extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2019-09-28 12:33:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Vai psiholoģija ir zinātne?
Atbilde uz to ir mazāk svarīga par iemeslu, kāpēc mēs to jautājam. Šis pieredzes raksts man atgādināja, ka man ir paveicies, ka neizvēlējos studēt psiholoģiju. Tas arī atbildēja, kāpēc visi psihoterapeiti, ar kuriem dzīvē esmu saskāries, ir bijuši tik bezjēdzīgi. Katrā ziņā sickboy līmeņa (no offence) red pill ieteikumi ir daudz efektīvāki dzīvē nekā PhD psihologu konsultācijas.

Mani visvairāk biedē tas, ka jebkura status quo kritika psiholoģijas iekšienē ir praktiski neiespējama. Sociālajās zinātnēs šīs lietas ir vēl sliktākas. Es gan apzinos, ka arī STEM jomas mūsdienās cieš no daudzām problēmām.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]gnidrologs
2019-09-28 15:42 (saite)
Mīkstzinātnes mūsdienās ir daļa no Kulta, jo tās ir viegli manipulējamas, lai rādītu plebam tādus rezultātus, kādus viņiem vajag. Frauds cietajās zinātnes ir grūti izdarāms, tāpēc to jomā pamatā tiek izmantoti non sequitur ad hominem un kaunināšana par politnekorektumu, kur iespējams. Hence, Vatsona ostrakisms, džeks, kam mugurā bija seksiska maika vai pasludināt, ka matemātika ir patriarhāla, jo hierarhiska or smth.

(Atbildēt uz šo)


[info]iokaste
2019-09-28 19:54 (saite)
ir tikai psihologs un antipsihologs

(Atbildēt uz šo)


[info]dombrava
2019-09-29 22:23 (saite)
Tādā ziņā var piekrist, jo metodoloģija ņemta no dabasszinātnēm, lai gan reizēm pēta ļoti netveramas lietas. Bet starpdisciplinārā kontekstā tā varētu būt zinātne, kaut vai sadarbība ar neirozinātni uc. medicīnas nozarēm.

Un mūsdienās jau zudis pieņēmums, ka zinātne ir visvarena, kaut kas pāri visam, kas sniegs visas atbildes un visu izskaidros. Bet tas atkal dod iemeslu daudz kam apšaubāmam izpausties.

Šis likās jēdzīgs klīniskais psihologs. https://www.diena.lv/raksts/pasaule/krievija/nu-tad-lidz-ritam-11429230

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2019-09-30 10:59 (saite)
Jā, veselības aprūpes speciālistus (vismaz UK) šobrīd ļoti apmāca, kā komunicēt ar dažādiem pacientiem. Tikai nekad neesmu manījis, ka tie būtu psihologi, kas to darītu. Šis droši vien vairāk tāds izņēmuma gadījums.

KBT ir zināma nozīme NHS ietvaros, bet es atkal iedomājos, ka tādā nozīmīgā jomā kā palīdzība smēķēšanas atmešanai darbojas quitting coach nevis psihologi. Nu nezinu, varbūt tie kouči ir ar psihologa diplomu, bet vismaz viņi nepozicionē sevi kā psihologi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]mapats
2019-09-30 11:54 (saite)
Zinātne - jā.
Vai palīdz cilvēkam parastajam - vairāk nē, nekā jā.
Komercija ar saukli par palīdzību.


Vajag garīgos līderus pie kuriem iespējams piekļūt visiem. Tādā veidā kāds cilvēkiem pieņemams un bez ārējas kontroles.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?