Fjokla ([info]fjokla) rakstīja,
@ 2011-08-07 12:52:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry

Tak, pie svētdienas vārētu piebeigt to, kas piebeidzams un kas tur galvā tai Pasienē virpuļoja, bet pienācīgi netika pierakstīts, jo tik plašs, ka caur telefonu to bakstīt būtu grēhs un atklātā tādā tīri valodā, jebļa. Nulūk, Pasiene ir viens ārkārtīgi spocīgs pasjolaks, ar muguras smadzenēm, jūti kauko tādu ļoti lielu un baismu, tas no tās lielās vēstures laikam, nu, un no tā medus ceļa mistiskā, uz kapiem tā, vedošā, pašiem kapiem, saprotams, arī,  un no tās milzīgās baznīcas, no kuras galva reibst un kas gluži kā milzīgs jēzus ietver rio, nu, un no tās brūkošās muižas, pamestās,  kā lasu, kas gaidot uz restaurāciju, gaidot, gaidot, tur viss pelnos aizies, kamēr kauko sagaidīs,  tur koki pa logiem laukā aug, opis stāsta, kā tā muiža vienubrīd esot bijusi virsnieknams, attiecīgi, opis 20gadā dzimis, nutakātamums tur sanāk, kuri gadi, ka viņš stāsta kā sīki būdami abi divi ar brāli līduši lūrēt kā viskādi smalki virsnieki paukojās. Nulūk, un tās zemē grimstošās vecās viensētas, spocīgas viskādas mājiņas, uz vistas kājiņas, brrr, brr, itkā jau skaisti, bet brr tomēr, nevar saprast no kā, no tā, ka bija un vairs nav, vainotāka, pasaules sāpes esam nesuši uz pleciem, nujā, vēljautas, tuvās krievijas moments. Šķaune ar spokaina, tur ta tā Baltkrievija akal sanāk, vai es kauko jaucu, arī tāda, zini, ja sanāk svētdienā cauri braukt, ta tur tas ceļš uz baznīcu tām sieviņām baltiem lakatiņiem galvā, saproti, tākā baltie zalkši kaukādi, viss ceļš vienos vienīgos baltos lakatiņos un baznīca zvana, laika mašīnā gandrīzām iekāpis esi.

Nulūk, tā pie Pasienes atpakaļ, nē, nu tur jau vēl ir tās jokainās daudzstāvenes,cik nu daudz, 3 stāvu katrā, ne vairāk. Nuja, ta tur kaukur pasienē ir tā vieta, nē es zinu točna, kur viņa ir, tāda pļavīte, kur agrāk slējās mājiņa un pirtiņa, kur opis piedzima, viņš man vienreiz ar štoku rādīja virzienu un mēs tieši stāvējām abi tai vietā, kur tā pirtiņa, vēl tur tālāk, pa ceļam uz upi ir tāds sarkans koka nams ar pasakainu verandu un vijoli pie sienas (opja brāls spēlēja vijoli un vēl viņam virs ceļgala ir milzīgs caurums, kurā var iebāzt pirkstu un kuru es vienreiz bērnībā redzēju, kad viņš pantalonēs un  ļoti ilgi drebinājos, tur, viņam, tātat, iedūra to pīķi, nu, kas pistolei galā vai kam, nu, nezinu tos nosaukumus, nuja, un tai sarkanā koka namā ar vijoli pie sienas  tagat  dzīvo vientuļš opja brālis (jo viņš vecs un dusmīgs un viņam pienes zupu un noliek uz trepīti, jo viņš vecs un dusmīgs, kā jau teicu), vārdsakot, nams, ko uzcēla, kad nobruka tā mājiņa un pirtiņa, un kas skaitās tākā dzimtas mājas tur visiem, nuja, un vienā no tiem daudzstāvu namiem, savukārt, dzīvo opja brāļa meita ar vīru un istabiņā pie viņiem, tātad, ops aizgājis gādībā un dzīvo tur, ja, ar tepiķi pie sienas un mātes bildi arī.

Opam jau kā, viss nokārtots, kapa vieta tur aizrunāta, kapa piemineklis pasūtīts, vārdi iegravēti, nauda bērēm atlikta, kasete ar bērnu dziesmām atvilknē un lūgums netaisīt zārku vaļā un nebučot un virsū neskatīties, jo skaistuma tur nekāda, betgan papliķēt pa zārku, nu, un vaiņagus uz kapa nelikt, jo tie smagi, poļu krāsās lai liekot mazas puķītes, divas baltas, divas sarkanas, šito visu zinu no galvas un varu runāt līdzi, kad viņš simto reizi man to stāsta. Viss uz mana rēķina, tā viņš saka.

