, cik es zinu aizliedz tur rakt ogles, rūdas bet ne pētīt.

P.S. Pats biju aizbraucis, biju dažās pētnieciskajās stacijās, viņi man neteica ka kaut kas esot aizliegts pētīt, nu izņemot 2 lietas- zemledus ezerus - ļoti uzmanīgi, lai nesadirstu un jā nekādas rūpniecības un ļoti ierobežots militārisms - militārie transporti sēsties drīkst, smagos ieročus atvest un izvietot - nea.

2) Par mēnesi - jā tur ir kaudze politkas un jā cold war tiešām bīdīja lietas, bet tas nekas tūlīt būs nākamasi cold war ar ķīnu jau nu noteikti, ar krieviju maybe.

Bottomline -šodien ar robotiem var sapētīt kudī vairāk nekā pirmās pilotējāmās expedīcijas.

Bottomline #2 - nupat jau sāk kasīties, gan privātie (Masks) gan NASA (Artemis)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2023-02-18 02:33 (saite)
Nezinu, varbūt jaucu Antarktīdu ar Arktiku, bet imo uz vienu no tām burtiski nav iespējams nokļūt un brīvi eksplōrēt, ja neesi "affiliated with govenrment". Vai es varētu noīrēt kuģi, aizbraukt, izsēsties krastā un staigāt kur gribu?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mapats
2023-02-18 09:14 (saite)
Tas būs par Antarktīdu. Pētniecība gan notiek(droši vien savādāka, kā domā, ka vajadzētu), valstīm ir savas stacijas, kam sezonālās, kam visu gadu. Staigāt kur iegribās gan nevar, tūristi var braukt, bet tikai pa "tūristu takām". Padārgs pasākums priekš pastaigas pa arktisko tuksnesi. Lidojumu ierobežojumus virs visas teritorijas nezinu.

Vieta interesanta un bīstama, dēļ dabas. Kas ir zem lediem, protams interesē arī mani. Kautkad rakstīju, ka bija urbuši un vecākais ledus, ko atrada bija 2.kautkas miljoni gadu. Zemledus ezeri ar senām, izolētām radībām, liecības, ka agrāk bijuši tropi(ļoti sen), dīvainā teritorija kur neveidojas ledus un protams stāsti par to, kas varētu tur būt, gan dabiski, gan mākslīgi. Piri-Reisa karte(1513) un Johana Šonera globusi(1515) ar saputro pasākumu vēl vairāk.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2023-02-18 11:08 (saite)
Par tūrismu mb augstāk precīzāk pateica, ar pētniecību, nu jā valstu zonas un viņu noteikumi, tu jau nevari iebraukt dajebkurā valstī, ASV, LV utt un sākt tur kko pētīt bez vietējo atļaujas/ saskaņošanas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)

visnotaļ ticama dokumentāļā fiļma ar latvieti galnajā lomā
[info]aksakals
2023-03-01 09:51 (saite)
https://youtu.be/OUwBQwhliL4

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?