cits ([info]garamgajejs) rakstīja,
@ 2013-07-15 09:56:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Entry tags:lv, media, racism

Pagājušajā nedēļas nogalē ziņu portālā Apollo.lv ir divas publikācijas, kas piesaistīja uzmanību. Viena publikācija ir autores Zandas viedoklis par izskatu un sociālajām normām. Otra publikācija ir ziņa par to, ka Itālijā kāds senators salīzinājis Imigrācijas lietu Ministri ar orangutanu. Abām publikācijām ir vienojošs elements - rasisms. Interesanti ir tas, kā abos gadījumos rasisms tiek komunicēts un normalizēts, t.i. padarīts par pieņemamu bez jebkadām sekām.
Pirmajā, Zandas rakstā, tas ir caurvij autores viedokli (citātus nepievienošu), kas, nemaz neanalizējot nozīmes tekstā un domas loģiku, ir, diemžēl, ikdienišķs gadījums. Apollo.lv, kā viens no populārākajiem ziņu portāliem to, acīmredzot bez iebildumiem, nopublicē, arī ikdienišķi. Otrajā gadījumā ziņa vēsta par klaju rasismu citā valstī un atkal, apejot iedziļināšanos pašā tekstā, nozīmīgi, publikācijai seko ievērojams skaits komentāru, kas ir tikpat klaji rasistiski, turklāt uzskatāmi vēl saņem atbalsta plusus.
Vai šajā gadījumā var saskatīt naida un neiecietības kurināšanu, balstītu rasismā? Šeit jāpiezīmē, ka izteikums "rasu naida izraisīšana", kā tas ir traktēts krimināllikumā, balstās pieņēmumā par tādas kategorijas kā "rase" objektīvu pastāvēšanu, kas ir ģenētiski nepatiesi un socioloģiski relevanti dažādu un arī tieši šādu kategorijas lietojumu un traktējumu rezultātā. Tāpēc, varbūt varam jautāt, kāda ir portāla atbildība, publicējot šos rakstus? Atrunas par atbildības nesējiem, kas mazā drukā rotā komentāru sadaļu, šķiet, ir optimāls risinājums starp garantētu runas brīvību un individuālu atbildību sociālā vidē. Es vairāk domāju par to, kā abos gadījumos publikācijas 'strādā kopā'. Ir Zandas raksts, kā šķietami nevainīgs personīgais viedoklis, kas nopublicēts portālā, un tātad sociāli pieņemams. Un ir ziņa par politiķi - rasistu, kas šķietami objektīvi vēsta par notikumiem citās valstīs, izraisot rasismu cildinošus komentārus, bet par ko portāls atbildību neuzņemas.



(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]stradnieks
2013-07-15 13:18 (saite)
problēma saprotama, bet novēršoties no letiņu praktiskās, tomēr tukšās, sašušanas (sašust), kāds ir iespējamais risinājums?

- internets pieejams tikai ar elektronisko parakstu, viss, ko dari netā ir publiski redzams;
- pie rakstiem atslēgt komentārus (tvnet pie rakstiem, kur ir paziņojumi par slavenību nāvēm, atslēgti komentāri, jo tie bija pārāk necildeni..., bet pēc būtības, iet šinī pašā sadaļā).

Abi divi varianti ir ar mīnusiem. Pirmajā, ierobežota vārda brīvība, jo par negatīvu komentāru, var parādīties kaut kādas sekas. Otrajā, zūd cilvēku pieplūdums ziņu portālam, jo komentāru rakstīšana, kā pats saproti, ir daudzu cilvēku ikdiena, nepieciešamība. Ja portāls to nenodrošina, zūd auditorija, zūd auditorija, zūd ienākumi, jo neviens neklikšķina uz reklāmām.

Rezumē: tie, kas raksta šīs rasistiskās lietas, lai meklē viņus rokā un tiesā, bet es negribētu, lai ziņu portāls tiktu kaut kādā veidā iegrožots, cenzēts, piesienot tam arī atbildību par trešajām personām, kas atstāj komentārus, tam var būt ļoti tālejošas sekas un ne uz labo pusi.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]garamgajejs
2013-07-15 13:51 (saite)
Sākumam, portāli varētu nepublicēt rasismu u.c. diskriminējošu materiālu, kā arī bieži vien klaju stulbumu. Tas nozīmē profesionāli zinošus darbiniekus. (Skaidrībai - es nerunāju par kaut kā īpaši izglītotiem, tādiem, kuru viedoklim jāsakrīt ar manējo, bet gan vispusīgi zinošus, demokrātijas pamatprincipus izprotošus un uz kritisko domu spējīgus. Drukas kļūdas un "Zandu" raksti norāda uz pretējo).
Komentāri ir daļa no kompleksas problēmas. Bet praktiski tos var atslēgt, kad tie kļūst neglīti.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]stradnieks
2013-07-15 13:59 (saite)
Tas būtu ideāli, bet, ja nopietni un uz zemes sēžot: utopija. Imho, iekš LV ir kādi 3-4 profesionāli žurnālisti, viens no tiem ir sporta žurnālists.

Neglīti? Tas jau nedaudz uz cenzūru velk. Manuprāt, tas ir un būtu bīstamāk.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?