Nulūk, ja par pašu opi, tad viņš aizvien vairāk izskatās pēc mūžgudra, vieda, maza bruņurupucīša, tik romantiski jau ar nav, staigā jau pukādams, viņš jau lāga nedzird, kas tur aiz muguras notiek, bet es jau akal pa to smeju, nav jau arī tas trakākais, ko deviņdesmit vienā gadā nedzirdēt, pārējo viņš visu kontrolē, ja, atšķirībā no dažām labām, desmit gadus jaunākām teikas omēm, ja. Vēl man viņš bišku atgādinā Mihauzenu no manas mīļotās Giljama filmas, nujūnov, tur bija tās vietas, kur viņš bija apņēmies padoties nāvei, apgulties un  savecēt un nomirt un mazais metituks meta, fonā kā maitasputnam snaikstošajai  nāvei sejā lampu, lai iztramdītu un neatdotu. Nujā, esjausaku, ka, kad atbraucu, ta viņš lāga nesaprata, kas ta tas un kas pa trobeli un ilgi, kamēr salika visu pa vietām, sākumā sēdējām pie viņa tai istabiņā, nu, kur tas tepiķis, ja, pie sienas, pūlkstens tikšķ, tepiķis karājās, sēžam un klusējam, es  uz ķebļa, ops uz gultasmalas, nujūnov, tā bērnišķīgi uzrautiem pleciņiem, rokām klēpī, mazām, mazām tādām rokām, bet lielām, lielām, brūnām plaukstām. Nuja, pēc tam jau iešūpojāmies un pret vakaru jau bijām iešūpojušies tiktālu, ka viņš man ņēmās diktēt visas procedūras, kas katru gadu ezernieku mājās jāveic un ka labāk jau nu rītā pat brauksim abi un viņš man visu pastāstīs uz vietas, vienu brīdi es tiešām  noticēju un padomāju, ka kapē gan ne un tas tak būtu vareni, ka mēs abi tur akal būtu, bet izrādījās, ka tā tāda spēle vairāk, aijmīn, visi citi, izņemot mani un viņu, izrādās saprata, ka tas tukšs numurs, nu, viņš pārvietojas maziem, šļūcošiem solīšiem, ar to trīcošo labo roku, ja, nu, principā viņš nav nekur īsti transportējams, ja, tanumirklī, kad viņš ņēmās stāstīt, kā Juziks mūs abus vedīs un viņam vispār jāgatavojas jau ziemai, jo mājā palikušas vilnas zeķes un vāļenkas un siltā veļa un pižiks, nuja, un estak saku, ka es arī tam visam noticēju, ka mēs tiešām tā arī darīsim un brauksim un šķirosim zeķes un inspektēsim pagrabus, ja. Nubetjā, ta atnāca tie radi un ta tā maigi, savukārt, nubet ziema taču tālu vēl, tik jūlijs, to tak mēs izdarīsim, ko nu trakos, tak aizbrauksim kopā ar zilupiešiem, reku, tev pilns skapis siltām veļām un zeķēm,  nuuntādā garā, saprotams, ka tā jau senzināma rotaļa, nu, un beigās opis tiešām piekrīt, ka tā laikam būs pareizāk un kotanu trieksies tur.

Nujā, vēl bij tāds moments pie pusdiengalda, kad ops dzēra tēju, ja, no tādas lielas krūzes, untākā viņam tas pārkinsons, ta viņš vienmēr ņem to karoti no krūzes laukā un atstutē kāju uz kāda palikņa,  nu, lai elkons sanāk uz ceļgala un tādejādīgi var valdīt to roku, nu, un nezinkā šoreiz bij gadījies, ka tai krūzē bij tā karote iekšā, nu un viņš ņem to krūzi, ja, tā lēnām, lēnām, kamēr aizdabū pār to milzīgo galdu, un tā karote, saproti, man likās, ka laiks ir apstājies un es esmu akal iekapsulēta mirklī, kas nekad nebeigsies, nezinu, kā man pašai neienāca prātā viņu izņemt, nu to karoti, bet es pat pati jutu kā man acis paliek par šķīvjiem, aizvien lielākas, lielākas, nēnu, esjau netaisījos uz raudāšānu, es nezinu, uz ko es taisījos, uz mūžīgo skatīšanos laikam, apaļām acīm, vienkāŗši skatījos uz to lielo, brūno plaukstu, krūzi, un karoti, kas saka dzin dzin dzin dzin dzin dzin dzin dzin dzin dzin dzin dzin.... un tas nekad nebaigsies, saproti. Bet tas beidzās, kaukad, pēc mūža, kad ināra maigi smaidot kā svētdiena tāda jauka, savām sirsnīgām, brūnām acīm, ņēma un izņēma to karoti no tās krūzes, tādu pavisam neuzkrītošu un,šķiet, neviens to pat nepamanīja, žestu.

Nujā, bet tai nākamā dienā, tad ops atplauka pavisam un ta jau es dabūju visas lāģerdziesmas par faķīriem, kas uz pimpjiem staigā, džimlairūdi rā (starp citu, tur jā, šitām visām jēlībām tādi ļoti vīrišķīgi piedziedājumu vienmēr, precīzi, neatceros, nu, visādi rasasā un tā, betē ops stāsta, kā gājuši caur poliju ar lāģerbiedriem un šito dziedājuši, tur vēl par eskimosiem kaukas bija, kas pišoties sēdus, nu gājuši statli tādi zēni un kājas piesisdami svarīgākos brīžos un polenes, dzirdot, ka tie nav krievi, kas nāk, metušas puķes), bet ta viņš bij riktīgi aizrāvies stāstiem, es jau lielu daļu no viņiem zinu no galvas, un nav jau tā, ka tas ir dialogs, ja, nē, tas ir kāds trīs stundu, vismaz ,monologs, kurā man tik jāpiebilst mhm ik pa brīdim, bet diezvai no tā ir kāda jēga, un prātā pēc pirmās stundas, fiziski nav iespējams visu paturēt, vārdsakot, es jau saprotu, ka tas viss ir jāuzsūc un galvā pa plauktiem jāsaglabā, jo vienā reizē jau būs tā, ka tev nebūs, kam paprasīt, kā tur īsti bija. Betnu, pūlies kā gribi, bet no tā monologa tu šausmīgi nogursti, pirmāmkārtām laukā bij trīīsmit grādi nepārtraukti, vēja pūsmiņas ne mazākāš, un pēc kādas stundas tāda monologa, tu jūti visus spēkus tevi pametam, nu, un pie kādas otrās stundas, tu sāc vēdināties ar telefongrāmatu, jo jūti, ka vari arī apkrist no šitā visa, tanu es taisīju dažādas pauzes un teicu opim, ka pardon, bet man vaik čurāt, bet īstenbā izmuku uz soliņa izpīpēt kādas trīs cīgas pēc kārtas, tādejādi spēkus atgūstot un spēju klausīties kādu brīdi vēl. Nujā, tā bij tā pēdīgā apviesošanas diena, kad Ināra bij Ludzā un Žeņa cepa kartupeļu pankūkas un brīdī, kad nopriecājos par opja diendusiņu, nu, tātad, iegūts strēķīts mazliet klusuma iebaudīt un tabaka, tad, savukārt, žeņa bij izdzēris divlitreni alus un šam uznāca muldamais, kas bija pavisam briesmīgi, jo viņam divi zobi un es vispār nekā nesapratu, bet visam piekritu, jo domāju, ka nupatās būs pēdīgā stundiņa klāt, tapšu norunāta līdz nāvei. No otras puses akal žēl, žeņa krietnu strēķi braucis zemūdenē jaunībā, ganjau tur viskas interesants bija, ja būtu tie zobi bijuši.

Tāk, tas galvenais rezumē ir tāds, ka ops ir ļoti godājams un liels vīrs,  daudz godājamāks un lielāks nekā jūs varat iedomāties, bet ļoti vecs vīrs un vecumam nebūtu tiesību locīt tādus vīrus pēc savas patikas. Bet! Šitas tomēr nav tas gadījums, kad vecums uzvarējis un arī ne tas gadījums, ka tas būtu tapis uzvarēts, jo kā mēs saprotam, vecuma uzvarēt, tas nemaz nav cilvēkam iespējams. Bet! Šis ir tas gadījums, kadē ar katru :”Nūu, vecīt, celies, celies”, ko viņš saka, kad sajūtas pavisam stīvs un nevar piecelties, saka un tomēr pieceļas, ja, ar katru mazmeitai raidīto acs piemiegšanu, kad pasprucis kaukas rupjš vai divdomīgs,  tiek turēts neizķirts!



(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]kolibrs
2011-08-07 13:01 (saite)
Diktofonu iesaku paņemt.
Lai cik tas izklausās mehāniski un nepatīkami, pēc tam tomēr paliek stāstījums un balss, un laiks.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]fjokla
2011-08-07 13:03 (saite)
diktofonā jau ir, vairākas kasetes pilnas, mammai pierunātas

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kolibrs
2011-08-07 13:10 (saite)
Tad jau kārtība.
Tādā vecumā vēl ļoti žirgts ōpis. Manējais neko daudz nestāstīja, bet rakstīja humoristiskus pantiņus. Tos tagad reizēm atrodu un priecājos.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]stradnieks
2011-08-07 13:32 (saite)
vislabāk jau vairākkārt visu pierakstīt. digitālo paņem azotē un tik dragā. vieni un tie paši teksti mainās, nāk klāt detaļas un galvenais jau intonācija, tie vecišķie joki, jauno izsmiešana un kari un blusas, kas lekušas trijatā utml nekur nesastopami brīnumi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]fjokla
2011-08-07 13:39 (saite)
estikzinu par pikējošām blaktīm, kānutur bija, pie krieviem lāģerī, pie vāciem opim bij zelta dzīve, pie krieviem gan tā sūdīgāk, ta tur blaktis esot pikējušas no griestiem un ta tur kaukādi bij pigori, ka ap guļvietu kaukādas ūdensbļodas lika vai ko, kaukas tāds bija, re, arī kaukur izšļucis, bet, ganjau kasetēs ir

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]fjokla
2011-08-07 13:05 (saite)
ā, ko es vēl aizmirsu pastāstīt, tai Pasienē ir opja piezīmes, acīmredzot viņš diktējis un mammas māsīa pierakstījusi, un tur viskādi dzīves anekdoti, pareizāk, ļoti bardacīgi štrihi un aprakstiņi par visādiem pasienes cilvēkiem, piemēram par kaukādu Petronellu vai Feliciju vai kauko tamlīdzīgu, kas taislaikos staigājusi biksēs un pīpējusi, prikiņ! nu un tādā garā

(Atbildēt uz šo)


[info]heda
2011-08-07 13:20 (saite)
Prieks un asara. Par ilgu, ilgu, ilgu neizšķirtu.

"-Viņš ir vēl viens, kurš atceras.
-Ko atceras?
Tēvocis brītiņu klusēja.
-Acīmredzot visu, - viņš beigās noteica.
-Jūs taču nemēģināsiet apgalvot, ka jūsu sencis tika nošauts pārāk labās atmiņas dēļ?" (Garī "Gaisa pūķi")

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]fjokla
2011-08-07 13:50 (saite)
:) Tev viss pierakstīts?:) Nez, man akal pēdīgais teikums šite liekas bišku pārspīlēts, lasījuso gaispūķus esu, betšķiet, ļoti, ļoti sen. Es jau kauko drošivien jaucu, bet vai tur nebija kāda ļoti izjusta kniebamaina arī?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]heda
2011-08-07 14:23 (saite)
No Garī pierakstīts daudz, jā, bet kniebamainu neatceros, vai arī tā nelikās neko svarīga. Vispār Gaisa pūķi ir līdzība - par mīlu pret Franciju - un kā tad nu viņš to meiteni(Franciju) tā baigi kniebtu :D

("Ja cilvēks prot mīlēt tā, kā tu proti mīlēt sievieti, kuras vairs nav blakus, pastāv iespēja, ka tas pratīs mīlēt arī ko citu... kā vairs nebūs, līdzko te iemitināsies nacisti.")

Bet Garijā Kūperā, škiet, gan bija kniebamainas un "Liriskajos klaunos" arī.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]krii
2011-08-07 13:20 (saite)
Lielisks Tev opis.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)

(Paslēpts puksts)

[info]fjokla
2011-08-07 13:59 (saite)
lagan, varjaubūt, ka nebijnemaz tāda sterva, vienkārši nepareizi viss iekārtojās un tāda palika, galugalā, studijgados tak ar džekiem saderēja, iemetās daugavā un pārpeldēja, tak. betnujā, kotabijdarīt, ka tas opis viņai, paraugus vācot, izjāja no mežniek formā un uz mella ērzeļa, tur jau tiešām var nonākt nesaprašanā un bez domāšanas izskriet pie vīra, kārtīgi neapsverot, vaj nesāks ar laiku sabiedrības krējuma un smalkās dzimtas grāfieni no sevis mētās un kaunētie no vīra, "čangaļa,čangaļa" kā viņai paticis ķērkt no atejas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]fjokla
2011-08-07 13:59 (saite)
tb- mno meža, mežniekformā

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]krii
2011-08-07 14:09 (saite)
Gan jau ka omei bija savi foršie knifiņi, kuru dēļ opis viņu noprecēja, un kas tagad vienkārši vairs nav tik labi manāmi.:)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]fjokla
2011-08-07 14:58 (saite)
vispār tur jau daudz lielu stāstu, piemēram par opja pappī, kas pie gultas piekalts, jo slims, raud un skatās, kā ops pie arkla kā vecākais, diupadsmit gados mokās un zirgs jaunulis trāpījies un kašķējās, un tas tur perās nabags, no pakaļas, melnu pieri. Dzīvs litratūrs un kiomotogrāfs.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]fjokla
2011-08-07 14:59 (saite)
nunevar prasīt, lai es kaut vārdu bez kļūdām uzrakstītu

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]fjokla
2011-08-07 15:08 (saite)
Bet, vispār, tiešām briesmīgi tas varētu būt, vot, uz ko tādu skatoties un nevarēt nekā padarīt, vot, tā, bet cīnījās tak, dzīvoja un izdzīvoja, ja, amumste- krīze, krīze, vajmanuvaj,labāk brauks īrus apkalpot pa krogiem, jo nav naudas, lai mājaj otro stāvu uzbūvētu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]heda
2011-08-07 15:27 (saite)
Vai ne? Nez` kurā gadā/brīdī latvieši sāka tik šausmīgi ciest? :) Jo Tādi kā Tavs Opis (un arī mani Opji, reiz...), kuri visus karus, badus,lēģerus un sibīrijas izdzīvojuši taču nevienu brīdi neiztaisās, ka traki cietuši - jā reāli sūdīgi bija, jā, bet nekad tais stāstos nav akvaimanuvai.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]fjokla
2011-08-07 15:41 (saite)
votvot, vēl incanti, ko viņiem šinī sakarībā pateiktu visi marisi vētras un niklāvi strunkes, nē, tiešām interesanti, kā tas tā ir- bez piespiedus un bez maldiem un bezkādām dzīvības briesmām vienkārši aizpirst, neatskatoties, un intervijās jau runāt ar akcentu, pēc diviem, maķvašu, svešumā pavadītiem gadiem, kātadjā, viss tāds importa tagad esmu un nāvīgi uz dzimteni apvainojies.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]fjokla
2011-08-07 16:06 (saite)
laigan no otras puses es ļoti labi saprotu to nemitīgo bakstīšanos, pati, gadās, nemitīgi bakstos un tādiem vājākiem nerviem tiešām varētu pieriebties untas jau pavisam laikam savādāk, nukad, var dzīvot un nebakstīties un paliek vēl pāri

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]nova
2011-08-07 20:42 (saite)
jā. ar tiem stāstiņiem tā ir, ka maļ un maļ uz riņķi, bet vienalga allažiņ izkrīt beigu galā no prāta, kas tur tāds bija, tāpēc pieraksti ir vērtība. man vairs ne omju, ne opju, ne stāstiņu.

(Atbildēt uz šo)


(Anonīms)
2011-08-08 21:33 (saite)
fjokla, es tevi tik ārprātīgi mīlu, tu esi vislabākā un vislieliskākā, nu kaut jel es ieviestu cibu! fjokla! tu esi attaisnojums praktičeski cilvēces eksistencei!

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]fjokla
2011-08-09 17:12 (saite)
Par mīlu- paldies :*

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]implozija
2011-08-16 01:53 (saite)
eh, tik sirsnīgi un patiesi, bez liekas jūtināšanās, bet ar to mīļumu starp rindiņām, ka es nevaru. Tev tiešām ir talants, Fjokla :)

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?